27.2 C
Chișinău

„Are grijă de mama și sora ei țintuite la pat, chiar dacă a suportat mai multor intervenții chirurgicale, și merge și la muncă”. Elena Volcinscaia susține că, în ciuda faptului că Ministerul Muncii a aprobat păstrarea serviciilor de asistență socială, nu i s-a oferit un loc de muncă | VIDEO

Lege ambiguă în problema asistenților personali din Capitală. Chiar dacă Ministerul Muncii anunța recent că, Guvernul a aprobat măsuri pentru menținerea serviciului, nu este clar deocamdată dacă normele au fost aplicate deja. Elena Volcinscaia bunăoară, care care îngrijește de mamă și de soră, imobilizată la pat, spune că nu a i s-a oferit încă această funcție. În aceste condiții, ea este nevoită să-și lase mama și sora, nesupravegheate și să se ducă la muncă.

ELENA VOLICINSCAIA, pensionară: “Acum îmi vine greu să lucrez, pentru că acum un an am avut a doua operație, la colul femural. Și mă gândeam că mă voi pune puțin pe picioare și voi fi asistent personal, dar au scos această funcție la moment. Și acum căutăm, poate la moment să ni se permită, cu titlu de excepție, eu aș sta cu ea și aș primi și un salariu. Și nu m-am chinui să merg la acest lucru”.

Elena Volcinscaia are 67 de ani și locuiește cu mama sa Vera, care nu poate face mai mult de doi-trei pași prin casă, cu premergător, și sora sa, Ludmila, care este țintuită la pat, după ce a făcut accident vascular cerebral. Elena este singurul sprijin în familie, deși are grad de dizabilitate, după ce a fost operată de două ori la picior. Fiind trei persoane cu grad de dizabilitate în casă, Elena tare a sperat că i se va acorda funcția de asistent social personal. Acum ea primește o pensie de 1500 de lei, mama sa puțin peste trei mii, iar sora – 1800. În aceste condiții, Elena, spală vesela într-o cafenea de la Ciocana, zece ore pe zi.

ELENA VOLICINSCAIA, pensionară: „Reiese că e 500 de lei tura. -Reiese o mie de lei, două zile. Da. Eu chiar săptămâna trecută, nu mi-a fost rușine, am fost și am spălat scările din bloc, nu aveam bani, iar acasă am mamă și sora. Am fost și am spălat în scară, mi-au dat 500 de lei. Doar eu una singură știu cum a fost”.

Chiar dacă muncește din greu, salariul mic nu-i ajunge ca să își acopere cheltuielile familiei.

ELENA VOLICINSCAIA, fostă dansatoare: „Iată, de exemplu, seringile pentru insulină, noi deja trebuie să le cumpărăm, de două ori pe zi, și așa mama folosește o seringă de 2-3 ori”.

Iar atunci când nu are bani de mâncare, Elena ia pe datorie.

ELENA VOLICINSCAIA, fostă dansatoare: “Bine că fetele de la magazin, asta așa ca printre altele, dacă te duci și le rogi ca să îmi dea pe datorii. Mulțumim că mai sunt oameni înțelegători, și la farmacie când nu avem, ne ducem și cerem, ne știm de atâția ani”.

Elena spune că nu poate pierde lucrul, mai ales că, degrabă, începe sezonul de încălzire, iar facturile la gaz sunt uriașe.

ELENA VOLICINSCAIA, fostă dansatoare:„De aceea zic că mare nevoie am de acea asistență socială personală, ca eu să fiu alături. Pentru că eu mă duc la lucru, și la lucru stau cu grijă că nu cumva mama să nu poată răspunde la telefon că s-a întâmplat ceva. 14.39 Sau ea mă va suna și eu voi fi stresată că s-a întâmplat ceva. Cineva poate să ne zică unde trebuie să ne adresăm, ce trebuie să facem corect, nu știu ce vom face mai departe”.

Pensionara este tare dezamăgită în actuala guvernare pe care a votat-o acum patru ani și în care a avut încredere.

ELENA VOLICINSCAIA, fostă dansatoare: „Am votat pentru ea, chiar dacă sunt vorbitoare de limbă rusă, am votat pentru că ne-au convins, ne-au spus că va da undă verde tinerilor, și ea ca o doamnă, ca o gospodină, puțin nu ne-a dezamăgit așteptările”.

VERA TABAC, pensionară: „A fost bine, dar acum e rău, din ce în ce mai rău, și nu e mai rău în fiecare an, dar în fiecare zi. 06.20 Ne pierdem. -De ce?- Totul depinde conducerea noastră, cum are grijă de noi, cine are nevoie de noi. Un stat a dat un milion, altul a dat…unde sunt acești bani, unde s-au dus, ce s-a făcut cu ei? Nu știm nimic”.

Amintim că, epopeea asistenților sociali, în Capitală, a început atunci când Autoritățile locale din Chisinau au spus că nu au bani pentru serviciu de asistenti personali. Primăria și Ministerul muncii se acuzau reciproc, iar persoanele cu grad sever de dizabilitate au fost lăsate în voia sorții. In data de 27 iulie, Guvernul anunță că a aprobat măsuri pentru menținerea Serviciului Social „Asistență Personală” în municipiul Chișinău.

Astfel, asistenții personali din capitală, cărora li s-a redus programul de lucru sau leau fost încetate raporturile de muncă, prin decizia Primăriei, vor fi reangajați cu normă întreagă sau prin cumul, până la o normă întreagă. Deocamdată, nu este clar dacă normele aprobate au fost și implementate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE