Această vizită are scopul de a afla cine delapidează fondurile UE alocate Moldovei, precum și pentru ce au fost, de fapt, cheltuite aceste fonduri. Așa a comentat politologul Corneliu Ciurea vizita în Moldova a procurorului șef al UE, Laura Codruța Kövesi. Potrivit expertului, acest lucru sugerează că procurorii europeni au suspiciuni serioase cu privire la o posibilă înțelegere între birocrații de la Bruxelles și reprezentanți ai puterii din Republica Moldova pentru a sustrage fonduri europene.
CORNELIU CIUREA, politolog: „Eu cred că vizita procurorului, care inițial părea să fie una electorală, mă refer la procurorul european Laura Codruța Kövesi, de fapt are drept scop clarificarea felului în care în Republica Moldova au fost cheltuiți banii europeni, despre aceasta ea a vorbit explicit, ceea ce probabil este un lucru pozitiv pentru că în societatea noastră demult există asemenea bănuieli că o parte din banii europeni sunt furați. Procurorul european nu a spus foarte clar cine fură acești bani, este vorba de niște grupări criminale organizate care sunt în țara noastră sau în Bruxeless, dar vizita ei la Chișinău denotă că probabil există complicități între Chișinău și Bruxeless, relații care permit aceste furtaguri, merge vorba și despre fraudele legate de taxa pe valoare adăugată”.
Expertul a subliniat că actuala conducere din Moldova nu oferă transparență în ceea ce privește cheltuirea fondurilor acordate Moldovei de partenerii internaționali, inclusiv Uniunea Europeană, iar asta ridică anumite semne de întrebare. Cel puțin, potrivit lui Corneliu Ciurea, există suspiciuni că fondurile sunt utilizate ineficient și, de asemenea, sunt direcționate către activitățile diferitor ONG-uri care lucrează pentru putere. Avocatul Iurie Mărgineanu consideră că la cheltuirea netransparentă a fondurilor europene sunt implicați nu doar politicienii, ci și reprezentanți din sectorul bancar.
(SNC EL RUS IURIE MĂRGINEANU, avocat: „Problema este că și acele bănci care au fost menționate ca surse ale fondurilor, încep să profite în Moldova, în loc să ofere țării posibilitatea de a respira și de a atinge anumite ritmuri economice. Ele își urmăresc propriile interese, fără a separa de granturile acordate, și adesea fac acest lucru într-o măsură excesivă. Până când actuala putere se află în Moldova, puterea compradorească, care nu se supune Moldovei, ci unor politicieni sau state de peste ocean sau europeni, nu cred că va fi deranjată. Chiar și în cazul operațiunilor netransparente pe care le-au desfășurat. Nu am nicio îndoială că banii care au fost alocați au avut un bonus de acolo. Și aceiași oficiali europeni, nu aveți nicio îndoială, suntem încă copii în comparație cu ei, ce scheme pot face ei”.
Amintim că, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Reprezentanței UE în Moldova, din 2021, pentru Moldova au fost mobilizate 2,2 miliarde de euro, inclusiv în cadrul asistenței macrofinanciare, suportului bugetar, asistenței bilaterale prin intermediul Programelor anuale de acțiune, ajutoarelor umanitare, suportului pentru răspunsul la crize, precum și proiectelor cu instituții financiare internaționale garantate de UE. În 2024, se așteaptă alocarea a încă 157,5 milioane de euro pentru susținere bugetară de 35 de milioane de euro și asistență macrofinanciară de circa 122,5 milioane de euro.