17.2 C
Chișinău

Războiul – o afacere profitabilă: În Cehia a izbucnit un scandal legat de revânzarea armelor către Ucraina | VIDEO

Războiul nu este doar moarte, durere cauzată de pierderea persoanelor dragi și nenorocire. Este şi o afacere foarte profitabilă. Nici conflictul armat dintre Rusia și Ucraina nu este o excepție. Sunt multe exemple în acest sens.

Un scandal a izbucnit recent în Cehia legat de achiziționarea muniției pentru Ucraina. Potrivit presei locale, Cehia face bani din revânzarea armelor Kievului, beneficiind din propria inițiativă de cumpărarea armamentului din țări terțe. Astfel, dintr-o singură tranzacţie cu Turcia pentru achiziționarea a 180.000 de obuze de artilerie de calibrul 155 mm, partea cehă a câștigat 700 de euro pe bucată.

Mai mult, afacerea a fost plătită în cele din urmă de Germania. După cum notează Clash Report, citându-l pe senatorul ceh Lukáš Wagenknecht , producătorul turc a vândut muniția cumpărătorului ceh la un preț de 2.500 de euro pe unitate. Iar Guvernul ceh a cerut bani Berlinului pentru această tranzacţie la un preț de 3.200 de euro pe bucată.

După cum notează portalul defense.info, astfel de prețuri umflate nu sunt un caz izolat. Potrivit senatorului Lukáš Wagenknecht, în cadrul inițiativei cehe de achiziție a muniției pentru Ucraina, prețurile la obuze au fost umflate cu 1 miliard 400 de milioane de coroane, motiv pentru care au fost achiziționate cu 20 de mii de obuze mai puțin decât ar fi fost posibil. Într-o postare Wagenknecht a scris că a vrut să discute subiectul la ședința Comisiei Senatului de Supraveghere a Fondurilor Publice, dar unii colegi au votat pentru eliminarea subiectului de pe ordinea de zi.

La Conferința de securitate de la München din februarie, președintele ceh Petr Pavel a anunțat intenția autorităților cehe de a căuta și cumpăra muniție pentru Ucraina din țări terțe. El a spus că 18 țări europene s-au alăturat inițiativei, inclusiv Germania, Franța și Belgia. Astfel, Berlinul a promis să aloce peste 500 de milioane de euro în aceste scopuri, ceea ce reprezintă cel mai mare angajament dintre toți participanții la inițiativă. În martie, președintele ceh a declarat că aliații Ucrainei au adunat întreaga sumă necesară pentru achiziționarea a 800 de mii de obuze de artilerie pentru Kiev.

PETR PAVEL, președintele Cehiei: Sunt informații că firmele noastre au identificat 500 de mii de unități de muniție de calibrul 155 mm și 300 de mii de unități de muniție de 122 mm”.

Dar, potrivit defense.info, ulterior promisiunea inițială de a furniza Ucrainei 800.000 de obuze a fost revizuită până la 500.000, iar această reducere este direct legată de costurile umflate de achiziție. Portalul notează că liderul opoziției cehe Andrej Babiš (Andrei Babiş) printre primii a criticat această inițiativă, acuzând companiile de armament că umfla prețurile, iar Guvernul de favoritism sau corupție la semnarea contractelor.

Unul dintre cei mai mari producători europeni de arme, compania cehă Czechoslovak Group, care a fost furnizor în tranzacţia pentru achiziționarea muniției turceşti, a confirmat o anumită umflare a prețurilor la obuze. Potrivit CZDefence, firma a explicat asta „printrun serviciu destul de complex, cu o valoare adăugată semnificativă, la utilizarea know-how-lui său de lungă durată în domeniul comerțului cu materiale militare”. Este vorba despre costurile de transport, asigurare, impozite, taxe și costuri de ambalare, notează CZDefence.

Scandalul din Republica Cehă privind achiziționarea de obuze pentru Ucraina pe bani germani nu a ocolit nici Berlinul. La sfârșitul lunii august, ziarul Handelsblatt a publicat un articol intitulat „Germania este jefuită prin cumpărarea de obuze pentru Ucraina?”. În articol se spunea că Ucraina avea nevoie urgentă de muniții, astfel că Germania finanța achiziționarea acestora, dar, citez, „mediatorul ceh se pare că a facturat prea mult, ceea ce va avea consecințe nu doar financiare”. Publicația germană scrie că a intrat în posesia documentelor care confirmă acest lucru.

Republica Cehă nu este singura țară care face bani din vânzarea și revânzarea de arme către Ucraina. După cum a scris săptămânalul ucrainean „Zerkalo Nedeli” în vară, citând o anchetă realizată de „Sunday Times”, prețul multor arme-cheie a crescut de șase ori în timpul războiului. este vorba despre rachete Grad de 122 mm din perioada sovietică. Dacă la începutul războiului din Ucraina dealerii le vindeau cu 900 de dolari per proiectil, acum cer 6 000 de dolari.

Cu toate acestea, diverse scheme pentru achiziționarea de arme prosperă chiar și în Ucraina. După cum a relatat CNN, la începutul acestui an, citând Serviciul de Securitate al Ucrainei, a fost deconspirată o schemă de corupție la scară de furnizare a 100 000 de proiectile de mortieră, în valoare de aproape 40 de milioane de dolari în cadrul Ministerului Apărării al țării. Plata a fost făcută în avans și o parte din fonduri au fost transferate în străinătate, însă muniția nu a fost livrată niciodată.

În vara acestui an, portalul ucrainean strana.ua a scris că este practic imposibil să câștigi o licitație pentru achiziții pentru Ministerul Apărării fără coordonare cu biroul prezidențial și fără comisioane. Prețurile sunt umflate de mai multe ori. Mărimea comisioanelor variază între 10 și 30%.

Dar chiar și fără scheme, furnizarea de arme și de tot ceea ce este necesar pentru a purta un război este o afacere foarte profitabilă. Astfel, potrivit Departamentului american al Apărării, veniturile țării din vânzarea de arme până la sfârșitul anului fiscal 2024 ar putea depăși 100 de miliarde de dolari, adică de aproape 1,5 ori mai mult decât anul trecut și de 2,5 ori mai mult decât anul precedent.

În plus, în afară de arme, războiul necesită combustibil, produse alimentare și uniforme. Iar în Ucraina au izbucnit deja mai multe scandaluri de corupție în ceea ce privește achiziționarea acestora.

Experții ucraineni estimează că, în 2023, o oră de război a costat Ucraina 206 milioane de hrivne, costul unei zile a fost de aproape 5 miliarde de grivne, iar o lună de război a costat peste 153 miliarde grivne.

Poate pentru că războiul este o afacere atât de profitabilă, nu se grăbesc să-i pună capăt?

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE