Fermierii din sudul țării anunță că se pregătesc de proteste în raioane și în Chișinău, nemulțumiți fiind de acțiunile guvernului în privința lor. Ei numesc măsurile propuse ”superficiale”, iar Parlamentul, afirmă aceștia, nu se implică deloc în soluționarea problemelor cu care se confruntă.
Ei afirmă că, nu destul că au seceta pe cap, dar mai și sunt persecutați de instituțiile statului și anume de Inspectoratul Fiscal de Stat, care retrage silit de pe conturile agricultorilor sume de bani aferente impozitelor calculate.
Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că până acum sute de agricultori din întreaga țară au primit notificări privind începerea procedurilor de faliment și încasarea forțată a datoriilor. Mai mult de atât, unii sunt deposedați de terenuri și tehnica agricolă.
Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău ne-a declarat că răbdarea agricultorilor s-a epuizat, iar ajutorul de 100 de milioane de lei anunțat de Guvern va avea un efect minim, deoarece este nevoie de o sumă care să acopere nu doar pagubele, dar care să redreseze în întregime criza în care au intrat fermierii.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Este nevoie de un imput de resurse financiare pentru a refinanța agricultorii cu scopul de a-și putea prelungi achitarea acelor datorii existente la moment și mai este nevoie de bani pentru ca ei să înceapă noul an agricol, să poată semăna. Aproximativ sunt peste câteva sute de agricultori care au primit notificări de intentare a procedurii de insolvență, dar în viitorul apropiat, acum în luna septembrie – octombrie când intervin plățile la credite, pentru furnizori și agricultorii fiind afectați nu doar de seceta din anul acesta, dar suplimentul financiar care s-a dorit a fi țintit către agricultorii la nevoie și mă refer la acel credit agricol de urgență, deci foarte mulți agricultori nu l-au putut accesa anume că băncile au considerat foarte riscant acei agricultori aflați în dificultate”.
Fermierul din sudul țării, Ion Plămădeală a menționat la rândul său că situația a scăpat de sub control, iar statul a început executarea silită a agricultorilor.
ION PLĂMĂDEALĂ, fermier: „Este o situație complicată, este o situație de criză și de asemenea trebuie să fie implicarea structurilor statului, mă refer la Guvern, mă refer la fondurile de intervenție și în situații de criză, fiindcă este o criză, este un eveniment care nu depinde de agricultor. Au ajuns oamenii la limita sărăciei, la limita problemelor, noi nu suntem susținuți, agricultorii mă refer, nu sunt susținuți ca și colegii noștri din țările vecine”.
Ion Plămădeală a mai declarat că agricultura trebuie să fie o ramură a economiei susținută de stat, iar cele 100 de milioane de lei sunt insuficiente, deoarece pierderile fermierilor din întreaga țară sunt mult mai mari.
ION PLĂMĂDEALĂ, fermier: „Ar fi bine dacă acum ar merge vorba de 500 milioane, 600 milioane ca să redresăm situația în agricultură. 100 de milioane vă dați seama, dacă noi numai pe grupa întâi, raionul Cahul avem 135 milioane, dacă adăugăm și grupa a doua, acolo se mai adună încă 200 de milioane și numai pe raionul Cahul se ridică suma la 300 de milioane și 4, dar în întregime pe țară, haideți să spunem încă nu toate raioanele sunt așa tare afectate, cum este raionul Cahul, dar în principu, pe tot întregul țării agricultura a fost afectată”.
Agricultorii spun că au ajuns într-o criză fără precedent, iar statul, în loc să-i ajute, își bate joc de ei.
SERGIU STEFANCO, fermier: „Practic, pentru noi, la moment, nu există nicio soluție de a activa mai departe nu avem motorină, nu avem bani pentru salarii și banii pe care îi mai avem prin conturi, Inspectoratul Fiscal îi încasează și îi scoate. Paradoxul cel mai mare este că statul ne este nouă dator cu bani la TVA, aceștia sunt banii fermierilor și e vorba de vreo 15 miliarde, da nouă ne scot ultimii bani de pe conturi, Inspectoratul Fiscal pentru că noi nu am plătit impozitele la salarii. Oamenii au să lupte pentru ceea ce au ei, pentru ceea ce au agonisit de-o viață întreagă și acum este tot pus sub sechestru, este tot gajat la bănci”.
Fermierii și-au reiterat aceeași cerință făcută încă în luna iulie și cer în continuare declararea stării de urgență în agricultură. Contactat de Canal 5 pentru o reacție, secretarul de stat de la ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, a declarat că se află peste hotare și nu poate sta de vorbă cu noi.