17.2 C
Chișinău

GagauziyaLand acuză autoritățile centrale că ar încerca să închidă parcul de distracții. Suntem dispuși la dialog, dar nu vom permite distrugerea a ceea ce a fost creat atât de greu | VIDEO

Conducerea GagauziyaLand acuză autoritățile centrale că încearcă să blocheze activitatea parcului de agrement și distracţii din satul Congaz. 

„În ultimele zile, am primit informații despre posibile provocări pe teritoriul GagauziyaLand, al căror scop este să găsească „orice fel” de justificare pentru închiderea obiectului.

Autoritățile sunt dispuse să folosească pentru asta cele mai murdare metode”, se arată în comunicatul publicat de administraţia parcului duminică, în Telegram.

Vineri aceasta a scris şi despre o nouă vizită a inspectorilor. GagauziyaLand a menţionat atunci că nu este prima tentativă de a paraliza activitatea obiectului sub pretexte inventate. „Aceste verificări nu sunt altceva decât o altă încercare de a împiedica dezvoltarea Găgăuziei. Noi, ca întotdeauna, suntem dispuși la dialog, dar nu vom permite distrugerea a ceea ce a fost creat atât de greu. Vom apăra drepturile cetățenilor noștri și vom lupta pentru păstrarea Gagauziyaland”, se spune în declarație.

GagauziyaLand consideră că autoritățile centrale speculează cu accidentul de la o atracţie, în care din neatenţie a fost implicată o fetiţă din Congaz, iar Poliția și Inspectoratul de supraveghere tehnică acționează la comandă și caută orice motive pentru a interzice funcționarea parcului.

Un exemplu în acest sens este cazul copilei de 10 ani care în 26 august, și-a rupt piciorul pe teritoriul obiectului, iar IGP a comunicat despre asta chiar în aceeași seară, urmat de presa proguvernamentală. În schimb, despre un alt incident, mult mai grav, care s-a produs tot în 26 august, dar cu câteva ore mai devreme, pe șantierul de locuințe de lux, Poliţia nu sa autosesizat.

Amintim că atunci, cinci muncitori de origine străină au fost transportați la spital cu diverse traume după prăbușirea acoperișului unei clădiri în construcție aflate pe teritoriul noului cartier din Chișinău „Satul German”, care este ridicat la Botanica.

Despre asta IGP nu a scris nimic. Doar a doua zi a fost oferit un comentariu la solicitarea presei, dar acesta nu a fost publicat pe paginile Poliţiei. Nu au fost comunicate oficiale despre cele întâmplate nici de la dezvoltator, nici de la instituția medicală în care au fost internați muncitorii străini răniți, dar nici de la ministerele de profil. Spre deosebire de cazul din GagauziyaLand. Administrația parcului a reacţionat la incident în aceeaşi zi.

În declarația oficială se spune că fetiţa și familia ei vor primi asistență maximă posibilă, parcul va acoperi toate cheltuielile necesare pentru tratamentul și reabilitarea copilei ca ea să se recupereze cât mai repede. Comunicatul mai sublinia faptul că parcul este echipat în conformitate cu toate standardele de siguranță, are toate autorizațiile necesare, iar trambulina unde s-a produs accidentul este nouă și îndeplinește toate cerințele tehnice.

La aspectul politic al relației dintre guvernarea centrală și conducerea Găgăuziei atrage atenţia şi fostul ministru al Economiei, fostul vicepremier Alexandr Muravschi. În emisiunea „De facto cu Ludmila Belcencova” de la GRT, el a menţionat că un caz privat a fost umflat până la o știre politică.
(СНХ РУС ALEXANDR MURAVSCHI, fost vicepremier: „Există relații între regiune și Centru, dar doar conflictuale. Din orice motiv. Și unele fac atâta zgomot. Desigur, fata și-a rupt brațul, este un mare necaz și așa mai departe. Dar să faci știri naționale din asta? Așa e la noi… Scuzaţi, viața este viață: cineva își rupe mâinile, mai mulţi oameni cad de pe acoperiș pe șantier. Din păcate, se mai întâmplă. Dar asta a fost transformat în aşa o știre politică cu toate urmările”.

Despre exagerare artificială vorbește și activistul găgăuz Ivan Bessarab.

IVAN BESSARAB, activist: „Ceea ce s-a întâmplat aici, la noi, a fost un accident minor, să spunem aşa, la locul de muncă. Se întâmplă peste tot – în fabrici și în școli. () Cred că acest caz a fost umflat special ca să arate cât de ineficient este GagauziyaLand. Cât de nepotrivit este pentru astfel de jocuri. Asta se face special pentru a denigra GagauziyaLand nimic mai mult. () Săptămâna trecută au fost trei cazuri mari – de ce tac despre asta? Despre suicidul unui soldat bătut sau că în Svetlîi un tânăr a fost electrocutat. De ce se pune un accent atât de mare anume aici? Ca să arate că ceva nu este în regulă”.

De menţionat că incidentele la atracțiile din Moldova au loc periodic. În februarie 2016, în centrul Chișinăului, o fată a suferit o traumă la cap, a alta contuzii grave la brațe și piept. În 2017, un copil de patru ani a fost rănit pe atracțiile din sectorul Ciocana. În iulie 2021, la Chișinău, o tânără de 20 de ani a căzut dintr-un carusel din parcul de distracții Valea Trandafirilor de la Botanica. A fost diagnosticată cu multiple fracturi. Dar aceste cazuri nu au dus la niciun dosar penal sau la închiderea atracțiilor.

Între timp, parcul de distracții GagauziyaLand subliniază că atracțiile sunt certificate și au toate avizele necesare. Obiectul are personal instruit, inclusiv un lucrător medical, care monitorizează cu atenție condițiile pentru o odihnă confortabilă și sigură a copiilor și adulților. „Ne străduim să creăm pentru locuitorii Găgăuziei și a întregului sud al Moldovei un loc unde să se relaxeze, să petreacă timpul cu familia și să se bucure de atmosfera sărbătorii. În parcul nostru, toate atracțiile și distracțiile sunt oferite gratuit, pentru că este important pentru noi că toţi să se poată bucura de acest loc unic”, spune administraţia GagauziyaLand.

De menţionat că piedicile în calea Gagauziyaland au fost create încă la etapa de construcție. Mersul lucrărilor a fost întârziat de controale nesfârșite. Ulterior, liderii autonomiei au afirmat că echipamentele și atracțiile au fost reținute la vamă fără motive întemeiate.

Construcția parcului GagauziyaLand a început toamna trecută. Inaugurarea a fost planificată pentru 1 iunie. Totuși, așteptarea a durat mai mult. Primul parc de distracții din sudul republicii și-a deschis porțile în 18 august. Proiectul este implementat din fonduri extrabugetare. Este una dintre promisiunile electorale ale bașcanului Evghenia Guțul și contribuția lui Ilan Şor la dezvoltarea regiunii și viitorului Moldovei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE