17.2 C
Chișinău

Prognoze pesimiste privind viitorul Filarmonicii Naționale. Directorul Artistic, Marian Stîrcea: Ministrul Culturii ar vrea ca toți să uite de Filarmonică, de parcă nici nu a fost | VIDEO

Filarmonica Națională nu va fi gata nici în anul 2070. O spune directorul artistic al instituției, Marian Stîrcea. El afirmă că și-a făcut această concluzie după mai multe întâlniri cu ministrul Culturii, de la care ar fi înțeles că are dezinteres să construiască edificiul.

MARIAN STÎRCEA, directorul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”: „Ministrul Culturii, din păcate, poziția lui este ca să uite toți de existența Filarmonici, parcă nici nu a fost. Am un citat de a lui dintr-o conferință de presă unde” „в сгоревшей филармонии не было ничего о чем стоило бы жалеть” acestea sunt cuvintele ministrului, el invers trebuie să spună, asta este un patrimoniu al nostru, ceva foarte important. Noi suntem cunoscuți în lume prin Maria Bieșu, Serghei Lunchevici, Joc, Dolgan, multe, multe colective și personalități care au făcut țara asta cunoscută peste tot. Toți acești artiști au ieșit din Filarmonică”.

Până va fi reparată această clădire sau ridicată alta nouă, artiștii fac repetiții într-o încăpere a Palatului Republicii, pe care o închiriază. Ar vrea să stea între pereții Filarmonicii, dar condițiile nu sunt adecvate pentru desfășurarea activităților artistice.

SANCIUC CARINA, artist: „Desigur, condițiile aici sunt oribile. Trebuie mereu de purtat mască pentru că este praf, mucegai. Chiar când răsfoiești aceste note, să verifici calitatea lor oricum este în ambientul acesta. Un pic cam dăunează”.

Artiștii sunt supărați că totul a fost lăsat de izbeliște și nici măcar notele nu au fost recuperate.

LISA, artist: „Uitați-vă doar la notele pe care le studiem să vedem poate ceva este, dar spuneți-mi chiar așa trebuie să arăte notele de la Filarmonică, care sunt unice? Nimeni nu are nicio atitudine frumoase pe care am noi, artiștii, să o vedem. Puteți să vedței și singuri”.

Marian Stîrcea spune că nici n-ar fi nevoie de 75 de milioane de euro, pentru o clădire nouă.

MARIAN STÎRCEA, directorul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”: „Asta-i ceva extraordinar – 75 de milioane. Pe când, eu, consultându-mă cu niște oameni, specialiști, mi-au spus că, cel mult, 8 milioane de euro, al doilea 10 milioane de euro. Eu iau cu rezervă 15 milioane de euro”.

L-am telefonat pe ministrul Culturii Sergiu Prodan pentru a ne oferi un răspuns la acuzațiile lui Marian Stîrcea, dar acesta nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje. Anterior, în cadrul
emisiunii ”Moldova Gândește” de la TV8, ministrul a declarat că Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va fi reconstruită abia în 2030.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Noi, optimist vorbim, ne dorim să tăiem panglica și să avem primul concert al Filarmonicii în clădirea nouă în 2030. Neam dori și noi să marcăm acel obiectiv care sunt sigur că va fi realizat de Guvernul Republicii Moldova până în 2030 la aderarea la Uniunii Europene. Consider că acest eveniment trebuie cu un concert simfonic în noua clădire”.

Amintim că Filarmonica a fost mistuită de un incendiu puternic izbucnit în 24 septembrie 2020, în urma căruia, tavanul sălii principale s-a prăbușit. Flăcările au distrus peste 3.500 de metri pătrați din clădire, inclusiv biblioteca, două piane și numeroase instrumente și partituri.

Deși s-au strâns peste patru milioane de lei prin donații, acești bani sunt încă în conturile Ministerului Finanțelor, fără a fi folosiți până acum pentru reconstrucție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE