27.2 C
Chișinău

„Tenderul s-a transformat deja într-o batjocoră”. Noua licitație de la Aeroport a stârnit un val de critici din partea experților | VIDEO

Prelungirea termenului de depunere a actelor pentru licitația de la Aeroport pentru a treia oară la rând a stârnit un val de critici din partea experților. Aceștia consideră că tenderul s-a transformat deja într-o batjocoră, într-o procedură lipsită de transparență, iar astfel autoritățile își arată incapacitatea la acest capitol. Cu o reacție a venit și economistul Veaceslav Ioniță. El a dat de înțeles că în timp ce autoritățile noastre nu se pot isprăvi cu o licitație, alte țări își dezvoltă economia.

„Voi o să râdeți, dar de când noi tot organizăm licitații la Aeroport, pentru ca să câștige cine trebuie, dar să nu observe nimeni, China a mai reușit să deschidă alte 4 aeroporturi noi, ajungând la 262 aeroporturi cu o capacitate de 1,6 miliarde pasageri anual. Vai și amar de capul nostru. Noroc că ne salvează Aeroporturile din Iași, Bacău sau București”, a scris economistul.

Președintele Unirea – ODIP, Vlad Bilețchi a declarat că era de așteptat ca licitația trucată să fie prelungită conform unui scenariu pus la punct de autorități, ca anume o singură companie să iasă învingătoare. El a spus că termenii și calendarul celei de-a treia licitații nu au fost publicate oficial, acest lucru arată încă odată netransparența în care are loc acest proces.

VLAD BILEȚCHI, președintele Unirea – ODIP: „ Este absolut incredibil faptul că după ce ni s-a povestit despre necesitatea unei concurențe și participării mai multor companii, avem în continuare o singură companie care a depus actele, este aceeași companie cu sediul într-un cămin din Chișinău. La ora actuală nu veți găsi nicăieri publicat în monitorul oficial ziua în care se vor deschide plicurile și ziua în care vor fi anunțați câștigătorii. Nu se cunoaștea nici momentul în care se va anunța prelungirea licitației, deci într-un mod netransparent, într-un mod fraudulos, contrar prevederilor legale și a hotărârilor de Guvern. Această licitație merge înainte fără ca nimeni absolut să aibă vreo idee. Dacă la început cel puțin se simula o oarecare transparență fiind publicat un calendar oficial pe ce dată, la ce oră și unde vor avea loc, pas cu pas procesele, la ora actuală noi ne informăm de pe Facebook și din comunicatul de presă în care ni se anunță: ”iată noi am decis prelungirea licitației”.

La rândul său, juristul Pavel Midrigan consideră că în procesul de organizare a licitației de la Aeroport, cadrul legal nu este respectat și a explicat de ce alți concurenți nu și-au manifestat interesul de a participa la tender.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Aproape toată lumea știe că la această companie franceză deja li sa promis la unele întâlniri de rang înalt că ei vor câștiga licitația, fiindcă ei au un interes aici. Prin urmare ceilalți, da noi ce să ne mai amestecăm dacă deja, aproape că s-a decis, ce noi să ne jucăm și să mai participăm degeaba? Fiindcă participarea include și unele cheltuieli. Doi, dacă mai mulți concurenți, mai mulți agenți economici ar considera că această este o licitație cinstită, nu ar fi deja aranjată, știm noi câteodată, prin veceu, acolo unde se discută cine trebuie să câștige, deci, a doua problemă este neîncrederea în obiectivitatea acestor licitații. Și trei, est e o tendință că se va mări fluxul pasagerilor în Moldova, însă am văzut cum au procedat cu alți investitori care au fost până acum, au investit ceva, au reziliat contractul, oamenii au rămas fără bani și desigur această incertitudine, fiindcă fiecare guvernare în Moldova vine și face ce îi place. Pentru ei contractele încheiate sau cadrul legal nu prea contează, contează alte înțelegeri”.

Între timp, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat la o emisiune TV că este suspect atunci când una și aceeași companie câștigă mai multe licitații, iar cazul trebuie să devină subiectul unei anchete.

LAURA CODRUȚA KOVESI, Procurorul-șef al Parchetului European: „Dacă tu ai o licitație publică, ai fonduri europene să construiești o grădiniță, câștigă firma A. A doua zi trebuie să construiești un pod, câștigă firma A. A treia zi câștigă firma A. Tu când vezi că aceeași firmă câștigă toate licitațiile, ca funcționar public trebuie să-ți dai seama că ceva este în neregulă și trebuie să ne sesizeze. Avem situații în care aceste sesizări fie nu vin din rea credință, pentru că sunt în complicitate cu cei care participă în procedura de achiziție sau fie din neștiință”.

Aeroportul a anunțat luni, 9 septembrie că a fost din nou prelungit termenul limită pentru depunerea cererilor de participare la licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău. Cererile de participare la tender pot fi depuse până pe 28 septembrie.

După cum s-a anunțat anterior, compania franceză Lagardere Travel Retail a depus din nou documentele pentru participare și este singurul pretendent de până acum. Amintim că, în 21 iunie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările legislative prin care fost extins termenul de dare în arendă a spațiilor comerciale, adoptate de majoritatea

Parlamentară, la inițiativa deputatului Radu Marian. Ulterior, legea a fost trimisă la reexaminare și revotată în Parlament. Deși autoritățile dădeau asigurări că vor încerca să atragă și alți potențiali investitori, inclusiv prin modificarea condițiilor care favorizau în mod vădit compania Lagardere, pentru a da legitimitate concursului, acest lucru nu s-a întâmplat. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a fost acuzat că ar sta în spatele schemei, lucru respins de către acesta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE