17.2 C
Chișinău

Marina Tauber: În loc să ne bucurăm de un contract sigur și preț accesibil la gaz, oferite de Gazprom, depindem de prețurile UE și de livrările realizate de traderi | VIDEO

Marina Tauber a declarat că „Gazprom” își respectă întotdeauna obligațiile contractuale și că încheierea unui acord pe termen lung pentru livrări este o garanție că țara nu va rămâne fără gaz, indiferent de situația din regiune și de contextul geopolitic. Așa a comentat Tauber decizia Ucrainei de a nu prelungi acordul pentru tranzitul gazului rusesc prin teritoriul țării vecine.

MARINA TAUBER, secretar executiv al Comitetului Executiv al Blocului „Victorie”: „Contractul cu „Gazprom” va deveni o garanție pentru consumatorii noștri că vor continua să primească gaz la un preț scăzut. Cum va fi livrat? Aceasta este deja problema „Gazprom” și ea este rezolvabilă. Dar ce se va întâmpla cu gazul românesc, care este practic același gaz rusesc? Costul său va crește de câteva ori, deoarece gazul va deveni mai puțin pe piața europeană și va exista competiție pentru el. Nimeni nu ne va oferi privilegii.”

Tauber a declarat că prețurile la gazul natural în țările CSI sunt semnificativ mai mici decât în UE.

MARINA TAUBER, secretar executiv al Comitetului Executiv al Blocului „Victorie”: „Pentru consumatorii casnici din Moldova, gazul costă 830 de dolari pentru o mie de metri cubi. Pentru ruși – 67 de dolari. În alte țări CSI, gazul este, de asemenea, mai ieftin. Noi încă nu am aderat la UE, nu am finalizat construcția infrastructurii promise, nu am creat o piață pentru resursele energetice cu reguli clare de joc, dar în același timp suntem deja dependenti de prețurile la resursele energetice, stabilite pe piața europeană și de livrările realizate de traderi, care sunt interesați doar de creșterea propriilor venituri.”

Reprezentantul blocului politic „Victorie”, Iurie Vitneanschi, a calificat politica actualului guvern drept lipsită de viziune.

IURIE VITNEANSCHI, membru al blocului politic „Victorie”: „În anii 2022-2023 a fost achiziționat un volum excesiv de gaz scump. Pe bursa internațională de gaz, gazul s-a ieftinit la 320 de dolari pentru 1000 de metri cubi, dar Energocom continua să achiziționeze pentru Republica Moldova gaz la 605 dolari pentru 1000 de metri cubi. Comparați – 605 și 320. Iar pentru populație, gazul a fost vândut de șase ori mai scump. La 30 de lei pentru un metru cub. În același timp, în 2022, RM a achiziționat 600 de milioane de metri cubi de gaz, la un preț mediu de 1024 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Și asta în condițiile în care erau necesari 100 de milioane de metri cubi, în lunile de iarnă.”

Vitneanschi a declarat că blocul politic „Victorie” a trimis o solicitare guvernului pentru a verifica legalitatea tranzacțiilor de gaz încheiate. În opinia politicianului, din cauza acestor acorduri, cetățenii au plătit pentru gaz un tarif supraevaluat.

IURIE VITNEANSCHI, activist al blocului „Victorie”: „Am solicitat guvernului să efectueze toate verificările necesare privind legalitatea tranzacțiilor realizate.”

Blocul nu a primit niciun răspuns la solicitarea sa. Până în prezent, tot gazul rusesc furnizat de „Gazprom” în Moldova este direcționat către Transnistria, iar cea mai mare parte este utilizată de Centrala Electrică Moldovenească de pe malul stâng al Nistrului pentru producerea energiei electrice.

Prețul energiei electrice de la MoldGRES pentru consumatorii de pe malul drept este de 66 de dolari pentru 1 Megawatt-oră, ceea ce este semnificativ mai ieftin decât pe piața alternativă românească și europeană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE