Poluarea aerului cu praf, observată marţi, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, s-a datorat colbului din deșertul Karakum, Asia centrală, aflat la o distanță de aproximativ 2.600 km de Republica Moldova. Particulele au fost transportate de vântul puternic care a favorizat depunerea prafului pe suprafețele expuse, informează Agenția de Mediu.
Conform datelor furnizate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, concentrațiile de particule au înregistrat o creștere nesemnificativă. Deși, la unele stații de monitorizare a calității aerului, valorile admise au fost depășite, situația nu prezintă pericol pentru sănătatea populației, se arată în comunicat.
Astfel, la stația automată din Chișinău, concentrațiile au depășit de 1,4 ori valoarea de referință, iar la cea din Mateuți, Rezina, de 1,7 ori.
Pe lângă transportul de praf din zonele deșertice, cauzat de vântul puternic, este posibil ca și condițiile meteorologice locale, dar și activitățile umane să contribuie la creșterea concentrației de poluanți în aer, se spune în mesaj.
În perioadele cu temperaturi ridicate și umiditate scăzută, precum cea pe care o traversăm în prezent, emisiile provenite din arderea combustibililor fosili, în special din traficul auto, pot rămâne concentrate în straturile inferioare ale atmosferei, influențând astfel calitatea aerului.
Se prevede că în cursul zilei de 4 septembrie, mişcarea aerului rece va contribui la dispersarea colbului și la diluarea poluanților atmosferici, care se vor reduce semnificativ, iar calitatea aerului se va îmbunătăți, anunţă Agenţia de Mediu.
Totodată, Administrația română de Meteorologie a anunţat marţi, că masa de praf se va îndepărta de estul Europei, inclusiv de Republica Moldova, în prima parte a nopții de joi spre vineri.
Amintim că moldovenii s-au trezit în 24 aprilie, cu mașinile și gospodăriile în nisip adus de curenții de aer din deșertul Sahara, care ocupă aproape în întregime nordul Africii. Pustiul se află la aproximativ 3 mii de kilometri de Moldova.