17.2 C
Chișinău

Blocul „Victorie”: Libertatea de exprimare în Moldova este încălcată sub pretextul luptei pentru democrație și valori europene, dar de fapt, autoritățile nu fac decât să întărească dictatura | VIDEO

În Moldova, libertatea de exprimare este încălcată sub masca luptei pentru democrație și valori europene. De fapt, autoritățile folosesc aceste metode pentru a întări propria dictatură. Această opinie a fost exprimată în cadrul unui briefing de reprezentanții blocului „Victorie”, Marina Tauber și Alexei Lungu. Politicienii opoziției au amintit că, începând cu decembrie 2022, în Moldova au fost închise 14 posturi de televiziune și mai mult de 30 de portaluri online, indezirabile actualei puteri reprezentate de partidul „Acțiune și Solidaritate” și de președinta Maia Sandu.

MARINA TAUBER, secretar executiv al Comitetului executiv al blocului „Victorie”: „Ce ne oferă Europa iluminată? Articolul 11 din Carta Europeană a Drepturilor Omului prevede că fiecare persoană are dreptul la libertatea de exprimare, ceea ce implică dreptul de a avea propria opinie, fără intervenția autorităților. Dar acest articol nu este respectat de mult timp nici în Europa, cu atât mai puțin în țara noastră, unde Sandu a devenit un exemplu de elev european”.

Despre faptul că în Moldova nu totul este în regulă cu dreptul la libertatea de exprimare au semnalat anterior și experții internaționali.

Astfel, în aprilie a acestui an, organizația americană Amnesty International, în raportul său anual, a menționat că, în 2023, în țară au fost încălcate drepturile la exprimarea opiniilor și libertatea de asociere. O concluzie similară a fost făcută de organizație și după ce autoritățile au adoptat modificări la legea privind trădarea de patrie, care echivalează dezinformarea cu trădarea de patrie.

Atunci, Amnesty International a declarat, citez: „Definiția trădării de patrie este deschisă abuzurilor, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa dreptului la libertatea de exprimare”. Opoziția, sub egida blocului „Victorie”, intenționează în curând să informeze structurile europene despre situația actuală în domeniul libertății de exprimare și pe scurt despre raportul Reporterilor fără Frontiere și despre scăderea în clasament de anul precedent.

MARINA TAUBER, secretar executiv al Comitetului executiv al blocului „Victorie”: „Am pregătit o adresare către organizațiile internaționale – Consiliul Europei și OSCE, și cerem să acorde atenție faptelor concrete de încălcare a dreptului la libertatea de exprimare. Comunitatea internațională trebuie să fie conștientă de bagajul cu care Sandu încearcă să urce în trenul european”.

În opinia liderilor blocului „Victorie”, cenzura în mass-media a dus la faptul că în prezent în emisie au rămas doar acele posturi de televiziune care servesc interesele autorităților.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului „Șansă”: „Aceste posturi TV, așa cum a spus anterior Marina Tauber – numesc albul negru și negrul alb. Ce așteptări putem avea de la ele, dacă aceste posturi sunt finanțate de fundația Adenauer și Soros. Să amintim că lui George Soros i-a fost interzis să viziteze propria țară – Ungaria. Acolo este persona non grata. El este, de asemenea, o persoană indezirabilă în Marea Britanie”.

Alexei Lungu a îndemnat, de asemenea, locuitorii Moldovei să se gândească bine înainte de a participa la referendum și la alegerile prezidențiale viitoare. În opinia sa, cetățenii trebuie să decidă dacă vor să trăiască în continuare cu ochii legați și gura închisă sau dacă vor să păstreze valorile tradiționale ale poporului moldovean, care au ajuns până la noi din vremea lui Ștefan cel Mare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE