10 C
Chișinău

Prețul de achiziție al gazelor va crește cu 72 de euro față de cel din august. Experți: Acest lucru va afecta fără îndoială tarifele | VIDEO

Prețul de achiziție a gazelor naturale în luna septembrie crește cu 72 de euro comparativ cu prețul din august și va constitui 419 euro și 25 de cenți pe mia de metri cubi, a anunțat președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”: „Conform condițiilor contractuale de cumpărare a gazelor naturale între Moldovagaz SA și Energocom SA, în septembrie 2024, prețul de cumpărare va fi de 39,4 euro/MWh, echivalentul a 419,25 de euro pe mia de metri cubi, sau 8.068,72 de lei pe mia de metri cubi (fără TVA), în baza puterii calorifice maxime proiectate de 10,64 kWh pe metru cub și a cursului de schimb curent”.

Conform estimărilor experților, doar în septembrie costul gazelor naturale furnizate de „Energocom” va crește cu 20%. Aceștia sunt convinși că, odată cu apropierea iernii, prețul de achiziție va continua să crească, iar acest lucru se va reflecta inevitabil în tarifele pentru consumatorii finali.

SERGHEI UNGUREANU, expert în domeniul energetic: „Desigur că va afecta. Decizia finală o va lua ANRE, când vor decide să mărească prețurile. Acest lucru va duce inevitabil la creșterea pierderilor pentru furnizor, iar aceștia vor apela la ANRE. La noi, ANRE reglementează tarifele, așa că majorarea va avea loc atunci când agenția va decide că este necesar să crească tarifele. Cel mai probabil, după astfel de creșteri ale prețurilor de achiziție, de obicei într-o săptămână, două, maxim într-o lună, aceștia se vor adresa deja la ANRE pentru a majora tariful. Totuși, având în vedere situația politică, că urmează alegeri, cred că o astfel de solicitare va fi făcută doar după alegeri.”

Ungureanu menționează că majorarea prețurilor la gaz pe bursele internaționale, înainte de începerea sezonului de încălzire, este un lucru obișnuit. Un alt factor important este trecerea țărilor europene la achiziționarea de gaz lichefiat american, care este mai scump decât gazul natural, la fel ca și transportul acestuia. Directorul Nord-Gaz, Alexandru Grosu, a declarat pentru postul nostru de televiziune că dinamica prețurilor pe piața europeană influențează direct situația din Moldova.

ALEXANDRU GROSU, director Nord-Gaz: „Evident, creșterea prețurilor la bursă va influența direct formarea prețurilor pentru consumatorii finali. Aici cea mai importantă întrebare este de unde vor achiziționa acest gaz. Cu câțiva ani în urmă, ei strigau: «În întuneric, dar fără voi», iar în acest an au început să spună că, de fapt, cumpără gaz rusesc.

Grosu a mai observat că nu doar prețurile de achiziție cresc, ci și cele pentru transportul gazului. Mai mult, odată cu trecerea rețelelor de tranzit în mâinile unei companii românești, costul serviciilor acesteia a crescut imediat și va continua să crească, este sigur expertul.

ALEXANDRU GROSU, director Nord-Gaz: „Pe lângă asta, nu uitați că compania românească care administrează rețelele de tranzit de presiune înaltă și medie, mă refer la Vestmoldtransgaz, a crescut prețul tranzitului de aproape 10 ori în ultimii câțiva ani, comparativ cu prețul înainte de intrarea lor pe piață. ANRE a declarat în august că aceste prețuri au crescut de câteva ori pe an. Vreau să spun că aceasta este o altă intermediere, la fel ca cele din vremea lui Plahotniuc.”

Fostul ministru al Economiei, Alexandru Muravschi, consideră puțin probabilă creșterea tarifelor la gaz pentru consumatorii casnici înainte de alegerile prezidențiale. În opinia fostului vicepremier, problemele ar putea apărea în această iarnă, când va înceta tranzitul gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei, fapt despre care autoritățile de la Kiev au anunțat oficial deja. În cazul în care gazul rusesc va fi înlocuit cu alt tip de gaz, și gazul natural, și energia electrică vor deveni mai scumpe.

ALEXANDRU MURAVSCHI, fost ministru al Economiei: „Țara noastră ar putea avea probleme în ceea ce privește electricitatea. 88% din electricitate o primim de la Centrala de la Cuciurgan.”

Din punct de vedere tehnic, Moldova poate asigura gaze pentru Centrala de la Cuciurgan, dar acest gaz va fi cumpărat de pe piața europeană, vor fi plătiți bani concreți pentru el, iar Moldova nu este „Gazprom”, nu poate furniza gaz gratuit Cuciurganului.

Așadar, Cuciurgan va trebui să vândă, și dacă va vinde, va trebui să vândă malului drept energie electrică nu cu 66 de dolari, dar la prețuri europene sau raportat la prețul gazului pe care îl vor primi. Ucraina a declarat că, și după ruperea contractului cu Gazprom, va putea livra gaz rusesc în țările UE la cerere. Totul va depinde de dorința și abilitatea autorităților moldovenești de a negocia.

Amintim că, pe 8 august, în Moldova a fost instituită starea de alertă timpurie în domeniul gazelor.

Măsurile au fost luate la cererea Ministerului Energiei și sunt legate de riscul potențial de întrerupere a livrărilor de gaze în Moldova, din cauza acțiunilor militare din regiunea Kursk, unde se află stația de măsurare a gazelor “Sudja”, prin care gazul ajunge în Ucraina și după – în Moldova și alte țări europene.

Anterior, ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat că Moldova se pregătește pentru diferite scenarii după 1 ianuarie 2025. Acesta a asigurat însă că gazul natural va fi disponibil indiferent de scenariu, dar, în cazul pierderii furnizării din Rusia, prețul acestuia, precum și prețul energiei electrice pentru consumatorii finali, vor crește cu siguranță.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE