17.2 C
Chișinău

Ucraina nu va prelungi contractul cu Rusia privind tranzitul de gaze. Va amenința acest fapt la securitatea energetică a Moldovei? Ce se spune la Chișinău și la Moscova | VIDEO

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a declarat într-o conferință de presă că Ucraina nu va prelungi contractul cu Rusia privind tranzitul de gaze, care expiră la sfârșitul anului 2024. Conform liderului ucrainean, acest subiect a fost închis.

VLADIMIR ZELENSKY, președintele Ucrainei: „Contractul cu Rusia privind tranzitul de gaze pe teritoriul ucrainean nu va fi prelungit. Aici am pus punct. În ceea ce privește tranzitul gazelor de la alte companii, dacă vor continua solicitările unor parteneri europeni, vom lua în considerare alte opțiuni.”

Moscova a comentat declarația lui Zelensky privind stoparea tranzitului din 1 ianuarie, considerând că acest lucru va afecta consumatorii europeni. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, este sigur că „Gazprom” va găsi rute alternative pentru părțile interesate.

DIMITRI PESKOV, purtător de cuvânt al președintelui Federației Ruse: „Moscova va găsi rute alternative pentru livrările de gaz către țările interesate, de exemplu, prin viitorul hub de gaz din Turcia. Refuzul Kievului de a prelungi contractul pentru tranzitul gazului din Rusia va aduce prejudicii consumatorilor europeni, care vor fi nevoiți să cumpere gaz din alte țări la prețuri mai puțin accesibile. Ei vor fi nevoiți să plătească mult, mult mai mult, făcând industria lor mai puțin competitivă.”

Tranzitul prin Ucraina este una dintre cele două rute rămase pentru livrările de gaz rusesc în Europa prin conducte. Prin această rută, gazul ajunge în regiunea Transnistria din Republica Moldova. Alternativa este conducta de gaz „Turkish Stream”, prin care gazul ajunge pe piața turcă, iar apoi în Bulgaria, Serbia și alte țări din sud-estul Europei.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, declară că Moldova ar putea să se conecteze la coridorul transbalcanic dacă tranzitul prin Ucraina „va păți ceva”.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Depinde de Gazprom dacă va coopera și va redirecționa rapid fluxul de gaz prin Turcia, pentru că nu sunt prea multe rute alternative, deși s-ar putea să găsească altele sau să refuze cooperarea. Dacă va exista cooperare, consumatorii casnici nu vor observa schimbări. Dacă nu va exista cooperare, atunci da. Asta va crea probleme noi, dar suntem pregătiți pentru asta.”

Ministrul Energiei asigură că autoritățile au soluții pentru toate situațiile de criză posibile care ar putea apărea. Totuși, pentru aceste soluții va trebui să plătească consumatorii moldoveni.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Energia electrică și gazul vor fi disponibile, dar riscurile emergente ar putea afecta în primul rând regiunea Transnistria. Ne va afecta în două cazuri: primul – prețul energiei electrice, al doilea – este posibilul conflict pe malul stâng, pe care va trebui să-l rezolvăm noi, deoarece este vorba despre cetățenii noștri.”

Cât de mult se vor schimba prețurile? La această întrebare, Parlicov nu este încă pregătit să răspundă clar. I-a fost adresată această întrebare la multe conferințe de presă și emisiuni TV. Alexandru Grosu, expert și director al companiei NordGaz, a menționat pentru postul nostru de TV că declarația lui Zelensky privind oprirea tranzitului este încă prea devreme pentru a fi luată în serios.

În opinia lui Grosu, situația geopolitică din regiune ar putea să se schimbe până la sfârșitul anului. Totodată, expertul admite posibilitatea schimbării rutei gazului pe Turkish Stream, subliniind că acest lucru va provoca creșterea prețurilor, iar toate costurile vor cădea pe umerii cetățenilor obișnuiți.

ALEXANDRU GROSU, director al companiei NordGaz: „Cred că prețul va crește, deoarece crește însăși tranzitul, adică tranzitul prin Turcia, Bulgaria, așa cum ați spus, va influența direct prețurile. Dar nu înțeleg pe deplin declarațiile domnului Parlicov, care a spus anterior că ne vom descurca fără voi, dar acum a declarat că suntem dependenți de gazul rusesc, primim gaz de la „Gazprom”, iar în ultimii doi ani au strigat că renunță la gazul „Gazprom”.

Expertul economic Veaceslav Ioniță admite, de asemenea, schimbarea rutei prin Turkish Stream. Totuși, el subliniază că este important nu doar care coridor transportă gazul, ci și care este sursa, iar acest lucru va afecta și costul combustibilului albastru.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist: „Cel mai important este sursa de unde cumpărăm, cum cumpărăm: cumpărăm prin contracte pe termen lung sau mergem pe bursă, mergem pe bursă din timp sau așa cum făceam înainte. Există factori mult mai importanți decât mecanismul de transport. Inclusiv rezervele: cum creăm rezervele, când le creăm.”

Amintim că, autoritățile moldovenești au instituit starea de alertă timpurie în domeniul gazelor după începutul conflictelor din regiunea Kursk din Rusia, unde se află stația de distribuție a gazului „Sudja”. Prin aceasta, gazul ajunge în sistemul de transport al gazelor din Ucraina și ulterior în Moldova și Europa. Potrivit ministrului Energiei, starea de alertă timpurie a fost declarată din cauza riscurilor potențiale privind întreruperea livrărilor de gaz în regiunea transnistreană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE