17.2 C
Chișinău

„Suntem în afara oricăror influențe politice”. Mitropolia Moldovei a făcut un comentariu oficial cu privire la pelerinajul preoților moldoveni în Rusia | VIDEO

Mitropolia Moldovei a emis un comunicat oficial cu privire la pelerinajul preoților Bisericii Ortodoxe din Moldova în Rusia. Amintim că, în această vară, Patriarhia Rusă a organizat un pelerinaj gratuit pentru un grup de slujitori ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, oferindu-le oportunitatea de a vizita locuri sfinte din Federația Rusă.

Într-un comunicat de presă difuzat ieri, Mitropolia Moldovei afirmă că toate acuzațiile anterioare în mass-media privind implicarea preoților în politică și activități de propagandă sunt „informații interpretate greșit”. Conform declarației, pelerinajele nu au avut scopuri electorale sau politice.

„Pe 21 august, BOM a emis un comunicat prin care a condamnat vehement speculațiile din presă și anume: implicarea clerului său în politică sau în activități de propagandă. În plus, preoții întorși din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Totodată, Mitropolia Moldovei și-a reafirmat angajamentul de a menține integritatea clerului său și de a păstra Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”.

În comunicat se subliniază că aceste inițiative au fost destinate sprijinirii preoților din parohii cu resurse limitate, în special din zonele rurale ale Moldovei.

„La rândul său, Patriarhia Rusă a subliniat că aceste pelerinaje frățești vor continua și în perioada următoare, incluzând vizite la mănăstirile din regiunea Moscovei și din alte zone ale Rusiei. Astfel, dorindu-se întărirea colaborării și a legăturilor frățești între clerul ortodox din cele două țări, precum și aprofundarea comuniunii și solidarității în cadrul Bisericii Ortodoxe Universale”.

Amintim că, anterior, mass-media pro-guvernamentale au publicat informații conform cărora mai multe grupuri de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar fi efectuat un pelerinaj la Moscova, iar călătoria ar fi fost finanțată de un politician.

Pe 20 august, la aeroport, când grupul de slujitori moldoveni pleca din Chișinău, o echipă de jurnaliști i-a înconjurat, adresând-le întrebări provocatoare, la care aceștia nu au dorit să răspundă și, sub presiune, au încercat să treacă prin poarta de control al pașapoartelor.

Ulterior, în aceleași mass-media au apărut articole scrise parcă după același „șablon”, în care se menționa că 20 de lideri religioși au ajuns la Moscova, unde au fost întâmpinați cu „mâncare și băuturi scumpe” și „au fost primiți” de reprezentanți de rang înalt ai Patriarhiei Moscovei. Atunci, Biserica Ortodoxă din Moldova a publicat o declarație în care a condamnat ferm speculațiile din presă, subliniind că această călătorie, deși nu a fost organizată de Mitropolia Moldovei, a avut un caracter exclusiv frățesc și a urmărit un singur scop: întărirea legăturilor între Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă din Moldova. Toate acuzațiile aduse au fost negate și de slujitorii care au vizitat Rusia.

La rândul său, Biserica Ortodoxă Rusă, într-un comunicat, emis azi, a comentat proiectul de pelerinaje organizat pentru slujitorii Bisericii Ortodoxe din Moldova, care are statutul de Biserică Autonomă a Patriarhiei Moscovei. Citându-l pe Mitropolitul Pavel de Krutitsky și Kolomna, șeful Direcției pentru afacerile eparhiilor din țările din vecinătatea apropiată a Patriarhiei Moscovei, comunicatul subliniază că acest proiect de amploare are ca scop sprijinirea și păstrarea valorilor spirituale tradiționale.

Conceptul pelerinajului prevede consolidarea continuă a legăturilor între părțile îndepărtate ale Bisericii. În comunicatul de presă se subliniază, de asemenea, că, în această perioadă dificilă, legăturile frățești și colaborarea în slujirea pastorală sunt deosebit de importante.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE