Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, efectuiază o vizită în Republica Moldova. Acesta are programate două zile de întâlniri de lucru cu oficiali din țara noastră – pentru data de 4 și 5 septembrie. În după-amiaza zilei de miercuri, premierul polonez a avut o întâlnire cu omologul său Dorin Recean, iar după această întrevedere, ambii oficiali au ținut o conferință de presă, unde jurnaliștii urmau să afle de la oaspete răspunsuri la mai multe întrebări.
Și de această dată, posibilitatea de a adresa întrebări a fost limitată. Nu toți reprezentanții mass-media au avut rând la microfon. Potrivit unei reguli nescrise, angajații serviciilor de presă din organele de conducere ale țării permit jurnaliștilor moldoveni să pună, de obicei, doar o întrebare sau două, după principiul „primul venit, primul servit”.
Reporterii Canal 5 au avut grijă să fie „primii veniți” la conferința de presă, însă nu și-au putut pune întrebările. De această dată, dint-un alt motiv – pentru că nu au preîntâmpinat comunicatorii de la Guvern despre conținutul acestor întrebări.
Coincidență sau nu, și de această dată șansa de a se adresa oficialului străin au avut-o reprezentanții companiei publice Teleradio-Moldova, care s-au interesat despre planurile Poloniei, în contextul, în care de la începutul anului viitor preia șefia UE?
Reporterilor postului de televiziune Canal 5 nu li s-a permis să pună întrebările pregătite, iar telespectatorii noștri nu vor afla de ce, în opinia opinia premierului polonez, UE o susține pe președinta Maia Sandu și închide ochii la rezultatele sondajelor care arată că șefa statului este tot mai des criticată de oameni pentru că a discreditat vectorul european, nu au fost implementate reformele, nu luptă împotriva corupției, și că unii politicieni din PAS sunt corupți.
Fără șanse la răspuns din partea oficialului de la Varșovia a rămas și întrebarea: cum verifică Uniunea Europeană dacă miliardele de euro oferite de statele membre ale UE pentru Moldova nu sunt furate și dacă Guvernul Moldovei utilizează bani după destinație.
Apoi premierul polonez s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Igor Grosu, dar Canal 5 așa și nu a fost acreditat anul acesta pentru a putea avea acces în clădirea Legislativului. Ulterior, Donald Tusk a mers la șeful statului Maia Sandu, dar întrevederea de la Președinție a avut loc departe de ochii presei. Securitatea nea spus că nu vor fi declarații pentru presă.
Cât despre declarațiile celor doi premieri, nici de această dată nu am aflat ceva nou. Tusk a spus că Moldova este un exemplu pentru multe alte țări cu privire la modul de negociere cu UE și a dat asigurări că Polonia va depune eforturi pentru a accelera acest proces, iar Recan a reiterat pentru toți cetățenii țării că drumul către UE este o prioritate și că Moldova va rezista cu toată puterea tuturor amenințărilor, mai exact – celor hibride, și e foarte clar anume din partea cui vin acestea.
Recent, în timpul vizitei în țara noastră a cancelarului german Olaf Scholz, la conferința de presă susținută de acesta, doar reporterul de la Moldova 1 și cel de la TVR Moldova s-au putut adresa oficialului străin, pe când jurnaliștilor de la Canal 5, la fel, li s-a refuzat dreptul de a-și face meseria. Și din nou, coincidență sau nu, prin întrebările pregătite de noi, urma să aflăm despre reacția Uniunii Europene la faptul că în Moldova sunt încălcate drepturile și libertățile fundamentale, când unor partide li se limitează dreptul de a participa la alegeri sau, când sunt închise posturi TV și site-uri de știri. Și atunci, ca și de această dată, întrebările pregătite de presa de opoziție nu au avut nicio șansă să ajungă la urechile oficialilor europeni.
Precizăm că, deși premierul polonez a ajuns la Chișinău la orele amiezii, pe parcursul întregii zile de miercuri între orele 08:00-21:00, este limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri din municipiul Chișinău, din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional, inclusiv desfășurarea manifestărilor în masă, a lucrărilor de reparație a drumurilor, etc. Același lucru este valabil și pentru toată ziua de joi, 5 septembrie. Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor, să manifeste răbdare și disciplină, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.