Chiar dacă numărul celor din diasporă înregistrați pentru a vota prin corespondență este destul de mic, de doar circa 2 000 de persoane, președintele țării Maia Sandu, dar și vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale consideră că este o statistică bună. În cadrul unei emisiunii televizate de la postul PRO TV, șefa statului, a justificat numărul mic prin faptul că proiectul este o premieră. În același timp, experții califică acest fapt drept o dezamăgire a diasporei de Maia Sandu și PAS.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „În acest an avem un proiect pilot, testăm această modalitate și sper să fie rezultatele bune.
– Întrebarea era dacă numărul nu e prea mic?
– Este un pilot după care la celelalte alegeri ar putea să beneficieze mai mulți oameni. Eu nu cred că este un număr mic”.
În ciuda faptului că însăși Sandu și alți reprezentanți ai PAS, atât în țară, cât și la toate întâlnirile cu diaspora din ultima jumătate de an, au vorbit constant despre Referendum și despre posibilitatea votării prin corespondență, președintele consideră că numărul mic al celor înregistrați se explică prin lipsa de informare a diasporei.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Noi am încercat să informăm, probabil că am putut să informăm mai bine. Dacă nu, sper ca la următoarele scrutine să reușim mai mult”.
De cealaltă parte, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat în cadrul emisiunii „7 zile” de la un post privat de televiziune că s-a așteptat la un rezultat și mai mic.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC: „Din punctul meu personal de vedere lucrurile sunt un pic mai bune decât mă așteptam eu, sincer, la prima etapă.
– Vă așteptați la un rezultat mai timid?
– Da, mai slab”.
Cu toate acestea, așteptarea unui rezultat mai mic nu a împiedicat CEC-ul să ceară până la 19 milioane de lei pentru organizarea votului prin corespondență prin poștă. Mai mult, amintim că, pentru a participa la acest proiect pilot, partidul de la guvernare a ales țările cu cea mai loială diaspora față de PAS, care a votat activ pentru Sandu în urmă cu patru ani. Fără a include în proiect țări precum Rusia, de exemplu.
Atât numărul celor înregistrați pentru a vota prin corespondență, cât și al celor care își vor depune votul la secțiile din apropierea reședinței este mic din motiv că cei din străinătate și-au pierdut încrederea în politicieni, a explicat pentru canal 5 expertul politic Pavel Midrigan.
Pavel Midrigan, expert politic: „Încredere nu este nici în modul acesta de vot, nici dorința mare de a participa la alegeri. Este știut faptul că diaspora s-a dezamăgit de aceea este și pasivitatea aceasta, fiindcă ei au un contact direct cu aceștia care au rămas acasă.
Totodată, expertul consideră că și prezența la vot va fi una redusă”.
Pavel Midrigan, expert politic: „Și de data aceasta să știți că mai mult de 50% nu o să iasă la vot, nici în primul tur, nici în al doilea. De aceea rămâne ca să lucreze partidele politice să aducă la cunoștință, să conștientizeze fiecare cetățean că de votul lui depinde ceva”.
Mai mult, Midrigan explică numărul mai mare a înregistrărilor pentru participarea la vot în Rusia, comparativ cu numărul altor țări prin reacția moldovenilor din Federația Rusă la retorica promovată de actualele autorități, în ultima perioadă.
Pavel Midrigan, expert politic: „Mulți văd retorica aceasta anti-rusă care ea amploare la noi. Ei activând acolo sunt legați cu aceștia de acasă, acolo activează, câștigă niște bani, poate au unele afaceri acolo, ei consideră și pe drept consideră ca și cum nu ar fi, relațiile noastre cu Rusia trebuie menținute fiindcă avem interesul nostru economic”.
Amintim că Elena Dragalin, mama șefului Procuraturii Anticorupție și unul dintre principalii sponsori ai PAS, și-a exprimat anterior dezamăgirea față de acțiunile autorităților. Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc la 20 octombrie. Totodată, în aceiași zi, se va desfășura referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.