4.4 C
Chișinău

Politologi și jurnaliști, despre vizitele tot mai dese a oficialilor străini la Chișinău: Au scopul de a ridica ratingul în scădere al Maiei Sandu înainte de alegeri

Pe 4 septembrie, în Moldova a fost în vizită un înalt oficial european – premierul Poloniei, Donald Tusk. Vizita, numită oficială, nu a durat nici măcar o zi. Tusk s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu, omologul său moldovean Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. După întâlnirea cu acesta din urmă, Donald Tusk a ținut un discurs în cadrul unei ședințe plenare a Parlamentului, dar, este adevărat că doar în prezența deputaților partidului de guvernământ și a miniștrilor din cabinetul Recean. Politicianul european a lăudat-o pe Maia Sandu, spunând că este apreciată și respectată în Occident și că Moldova poate conta pe sprijinul Poloniei, dar cu o condiție.

DONALD TUSK, premierul Poloniei: „Veți putea întotdeauna să contați pe Polonia, doar dacă exprimați dorința de a continua acest proces istoric de construcție a unei Moldove independente, integrată într-o Europă puternică și unită.”

Vizita lui Donald Tusk a continuat valul vizitelor liderilor europeni, care, conform experților, va crește pe măsură ce se apropie alegerile. Politologul Ian Lisnevschi spune că astfel de tehnologii sunt aplicate în Moldova în ultimii 10 ani și că scopul lor actual este de a ridica ratingul în scădere al Maiei Sandu înainte de alegeri.

IAN LISNEVSCHI, politolog: „Tehnologiile sunt vechi și sunt deja previzibile. În timpul campaniei electorale, cu două săptămâni sau o săptămână înainte, vom vedea o intervenție a Ursulei von der Leyen, care o va susține deschis pe Maia Sandu, deoarece așa s-a făcut în ultimii 10 ani. Sau alți politicieni ar putea să intervină, de exemplu, Olaf Scholz ar putea să-și exprime sprijinul. Nimic nou. Din păcate, fiecare campanie electorală în Moldova este o zi a marmotei. Aici multe depind de cetățeni. Dacă oamenii votează emoțional și cred în imagini frumoase, rezultatul va fi același. Dacă oamenii încep să analizeze pragmatic situația și să voteze pentru candidați care au un anumit background, realizări, atunci situația s-ar putea schimba.”

Politologul Corneliu Ciurea consideră că astfel de tehnologii politice nu aduc rezultate semnificative de la sine. Mai mult, un număr prea mare de oaspeți europeni într-un timp scurt ar putea provoca respingerea din partea societății.

CORNELIU CIUREA, politolog: „În baza tehnologiilor politice, cei care au conceput acest pas înțeleg perfect că nu va aduce rezultate semnificative. Deocamdată se poate spune că aceste vizite provoacă și o anumită respingere, pentru că există senzația că sunt prea multe, că prezența liderilor europeni este excesivă și nemotivată. Adică, sunt foarte puțini bani, chiar dacă există, ei nu se simt, nu există un ajutor semnificativ, niciun progres semnificativ în ceea ce privește aderarea la UE. Da, ni s-au dat denumiri simbolice, cum ar fi țara-candidat, dar nu am început adevăratele negocieri, și totuși vizitele continuă. Se creează impresia că se trage în gol.”

Jurnalistul Valeriu Reniță este de părere că încercarea Maiei Sandu de a-și crește ratingul înainte de alegeri prin vizitele liderilor europeni nu va influența nivelul de încredere al oamenilor obișnuiți, deoarece populația este mai preocupată de problemele sociale cu care se confruntă zilnic.

VALERIU RENIȚĂ, jurnalist: „În rândul altor persoane, nu cred că ratingul va crește. Aici intră altele, factori care definesc atitudinea acestor oameni față de Maia Sandu. Este creșterea prețurilor, sărăcia, șomajul, migrarea populației și alte probleme cu care se confruntă societatea. Aceste probleme, soluționarea lor sau inacțiunea în acest context, pot crește sau scădea ratingul unui politician, precum Maia Sandu. Aici ratingul nu poate fi crescut prin „cumătrism politic”, altfel nu pot numi aceste vizite, care nu se mai termină.”

Analistul politic Ghenadie Vaculovschi, dimpotrivă, vede în vizitele liderilor europeni doar, citez: „decor electoral”. Expertul consideră că acestea nu aduc rezultate practice pentru populație.

GHENADIE VACULOVSCHI, analist politic: „Când au loc vizite, care se finalizează cu semnarea documentelor, sunt conduse de un reprezentant de rang înalt, de exemplu, așa cum a venit acum Donald Tusk, dar într-un astfel de caz ar fi venit cu o echipă de miniștri, alți oficiali, ar fi adus o delegație de afaceri și așa mai departe. Acum nu s-a întâmplat așa, acum vedem vizite decorative. Este decor electoral – nu mai mult.”

Amintim că, pe 4 septembrie, Republica Moldova a fost vizitată de premierul Poloniei, Donald Tusk, vizita fiind declarată oficială. Anterior, la Chișinău a sosit președintele României, Klaus Iohannis.

Înainte de aceasta, în capitala Moldovei au fost președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei, iar încă mai înainte de aceasta, la Chișinău a poposit pentru câteva ore cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

La fel de demonstrativ și simbolic, în perioada când premierul Filat era în funcție, au vizitat Moldova cancelarul german Angela Merkel și vicepreședintele american Joe Biden, iar democrații conduși de Plahotniuc au fost sprijiniți activ de partenerii americani. www.facebook.com

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE