17.2 C
Chișinău

„Decizia a fost una ilegală”. Curtea Supremă de Justiție anulează hotărârea Curții de Apel care a făcut posibilă reținerea lui Alexandr Stoianoglo în 2021 | VIDEO

Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia Curții de Apel Chișinău, care a făcut posibile perchezițiile și reținerea în 2021 a lui Alexandr Stoianoglo, pe atunci procuror general. Despre asta a comunicat avocatul lui Iurie Mărgineanu.

El a menționat că CSJ a declarat încheierea Curții de Apel din 2 noiembrie 2021, ilegală și contrară dreptului la un proces echitabil, prin care a fost declarată inadmisibilă acțiunea clientului său în contencios administrativ împotriva Consiliului Superior al
Procurorilor.

„În baza acestei încheieri a judecătorilor, care se pretind a fi integri, a fost posibilă înjosirea și persecutarea lui Alexandr Stoianoglo, iar Republica Moldova din nou condamnată la CtEDO. Sunt sigur că adoptarea încheierii Curții de Apel casată de CSJ, nu a fost posibilă fără implicarea partidului de guvernământ, a persoanelor interesate și judecătorilor slugarnici”, a scris Mărgineanu într-o postare.

El a presupus că decizia CSJ a fost posibilă abia după cea pronunţată de CtEDO, deși CSJ nu pomenește de ea.

Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate nu a comentat deocamdată afirnaţiile lui Iurie Mărgineanu.

Amintim că în octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor a admis sesizarea deputatului PAS Lilian Carp în privinţa procurorului general, pe care l-a acuzat de corupere pasivă şi abuz în serviciu, și a numit un procuror care să conducă ancheta.

Potrivit datelor prezentate de Carp, în 2011, Stoianoglo, fiind deputat, a contribuit la adoptarea unor modificări la lege care permiteau spălarea miliardelor de dolari prin băncile moldovenești, iar această schemă a fost organizată și implementată de către Veaceslav Platon. 7 din 11 membri ai CSP au votat pentru. De menționat că la această ședință Stoianoglo a cerut recuzarea a cinci membri. Ulterior, acesta a fost suspendat din funcția de procuror general și reţinut.

Stoianoglo a fost procuror general al Republicii Moldova din noiembrie 2019 până în octombrie 2021. El a pledat nevinovat în repetate rânduri şi a calificat dosarele penale deschise împotriva lui drept politice. Reprezentanții puterii au negat aceste acuzații și au afirmat că nu se implică în Justiție. Pe unele dintre cauzele contestate, Stoianoglo a găsit dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE