„Cablurile atârnă la numai câțiva metri de pământ”. La Rădenii Vechi, în cadrul proiectului „Satul european”, a fost construit un stadion chiar sub liniile de înaltă tensiune | VIDEO

30

În centrul satului Rădenii Vechi, din raionul Ungheni, un stadion de fotbal este construit chiar sub liniile de electricitate de înaltă tensiune. Într-un filmuleț video ce a ajuns în spațiul public, un sătean se arată indignat de locul ales, deoarece firele periculoase se află la o înălțime de doar câțiva metri și oricând se poate produce o tragedie.

„Să vină în regim de urgență, eu accentuez, cei de la regia asta de electricitate, conform acestei zone teritoriale și să schimbe aceste cabluri sau să ne dea în loc banii pentru a construi în altă parte acest stadion. Poftim, aici Doamne ferește lovește mingea sus și face un scurt circuit”.

Echipa noastră de filmare a mers în satul Rădenii Vechi pentru a discuta cu oamenii și a afla de ce și cum a fost posibilă construcția unui teren de joacă pentru copii, cu un asemenea risc pentru siguranța lor.

Oamenii din sat sunt nedumeriți de amplasarea terenului și ne-au spus că acesta a fost amenajat încă anul trecut, când la cârma satului era un alt primar. Mai grav este că, recent, a avut loc și un incident pe terenul de fotbal, în timp ce mai mulți copii se jucau. Unul dintre ei a dat cu mingea în firele electrice din care au sărit scântei. Din fericire, atunci nimeni nu a avut de suferit, dar decizia la care s-a recurs a fost închiderea stadionului.

„Alții mi-au spus că au închis stadionul, pentru că atunci când mingea zbura, din fire ieșeau scântei.
– Adică au mai fost astfel de probleme?
– Da, mi-au spus copiii mai mari, dar acum nu știu. Au fost puse pliante cu mesaje prin care copii erau informați că nu au voie să intre pe teren, dar acum nu știu, seara nu văd aici copii. Trebuiau să se gândească din timp, nu sunt alte locuri și s-au gândit că aici este mai bine, dar este o mare problemă și acolo sunt linii înalte de tensiune. Mai este acolo un stadion mai mare decât acesta, chiar nu știu de ce l-au ales pe acesta”.

„Înseamnă că trebuie într-adevăr de schimbat de aici, dacă așa s-o întâmplat că o sărit scântei din sârmele celea, uneori poate să facă așa ca ele să fie rupte. Poate să deie unul mai puternic și un fir de acesta să se rupă și să fie incendiu, să fie cazuri mortale. Mie îmi pare că aici au fost oameni necompetenți care nu și-au dat seama că aici e pericol când au construit, asta e vina lor. Oamenii care au venit să construiască au văzut că sus sunt sârme, ei au putut să-și deie seama că e periculos?”.

„Nu știm, pe viitor poate a fi posibilitate și a schimba. Oricum noi nu avem unde face alt stadion și aici pe proiect s-a câștigat, aici în centrul satului. O mai fost un stadion, dar acela s-a ruinat și în altă parte nu au avut unde face. Mi se pare că pe vreo două luni de zile a fost închis. O fost o perioadă închis, nu s-au jucat copii, acum văd că e deschis, dar și copiii poate au rupt, pentru că era pus anunț că nu se poate de jucat. El e periculos, dar deja depinde cum o să rezolve la Primărie, cred că acestea sunt problemele lor”.

Alți săteni nu au vrut să fie filmați, însă în afara camerei de luat vederi ne-au spus că, chiar dacă stadionul a fost închis, copiii continuă să intre pe teren, punându-și viața în pericol.

„- Dar copiii se mai joacă aici sau nu?
– Mai intră câteodată. Ei doar sunt copii, ce poți să le faci?
– Da, dar este periculos. – Chiar și când a fost închis, copiii mai săreau peste gard”.

Pe gardul terenului de fotbal am găsit instalat un panou informativ pe care este scris că proiectul face parte din programul „Satul European”, iar suma de finanțare este de 446 de mii de lei.

Într-adevăr, pe site-ul Guvernului este anunțat că stadionul este construit în cadrul Programul Național ”Satul European Expres”, iar pentru lucrări s-au alocat 450 de mii 886 de lei. Lucrările au început în luna septembrie anul trecut și au fost finalizate în decembrie la fel în același an.

Oamenii din sat ne-au spus că nu s-au meritat banii pentru doar câțiva metri de gard din plasă și un covor de iarbă artificială, așa cum alături nu au fost instalate scaune sau alte utilități pentru copii. Acești bani puteau fi investiți în altceva mai util pentru localitate spun sătenii, cu atât mai mult că stadionul a fost construit cu abateri.

„500 de mii nu o mers, e mare milion, aici nu o mers. (MUSCA) Nu o mers atâția bani. Ce, trubele acestea, covorul acesta, de unde atâția bani? (MUSCA) Aici când au făcut stadionul era altă primăriță. Ea deja nu lucrează, acesta nou acum o intrat, dar banii sau finanțat, dar unde-s?”.

„Uitați-vă la dânsul, nu aș zice eu că, mă rog atâta s-o investit în el. Eu nu zic, da sunt materiale de construcții, da chiar atâția bani. Da o putut să atragă aici muncitori din sat, părinți care să nu coste atâta, ca banii aceștia să se ducă undeva în folosul satului, în altă direcție. Să construiască un drum, să construiască o fântână, eu așa socot”.

Echipa noastră de filmare a mers și la Primărie, însă primarul nu a fost de găsit, deoarece se află în concediu, ne-a spus un angajat.

„Nu poate să vorbească nimeni, primarul este în concediu, secretara e dusă la Ungheni, pentru că are ședință la Consiliul Raional”.

Primarul satului Rădenii Vechi, Valeriu Țîcu, ne-a spus la telefon că știe despre acest caz și a depistat că terenul de fotbal s-a construit cu anumite încălcări, în afara mandatului său.

VALERIU ȚÎCU, primarul satului Rădenii Vechi, raionul Ungheni: „Cum o fost făcut, o fost făcut fără de o analiză a rețelelor electrice. Eu sunt la mandat nou, eu toate, toate nu le cunosc cum o fost făcut și am făcut un demers către RED Nord să schimbe, ori trebuie să mut stadionul, ori trebuie să mut toți pilonii aceștia cu tensiune înaltă. Ei să-mi deie un deviz de cheltuieli să vedem și cât costă, pentru că nici nu am plănuit așa ceva, bani pentru… . Aveți o închipuire, bani pentru o rețea de linie electrică acolo e …. cât o să ne coste nu știu. Eu nu știam și când o fost un caz, copii cum se jucau, până acum nu s-au întâmplat lucruri de acestea, dar când au pălit unul cu mingea și o ajuns în sârme. Acolo s-o dezbinat, bine că s-o bătut automatu, dar dacă nu se dezbăte și cădea o sârmă drept acolo? E făcut gărduțul de metal și era cred că jale”.

Edilul nuj a aflat aceste detalii i problema stă nerezolvată, deși se află la cârma satului de aproape un an. El ne-a spus că, proiectul este din lista „Satul European Expres”, câștigat de primarul Vera Golan, aleasă din partea Blocului ACUM, din care făceau parte formațiunile DA și PAS. Am încercat să dăm de femeie, dar nu am găsit niciun număr de contact, iar actualul edil a refuzat să ne ajute cu un număr de telefon.
Cât despre cele aproape jumătate de milion de lei, primarul ne-a spus că nu toată suma a fost alocată pentru construcția terenului, fiind reamenajate din acești bani și alte obiective sportive pentru copii.

VALERIU ȚÎCU, primarul satului Rădenii Vechi, raionul Ungheni: „Acolo în 446 de mii, aici mai sunt mătincă 16 de fitness obiecte, vizavi de unde este stadionul, acolo mai este cartierul tineretului, unde o fost făcut printr-un proiect și s-au instalat acolo 16 obiecte. Carusel, de acestea tot în prețul acesta”.

Totuși, pe panoul informativ se vede negru pe alb că suma a fost alocată pentru „Modernizarea și îmbunătățirea condițiilor de utilizare a stadionului de fotbal”. Am telefonat și la compania de cosntrucții care a efectuat lucrările pentru a afla cât în total s-a alocat pentru modernizarea terenului și dacă suma reală coincide cu cea de pe panou, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

Un alt caz de implementare pe dos a unui proiect din cadrul programului Satul European, și despre care oamenii spuneau că au fost aruncați bani în vânt, am găsit în satul Micleușeni, raionul Strășeni. Pentru amenajarea unui teren sportiv cu o plasă și a câteva scaune au fost alocate 372 de mii 522 de lei, spre indignarea locuitorior, care au criticat risipa de bani Și asta mai ales că la intrarea pe teren a fost pus un lacăt, iar pe locul lui a rămas să crească iarba.