17.2 C
Chișinău

Lupta cu criza economică: În timp ce alte state reduc cheltuielile, R. Moldova risipește bugetul pe achiziții scumpe | VIDEO

Când țara este afundată în criză, unele Guverne ale statelor membre ale Uniunii Europene reduc din cheltuielile interne pentru a nu suferi pierderi financiare la buget și mai mari.

Între timp, Guvernul Republicii Moldova cheltuie zeci și sute de milioane de lei pentru procurarea fie de bunuri pentru instituțiile publice, fie pentru organizarea concertelor pompoase. De exemplu, săptămâna aceasta Guvernul României a anunțat că va interzice achizițiile bugetare de mobilier, birotică sau cheltuielile pentru consultanța din instituții, lansarea de noi proceduri de fezabilitate, proiectare sau achizițiile de terenuri.

De asemenea, organizarea concertelor vor putea fi finanțate doar din sponsorizări. Potrivit portalului românesc, Profit.ro,  ”excepție vor fi cheltuielile pentru sănătate, asistență socială, educație și cele legate de plata datoriilor sau organizarea alegerilor”.

Presa română anunță că măsurile sunt luate pentru a reduce deficitul bugetar. Instituțiile publice vizate sunt Parlamentul, Administrația Prezidențială, ministerele și alte instituții ale administrației publice.

Același lucru anunță că va face și Guvernul Francez. Potrivit agenției de presă Tass, la începutul anului, Ministerul Economiei a declarat că Executivul Francez va reduce cheltuielile ministerelor cu 10 miliarde de euro, din cauza crizei generate de conflictul din Ucraina, evenimentele din Orientul Mijlociu, precum și „încetinirea economică din China” și „recensiunea din Germania”.

”Estimarea noastră pentru 2024 a fost de 1,4 %, după revizuire, creșterea va fi de 1 %. Creșterea noastră economică va rămâne la 1%, dar trebuie să luăm în considerare contextul geopolitic”, a anunțat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, evaluând astfel o creștere economică a țării.

Între timp, în ultimii ani, Republica Moldova a fost lovită dur de pandemie, dar și de războiul din Ucraina, ajungându-se la o criză energetică, lucru ce a afectat și economia țării. Mai mulți experți au observat că PAS-ul aflat la putere nu are o strategie și nici măsuri eficiente pentru a rezolva problemele țării.

În consecință, potrivit ultimelor date prezentate de Ministerul Finanțelor, în primele șapte luni ale anului 2024, deficitul bugetar a crescut la 7,1 miliarde de lei. Astfel, cheltuielile bugetului de stat au constituit 44,8 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 1,8 la sută sau cu 809,9 milioane de lei.

Cu toate acestea, autoritățile noastre nu se limitează din a face achiziții de zeci și sute de milioane de lei, chiar și pe timp de criză.

Mai exact, în luna aprilie curent, Președinția anunța că va cheltui pentru reparația havuzului din curtea instituției 100 de mii de lei și anume doar pentru schimbarea cablurilor.

Suma este indicată și în Planul Aparatului Președintelui Republicii Moldova privind achizițiile de mărfuri, lucrări și servicii pentru anul 2024.

Alte aproape 3 milioane de lei au fost scoase din bugetul de stat de către Ministerul Agriculturii, pentru organizarea în luna mai a acestui an a Conferinței Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Națiunilor Unite. Banii au fost cheltuiți pentru servicii de catering și de închiriere a încăperilor.

Anunțul despre licitație a fost postat pe site-ul achiziții.md. Ministerul a explicat atunci necesitatea cheltuielilor prin faptul că evenimentul reprezintă o ocazie unică pentru țara noastră de a se alătura unui forum decizional unde 54 de delegații din statele membre ale Uniunii Europene, Caucaz și Asia Centrală vor stabili bugetul și prioritățile pentru sectorul agricol pe următorii doi ani.

Achiziții de sute de mii de lei, a planificat să facă în acest an și Ministerul Culturii. Instituția intenționează să procure mobilier pentru birouri, în sumă totală de 700 de mii de lei. Potrivit portalului achiziții.md, este vorba de mobilierul de birou cum ar fi mese, dulapuri pentru haine și mape, dar și, mese de birou, axele acestora și tumbe pe rotile cu sertare. În prezent contractul se află la etapa de evaluare.

De asemenea, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat la începutul lunii august despre organizarea unui nou tender pentru achiziționarea de bunuri și servicii. Potrivit platformei de organizate a achizițiilor, cea mai mare sumă – de peste un milion 758 de mii de lei – este alocată pentru cumpărarea unor stații de lucru și licențe IT.

Peste un milion 385 de mii de lei vor fi cheltuiți pentru reparația capitală și modernizarea instalațiilor de distribuție. Mobilierul nou ar putea costa aproape 299 de mii de lei, iar mărfurile de uz gospodăresc 159 de mii de lei.

Cea mai mare parte din suma pentru bunurile de gospodărie, 49 de mii de lei, este alocată mărfurilor pentru baie, în timp ce oglinzile vor costa 15 mii de lei, iar ceasurile de perete – peste 12 mii de lei.

Un alt exemplu a unei achiziții deloc ieftină, este intenția Serviciului de Protecție și Pază de Stat de a procura vehicule noi în valoare de 3 milioane 900 de mii de lei.

Totuși, ultimele cheltuieli răsunătoare din bugetul de stat au fost pentru organizarea evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Republicii Moldova. Cele trei zile de evenimente festive în Piața Marii Adunări Naționale a capitalei au costat aproape 10 milioane de lei.

Portalul Rise Moldova a făcut o analiză și a constatat că Cancelaria de Stat a recurs la încheierea unui contract direct cu o companie de producție, fără a anunța o licitație publică. Experții în achiziții au avertizat că o astfel de decizie a autorităților, trezește semne de întrebare, deoarece nu sunt întrunite condițiile prevăzute de lege.

De cealaltă parte, secretarul de stat al Guvernului, Artur Mija a declarat că în selectarea companiei, Guvernul a decis să contracteze cel mai bun organizator din țară, pentru a asigura o atmosferă de sărbătoare la cel mai înalt nivel.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE