17.2 C
Chișinău

Vlad Bilețchi, despre licitația de la Aeroport: Ceea ce se întâmplă este o tragicomedie. Toți termenii, toate condițiile, toate reglementările guvernamentale au fost încălcate | VIDEO

Licitația de Aeroportul Internațional Chișinău, privind transmiterea în locațiune a spațiilor comerciale, reluarea căreia a fost anunțată la mijlocul lunii august curent, continuă să fie netransparentă. Și asta pentru că nici acum nu sunt oferite detalii concrete despre procedură și și nici nu există o comunicare adecvată cu potențialii investitori străini. O spune președintele Asociației Unirea – ODIP, Vlad Bilețchi. Potrivit acestuia, nu au fost oferite informații esențiale, cum ar fi data exactă a licitației, termenul de prezentare a participanților și care sunt condițiile.

VLAD BILEȚCHI, președintele Asociației Unirea – ODIP: „Lucrurile sunt penibile. Este o tragicomedie ce se întâmplă cu licitația la aeroport. Această licitație, cu regret, este încă una netransparentă. Atunci când spun asta, fac trimitere la faptul că nu au fost publicate datele privind deschiderea plicurilor sau a ofertelor de participare. Până la ziua de azi, nu există informație publică cu privire la ziua, locul și ora în care se vor deschide plicurile celor care intenționează să participe și să se înscrie la această licitație. Nu se cunoaște ziua și ora când va fi desemnat câștigătorul acestei licitații. S-au încălcat în picioare toate termenele, toate condițiile, toate Hot. de Guvern”.

În schimb, spune Bilețchi, compania Lagardere, cu sediul într-un cămin din sectorul Buiucani al capitalei, singura interesată de această licitație și care a depus documentele, va fi informată în detaliu, având în vedere înțelegerea în avans cu reprezentanți ai puterii de la Chișinău. Între timp, alte companii refuză să participe la ceea ce este considerat o simularea unui proces transparent, menționează Bilețchi.

VLAD BILEȚCHI, președintele Asociației Unirea – ODIP: „Organizatorii, adică APP-ul și AIC-ul, în speță domnul Spînu cunosc despre faptul că, din nou, își vor depune actele doar cei de la Lagardere. Drept consecință, conform HG, urmează să treacă la negocieri directe, fapt pe care ei și l-au dorit de la bun început. Reprezentanții companiei Lagardere au spus din capul locului că ei și-au dorit negocieri directe, dar reprezentanții Guvernului au spus nu, noi trebuie să organizăm licitație. De dragul ochilor lumii pentru a simula un proces transparent și concurențial. Vis-a-vis de concurență, s-a expus însăși Consiliul Concurenței, care printr-un document oficial a bătut un semnal de alarmă care a spus că condițiile de participare nu sunt echitabile și sunt făcute în detrimentul celorlalți”.

În ceea ce privește Lagardere, compania trebuie să ia în considerare faptul că rezultatele licitației pot fi contestate de celelalte companii cointeresate de spațiile din Aeroport, dar care au picat concursul. Iar în situația când PAS mai are un an de guvernare, după aceea o nouă administrație ar putea revizui rezultatele licitației în condițiile unei justiții echitabile și nesubjugate politic, adaugă Bilețchi.

VLAD BILEȚCHI, președintele Asociației Unirea – ODIP: „Nu e neapărat să așteptăm schimbarea Guvernării. Rezultatele aceste licitații pot fi contestate, indiferent de ce guvernare este la putere. Amintim faptul că PA inițiase un proces penal în privința Aeroportului, care rapid a fost clasată. Este clar că s-au exercitat presiuni asupra procurorilor ca acest dosar să fie clasat. Lucrurile sunt evidente. Domnul Recean anunțase o anchetă internă la Aeroport. Ancheta a fost finalizată, rezultatele sunt secrete”.

De menționat că, după două licitații anulate, la mijlocul lunii august AIC a anunțat reluarea celei de-a treia, după ce anterior a fost sistată pe un termen nedeterminat. Procesul de depunere a documentelor pentru tenderul privind transmiterea în locațiune a spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău se va încheia pe 9 septembrie, dar data exactă a licitației nu este cunoscută public.

Nimeni dintre cei menționați de vlad Bilețchi nu s-au expus asupra declarațiilor făcute de acesta. Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, spunea că nu are nicio implicare în organizarea tenderului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE