Pentru alegătorii din regiunea transnistreană ar putea fi deschise mai puține secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Comisia Electorală Centrală propune un număr de doar 31, cu 11 mai puține decât la alegerile parlamentare din 2020. Potrivit vicepreședintelui CEC, Pavel Postica, aceasta nu este o decizie finală.
PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC: „CEC, la aceasta etapă, doar a supus consultărilor publice și a făcut publică lista preliminară, nu este una definitivă. Sunt supuse consultărilor publice așa încât părțile interesate să vină cu propuneri bazate pe prevederile legale care să confirme necesitatea, fie majorării, fie reducerii numărul secțiilor de votare”.
Asta cu toate că pentru deschiderea secțiilor de votare în străinătate nu sunt organizate consultări publice. Întrebat dacă și pentru alegătorii de peste hotare se prevede o micșorare a numărului de secții de votare, Postica a evitat să dea un răspuns.
PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC: „Pentru diasporă la fel sunt mai puține față de alegerile anterioare?
– Nu este vorba de mai puține sau mai multe, e vorba de consultarea publică anumitor proiecte. Asta am învedere, anterior niciodata acest lucru nu s-a făcut”.
Anterior, președintele CEC, Angelica Caraman, a declarat că, la scrutinul din 20 octombrie în străinătate vor fi deschise mai multe secții de votare, în special în regiunile unde s-a înregistrat o prezență ridicată la precedentele alegeri.
Totuși, experiența anilor precedenți arată că și locuitorii din stânga Nistrului manifestă un interes sporit față de alegeri, iar la unele secții chiar se formau cozi imense. Potrivit CEC, decizia de organizare a secțiilor de votare pentru scrutinele din 20 octombrie 2024 va fi luată până la 15 septembrie.
Este de remarcat faptul că pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, în anul 2020, Comisia Electorală Centrală a constituit 42 secții de votare. Prezența la vot a fost de aproximativ 32.000 de persoane.