6.1 C
Chișinău

1250 de lei – atât costă sacrificiul în Moldova: Un veteran al Războiului de pe Nistru, țintuit în scaun cu rotile, trăiește la limita sărăciei | VIDEO

Deși a riscat cu viața și a luptat pentru patrie, a ajuns să primească o indemnizație lunară de doar 1250 de lei. Este vorba de Iurie Marian, în vârstă de 54 de ani, veteran al războiului de la Nistru. Avea atunci doar 24 de ani, era căsătorit și cu un copil mic acasă. Le-a lăsat pe toate atunci când a fost chemat la arme.

IURIE MARIAN, veteran al războiului de pe Nistru: „Eram în autobuz și am auzit când s-a adresat domnul Snegur. Am lăsat autobuzul plin cu oameni și am venit până la Cricova, m-am urcat în autobuzul 31 și am plecat la Vadul lui Vodă.  Am primit mașina și armamentul. Am trecut Nistru și deja se auzeau împușcături, dar încă nu vedeam nimic, doar din auzite. Apoi am mers și am văzut care ne sunt pozițiile și am luptat cât am putut”.

Chiar dacă s-a simțit norocos că a scăpat viu din acea bătălie sângeroasă, peste câțiva ani soarta i-a întors spatele. A rămas țintuit în scaunul cu rotile, după ce a căzut într-o fântână de la o înălțime de 23 de metri. Atunci, viața lui Iurie s-a împărțit între înainte și după. Soția i-a luat singurul copil și a plecat în Italia, lăsând-ul în voia sorții.

IURIE MARIAN, veteran al războiului de pe Nistru: „Cum s-a schimbat viața dvs înainte și după? Extraordinar, eu nici nu voiam să trăiesc, eu 33 de ani am mers în picioare și prin atâtea am trecut și atunci brusc eu nu simțeam nimic de la gât în jos. – Din 2000…-Sunteți țintuit în scaunul cu rotile? – Da”.

Acum, veteranul se descurcă așa cum poate, iar în afară de ograda blocului nu vede nimic. Îl mai ajută vecinii și prietenii atunci când are nevoie să se aprovizioneze cu produse alimentare sau cu ce mai trebuie prin gospodărie.

IURIE MARIAN, veteran al războiului de pe Nistru: „Prin casă mă mai mișc, dar e greu. Vă spun că vine o femeie și mă mai ajută, mai vin prieteni care îmi aduc lemne sau dacă trebuie undeva să plec la fel vin prietenii și mă ajută. – Dar trebuie să-i achitați la femeia ceea? – Când și cum, ea vine benevol. – Dar cu ce vă ajută? – Spală, face mâncare și curățenie, tot ce am nevoie. Ce nu pot eu face, păi deja o rog, să spele ferestrele” .

Singura sursă de venit este indemnizația de veteran și cea pentru invaliditate, care, după cum spune bărbatul, nu îi ajunge nici pentru medicamente, nemaivorbind de celelalte necesități.

IURIE MARIAN, veteran al războiului de pe Nistru: „Este suficient pentru dvs această sumă? – Nu, nu este suficient. Eu mă uit că sunt chiar și sănătoși și au o pensie chiar și de 7000, dacă mai poate face ceva suplimentar să mai lucreze, posibil da. Ei stau în Parlament și au 80-100 de mii, plus primesc transport gratuit și mâncare, dar eu cu 4000 în așa stare, eu cred că ei nu merită. Noi am făcut ceva pentru țară, noi merităm în primul rând să fim pe primul loc, dar nu ei. Ei sunt numai cu promisiuni și cu minciuni”.

Amintim că, în 11 septembrie, veteranii de război vor organiza o acțiune de protest în fața Guvernului. Într-o conferință de presă, acum trei zile Președinte Mișcării refugiaților transnistreni a declarat că veteranii de război se confruntă în prezent cu mai multe probleme, iar toate încercările de a construi un dialog cu autoritățile pentru a le rezolva se încheie cu eșec.

Anatolie Bîzgu a spus că de multe ori au fost făcute demersuri privind stabilirea indemnizațiilor lunare văduvelor de război și membrilor familiilor acestora în sumele solicitate de beneficiari, 50% din salariul minim pe țară, însă acest subiect a rămas la nivel de discuții. Nu a existat o reacție nici la solicitarea de a executa deciziile CEDO și hotărâri judecătorești cu privire la asigurare cu spațiul locativ a veteranilor de război.

De la începutul acestui an, guvernarea PAS a instituit alocații de 150 și 300 de lei pentru eroi, pentru merite deosebite față de stat. Mai puțin primesc cei cu titluri onorifice, care au fost decorați cu medalii sau cruci în timpul apărării integrității teritoriale și independenței țării ori au fost decorați pentru vitejie. Mai mult, adică 300 de lei, sunt oferiți combatanților decorați cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II și III.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE