17.2 C
Chișinău

Aveline Tabarcea, despre refuzul CEC de a înregistra grupul de inițiativă: Despre ce fel de democrație putem vorbi dacă cetățenii sunt privați de dreptul de a alege | VIDEO

Despre ce fel de democrație poate fi vorba dacă cetățenii sunt privaţi de dreptul de a vota și de a fi aleși? Această întrebare retorică a fost pusă în cadrul unui briefing de Avelin Tabarcea, căruia Comisia Electorală Centrală i-a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susţinerea candidaturii lui la funcţia de președinte al Republicii Moldova.

AVELIN TABARCEA, artistul emerit al Republicii Moldova: „Pe data de 31 august, am mers la CEC pentru a depune documentele pentru înregistrarea grupului de iniţiativă pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Doamna care mia primit documentele a zis că totul este în ordine, grupul de iniţiativă era format din numărul de cetăţeni cât trebuiau, totul era bine-mersi, ca ieri să aflăm în şedinţa CEC că şase au votat contra, au zis că nu sunt de acord să înregistreze pentru că eu aş fi afiliat politic”.

Tabarcea susţine că nu a fost niciodată membru de partid. Avocatul său consideră că membrii CEC și-au depășit atribuţiile.

NADEJDA LUCHIANCIUC, avocatul lui Avelin Tabarcea: „Ceea ce s-a întâmplat ieri, la CEC nu este doar un abuz faţă de Avelin Tabarcea, ci este un atac asupra întregii societăţi şi cetăţenilor Rdepublicii Moldova care sunt în drept să aleagă un preşedinte într-un mod democratic. Despre ce democraţie poate fi vorba dacă alegătorii sunt lipsiţi de dreptul de a alege un candidat, dar candidatului nici nu se permite să iniţieze colectarea semnăturilor”.

Nadejda Luchianciuc a menţionat că împotriva înregistrării lui Avelin Tabarcea au votat șase membri ai CEC, care au fost delegați de către partidul Acțiune și Solidaritate. În decizia sa, Comisia Electorală Centrală a indicat că la alegerile locale din 2023, Tabarcea a candidat la funcţia de consilier raional din partea partidului „Şansă”.

AVELIN TABARCEA, artistul emerit al Republicii Moldova: „Da, eu am participat la alegerile locale de un an în urmă pe raionul Briceni din partea partidului „Şansă”, dar nici măcar atâta lucru n-aţi făcut, să ridicaţi documentele şi să vedeţi acolo, că acolo scrie negru pe alb, că Avelin Tabarcea candidează pentru fucţia de consilier raional în raionul Briceni din partea partidului politic Şansă, dar nu este membru de partid. Acolo este scris că nu sunt membru”.

NADEJDA LUCHIANCIUC, avocatul lui Avelin Tabarcea: „Argumentele noi nu am auzit, doar nişte alegaţii precum că Avelin Tabarcea a fost candidat la alegeri locale din toamna 2023. Dar de când să fii un candidat în Republica Moldova este o crimă? Este un absurd fără precedent. Toate actele depuse de dl Tabarcea corespundeau cerinţelor, regulamentelor şi legii. Legea nu prevede aşa motiv de refuz ca calităţile anterioare de candidat. Se pare că pentru CEC astăzi legea este scrisă de altcineva, au şi altă Constituţie de care nu cunoaştem. Această decizie ilegală şi abuzivă evident că va fi contestată”.

Avelin Tabarcea va contesta decizia CEC nu doar în instantele naţionale, dar, dacă va fi cazul, şi în cele internaţionale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE