13.9 C
Chișinău

„Autoritățile au adus problemele sensibile într-un punct critic”. Transportatorii amenință cu noi proteste | VIDEO

Transportatorii rutieri amenință cu noi proteste. Despre asta se spune în scrisoarea Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto adresată premierului Dorin Recean. Reprezentanții APOTA acuză Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și personal pe ministrul Andrei Spînu de acțiuni ilegale care, în opinia lor, sunt îndreptate împotriva ramurii transporturilor. Organizaţia insistă asupra unei întâlniri cu șeful Guvernului pentru a discuta problemele apărute după modificarea Codului transporturilor rutiere. În caz contrar, se precizează în mesaj, transportatorii vor ieşi la proteste. 

„În timp ce societatea este concentrată pe evenimente legate de partide și forțe politice, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a „reușit” să aducă mai multe subiecte sensibile din domeniul transporturilor la punctul de fierbere, astfel încât greva transportatorilor pare a fi inevitabilă”,  se menţionează în răvaş.

În special, transportatorii rutieri sunt nemulțumiți de anularea prelungirii de drept a autorizațiilor pentru serviciile regulate în trafic național și de implementarea reglementărilor legate de dotarea unităților de transport cu aparate de casă. De asemenea, ei menţionează lipsa unei metodologii clare de calcul a tarifelor pentru serviciile de transport și ale gărilor. Potrivit autorilor scrisorii, Ministerul Infrastructurii intenţionat tergiversează acest proces.
Cu o reacţie la declarația transportatorilor a venit purtătorul de cuvânt al Cabinetului de Miniștri Daniel Vodă. El și-a repetat de fapt declarația anterioară la adresările și protestele transportatorilor. Potrivit lui, deciziile Guvernului vizează creșterea siguranței, corectitudinii și calității deplasărilor cetățenilor.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Toate elementele introduse sunt pentru pasageri, pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie. Și anume, concurența sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Fiscalizăm și digitalizăm transportul rutier prin asemenea instrumente ca e-bilet, e-gps și e-routing, şi impunem fiscalizarea procesului de acordare a biletului de călătorie, biletele fiind emise în forma bonurilor fiscale sau a documentului electronic. Guvernul insistă ca acest proces să se realizeze până la sfârșitul anului 2024”.

Amintim că transportatorii rutieri au mai protestat la sfârșitul lunii februarie. Timp de două zile, aproximativ 70% din cursele naționale au fost suspendate. Şoferii autobuzelor interurbane au cerut adaptarea legislației naționale din domeniul transporturilor la standardele UE, liberalizarea transportului internațional, optimizarea sistemului de impozitare după exemplul țărilor europene.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a spus atunci că nu înțelege cerințele transportatorilor. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a calificat protestul drept unul inacceptabil. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a propus, la rândul său, protestatarilor să își prezinte propunerile de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, dar, după cum au remarcat transportatorii, asta nu a dus la soluționarea problemelor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE