6.1 C
Chișinău

Mitropolia Moldovei cere autorităților să oprească „tortura morală”: Biserica este pregătită să organizeze proteste | VIDEO

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova îndeamnă autoritățile statului să înceteze tortura morală împotriva Bisericii. Într-un comunicat, se menționează că, în cazul în care persecuțiile vor continua, Biserica este pregătită să organizeze proteste.

Această poziție vine după ce deputatul PAS, Vasile Șoimaru, a sugerat posibilitatea interzicerii Mitropoliei Moldovei. În comunicat se mai notează că desființarea prin lege a Bisericii Ortodoxe din Moldova ar aduce atingere dreptului de exprimare a conștiinței religioase a tuturor credincioșilor ortodocși, care s-ar afla în imposibilitatea de a frecventa Biserica lor, dar și că o astfel de propunere de scoatere în afara legii a Mitropoliei Moldovei ar intra sub incidența deciziei CEDO, prin care statul moldovean a fost deja condamnat pentru o acțiune similară de nerecunoaștere a dreptului unui cult de a exista.

”O astfel de propunere ar trebui respinsă din start de către Parlamentul Republicii Moldova și declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova”, se spune în comunicat. Semnatarii documentului mai spun că sunt profund indignați de atitudinea anumitor instituții ale statului implicate în intimidarea preoților.

Aceștia sunt vizitați la domiciliu de către reprezentanţi ai organelor de drept și constrânși să semneze diferite declarații neclare. Unii ierarhi și slujitori au fost reținuți în puncte de trecere a frontierei și percheziționați minuțios fară temei. Despre un astfel de caz, a relatat și prototopul de Orhei, Iulian Rață în cadrul emisiunii Puls.

IULIAN RAȚĂ, parohul bisericii „Sf. Treime” din Lucașeuca, prorotop de Orhei: „Bullying-ul abia a început împotriva preoților. Săptămâna trecută am fost în România și la ieșirea din țară am fost tras pe linia a doua, percheziționat și reținut pentru o oră și jumătate. Unde poliția de frontieră și-a cerut scuze și ne-a spus, Părinte, dar avem ordinul ca să vă reținem și noi nu putem trece peste asta.+Când am revenit înapoi pe la Vama Leușeni, scenariul s-a repetat. Credeam că e o atitudine singulară față de mine. Ca mai apoi, preasfințitul Ioan, episcopul de Soroca, să-mi spună, eu aseară am trecut exact prin ceea ce ați trecut și dvs. Mă simt mai rău ca în Uniunea Sovietică. Preoții sunt maltratați, batjocoriți, percheziționați, reținuți în Republica Moldova. Asta o zic în contextul în care președintele țării iese spune că relația cu biserica e cea mai frumoasă acum”.

Prototopul Iulian Rață a mai declarat că premierul Dorin Recean ar fi venit cu amenințări împotriva unor preoți.

IULIAN RAȚĂ, parohul bisericii „Sf. Treime” din Lucașeuca, prorotop de Orhei: Prim-ministru Republicii Moldova, și nu mă tem a spune lucrul acesta, domnul Recean, îl sună pe preasfințitul Siloan, episcopul de Orhei, și îl întreabă, cine este Rață?
Transmiteți-i, vă rog frumos, lui Rață că dacă nu încetează să mai vorbească, va fi instituționalizat. Iertați-mă, vă rog frumos. Episcopul așa și mi-a zis, nu știu ce înseamnă asta, dar bănuiesc că e ceva de rău. Scuzați-mă, vă rog frumos, asta să se întâmple în Republica Moldova și oare grija prim-ministrului Republicii Moldova să fie doar ceea ce ține de preoții din țară? Mi-a fost extraordinar de neplăcută această situație și pare mi se începe a înțelege ce înseamnă instituționalizarea percheziționară pe la vamă, telefoane ascultate și multe altele de genul acesta”.

Preotul a mai spus că declarațiile deputatului Șoimaru, care vizează Mitropolia Moldovei, ar reflecta doar o mică parte a discuțiilor și intențiilor din culisele Partidului Acțiune și Solidaritate.

IULIAN RAȚĂ, parohul bisericii „Sf. Treime” din Lucașeuca, prorotop de Orhei: „Domnul Șoimaru nu a făcut decât puțin să se scape cu vorba despre ceea ce se discută în mare parte în culisele PAS-ului. De ce au ieșit foarte repede să se detașeze de această declarație? Că au înțeles că nu face bine următoarelor alegeri prezidențiale. Biserica Ortodoxă cu adevărat își are verticalitatea sa și Biserica Ortodoxă a fost și este independentă și trebuie să rămână independentă de toate deciziile politice. Acum, dacă e vorba despre a trece dintr-o parte în alta, e simplă întrebare să trec de la un Hristos la alt Hristos? Scuzați-mă vă rog, cât de absurdă este această idee” .

Sociologul, Ian Lisnevschi a menționat în cadrul emisiunii Puls că declarațiile deputatului Șoimaru, privind interzicerea Mitropoliei Moldovei nu afectează doar reputația partidului din care face parte, dar și credibilitatea întregii instituții legislative.

IAN LISNEVSHI, sociolog: „Eu am fost sunat să comentez acest lucru și n-am putut, pentru că prima dată am auzit numele acestui deputat. La noi în Moldova s-au deprins așa, că fiecare este specialist în toate domeniile. Deputatul la noi se pricepe și în economie, și în agricultură, și în atragerea investiției, dar până la urmă tot ce face, merge pe la televiziune, pune postări pe Facebook și aici s-a terminat toată această activitate. Asta nu lovește doar în imaginea PAS-ului. Asta lovește în imaginea instituției parlamentare în total. Asta vorbește despre oameni că ei habar nu au ce înseamnă Biblia. Pentru că în Biblie este scris clar. Nu există în religie naționalitate, sau țări, sau divizare. Asta pur și simplu, o persoană a ieșit cu declarație să arate că, uitați-vă, eu absolut nu mă pricep în religie, dar vreau să comentez ceva”.

Premierul nu a comentat deocamdată declarațiile la adresa sa. Amintim că, sociologul Ian Lisnevschi a declarat în repetate rânduri că partidul la putere seamănă în mod deliberat discordie între locuitorii țării, împărțindu-i pe motive lingvistice, naționale și de altă natură pentru a distrage atenția de la problemele reale ale societății. Oficialii guvernamentali nu au comentat aceste declarații.

Amintim că la 28 august, în cadrul unei emisiuni TV, deputatul PAS Vasile Șoimaru a spus că în Republica Moldova ar putea fi interzisă Mitropolia Moldovei. El a afirmat că problema mitropoliilor subordonate Rusiei se va rezolva chiar „în toamna aceasta”. Ulterior, purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, a spus că aceasta este „părerea personală a deputatului Șoimaru”.

Între timp, declarațiile acestuia au stârnit un val de nemulțumiri în întreaga societate. Oamenii s-au arătat nemulumiți și chiar revoltați, afirmând că autoritățile nu au dreptul să limiteze credința oamenilor și au subliniat că luarea unei astfel de decizii ar încălca unul dintre principiile Constituției, care garantează libertatea de conștiință și religie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE