În pofida faptului că, viața devine din ce în ce mai scumpă, iar, potrivit statisticilor, pensionarii rămân a fi cea mai săracă pătură socială a populației, guvernarea nu are în plan să examineze posibilitatea majorării pensiilor. Cel puțin asta a dat de înțeles ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, atunci când a fost întrebat de reporterul Canal 5, dacă planifică să mărească pensiile vârstnicilor.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Se preconizează și o creștere a pensiilor în acest an, având în vedere că, potrivit statisticilor, majoritatea săracilor sunt pensionari? – Noi când vom avea de comunicat noutăți legate de pensii vor… vom le, le vom comunica. Cum am zis, pentru acest Guvern creșterea pensiilor este o prioritate. Creșterile pensiilor în cadrul acestui mandat au fost cele mai semnificative. Când avem noutăți clare și pe acest subiect, le vom comunica”.
Amintim că, în primăvara anului curent, pensiile au fost indexate cu 6%. În schimb în 2023, când inflația atins cota de 30 la sută, pensiile s-au indexat doar cu 15%, în ciuda faptului că legea prevede majorarea acestora proporțional cu creșterea prețurilor. Atunci, autoritățile și-au explicat decizia prin lipsa banilor în buget, lucru care a lovit, la moment, dur pensionarii și situația materială a acestora.
De altfel, PAS nu și-a onorat nici promisiunea dată în campania electorală, acum patru ani, de a crește pensia minimă până la 2000 de lei pentru absolut toți pensionarii. Majorarea a avut loc, însă numai pentru persoanele cu stagiu complet de muncă.
În prezent, pensia minimă pentru limită de vârstă cu vechime completă, după indexare este de 2.777 lei. Totodată, în țara noastră un bugetar asigură pensia pentru un pensionar, pe când raportul, potrivit experților, ar trebui să fie de zece la unu.
Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul lunii iulie curent, în țară erau aproape 530 de mii de beneficiari de pensii pentru limita de vârstă.