3.3 C
Chișinău

Preotul Iulian Rață, indignat de declarațiile deputatului PAS, Vasile Șoimaru: „Biserica nu se împarte în a rușilor sau a românilor, sau a moldovenilor, ci biserica este al lui Hristos” | VIDEO

„Biserica nu se împarte în a rușilor sau a românilor, sau a moldovenilor, ci biserica este al lui Hristos”. Astfel și-a exprimat indignarea preotul Iulian Rață după ce deputatul PAS Vasile Şoimaru a declarat că Mitropolia Moldovei ar putea fi interzisă. Potrivit parohului, Biserica Ortodoxă din Republica Moldova nu se supune nimănui.

IULIAN RAȚĂ, protopop de Orhei, parohul bisericii „Sf. Treime”, din s. Lucășeuca: „Biserica ortodoxă din Republica Moldova a fost declarată o biserică independentă și ca să facem diferențe terminologică în biserica ortodoxă există independență și autocefalie. Cei care au autocefalie pot să-și sfințească propriul său mir, adică sfințesc mirul care este utilizat la botez și de asemenea hirotonia episcopilor în biserica ortodoxă din Moldova se face asupra candidaților pe care noi îi înaintăm sinodului bisericii ortodoxe ruse care la rândul său doar îl aprobă. În rest noi avem independența de a hirotoni preoți, de a deschide noi episcopii pe teritoriul Republicii Moldova, de a canoniza sfinți în sânul bisericii ortodoxe, de a delimita episcopii așa cum găsim noi de cuviință, adică avem complet libertatea de a ne gestiona toată activitatea internă a bisericii din Republica Moldova”.

Întrebat dacă declarația deputatului Vasile Șoimaru precum că mitropolia Moldovei va fi lichidată este o amenințare reală, părintele Iulian Rață consideră că orice tentativă de a interzice o entitate religioasă ar reprezenta o încălcare gravă a drepturilor fundamentale.

IULIAN RAȚĂ, protopop de Orhei, parohul bisericii „Sf. Treime”, din s. Lucășeuca: „M-am bucurat enorm de mult să văd astăzi prin știrile din Republica Moldova faptul că partidul de guvernământ al țării noastre s-a dezasociat de aceste voci sau de vocea acestui deputat pentru că este o prostie. În Republica Moldova noi avem biserica separată de stat pe deoparte, pe de altă parte avem legea cultelor care garantează libertatea oricărui creștin de-ași mărturisi propriul său crez și libertatea de a decide pentru sine cum să-l mărturisească pe singurul și adevăratul Dumnezeu. În această situație a scoate în afara legii o entitate religioasă înseamnă o încălcare flagrantă a dreptului la libertate de conștiință ceea ce nu sa întâmplat în mare măsură nici măcar în Uniunea Sovietică, cu atât mai dureros ar fi să vedem lucrurile acestea într-o țară ca Republica Moldova care pretinde că este candidată la integrare în UE”.

De asemenea, preotul speră într-o reacție pozitivă din partea bisericii și consideră că din motive politice, este improbabil ca guvernul să inițieze o confruntare cu biserica ortodoxă.

IULIAN RAȚĂ, protopop de Orhei, parohul bisericii „Sf. Treime”, din s. Lucășeuca: „Deci, eu sper din tot sufletul că biserica va face ceea ce știe să facă cel mai bine, adică să se roage inclusiv pentru vrăjmașii săi, așa cum ne-a poruncit Sfânta Scriptură, Biblia, să ne rugăm pentru apropiații noștri și, în același timp, pentru vrăjmașii noștri. În același timp, sper din tot sufletul că biserica va lua atitudine și va emite un comunicat de presă în acest sens. Totuși, sunt sigur că nu se va ajunge la o astfel de situație, chiar și din punct de vedere politic, deoarece nu este convenabil nici pentru partidul de guvernământ să încerce să pornească o luptă împotriva bisericii ortodoxe, cel puțin acum, în pragul alegerilor prezidențiale și ulterior alegerilor parlamentare. De ce spun aceste lucruri? Pentru că biserica ortodoxă are cea mai extinsă acoperire pe teritoriul Republicii Moldova”.

Prototopul a mai declarat că această inițiativă vine din partea autorităților drept urmare a plecării mai multor fețe bisericești la Moscova. Potrivit lui Rață, preoții moldoveni se confruntă de mult timp cu presiuni, iar în ultima vreme aceasta s-a transformat într-o adevărată persecutare adevărată.

IULIAN RAȚĂ, protopop de Orhei, parohul bisericii „Sf. Treime”, din s. Lucășeuca: „Dacă permite-ți o să dublez aici răspunsul. Pe deoparte vreau să vă spun că, personal deja mă simt în mare parte maltratat și cumva urmărit de către serviciile secrete ale Republicii Moldova. Nu o spun în glumă, deci eu sunt unul dintre cei care am fost la Moscova și revenind în țară am fost reținut de către Poliția de Frontieră. Percheziționat, reținut, șantajat, în mare parte amenințat și așa mai departe. Credeam că este un caz unical dar iată acum am ajuns în România și fiind în România am simțit exact același lucru. Ieri am fost reținut de către Poliția de Frontieră pentru mai mult timp cu familia. Toată lumea trecea, noi am fost trași pe dreapta, unde iară din nou am trecut prin aceeași procedură, percheziții, control. Nu am pretenții față de băieții care au efectuat lucrarea aceasta, ei au spus foarte clar, părinte îmi cerem scuze, avem comandă de sus. Noi suntem datori să o executăm această comandă. În mare parte cu toată sinceritatea m-am simțit ca preoții din perioada Uniunii Sovietice, când preoții erau verificați, percheziționați, exilați prin Siberii de gheață, batjocoriți în toate părțile. Acum scenariu, plus, minus se repetă, unica diferență este că atunci era Uniunea Sovietică iar aici vorbim despre o țară liberă și democratică care pretinde că este aspirantă la integrarea Uniunii Europeană. Pe de altă parte nu cred că decizia dată este urmarea plecării unor preoți, inclusiv și a mea la Moscova. Cred că, urmarea acestor declarații își are obârșiile în decizia luată de către Parlamentul sau rada supremă a Ucrainei săptămâna trecută când biserica ortodoxă canonică. Vreau să sublinez cuvântul ,,canonic,, adică este recunoscută integral de către toată plinătatea ortodoxă, de către toate bisericile ortodoxe surori din întreaga lume. Biserica pe care o conduce Mitropolitul Onufrie din Ucraina este recunoscută și de către Patriarhia de Constantinopol cât nu ar fi de straniu, de către Ierusalim, de către Greci și de către Sârbi, Bulgari, Români, de toate cele Ortodoxe Bisericii surorii. Iată această Biserică Canonică universală recunoscută de toți a fost scoasă în afara legii de către rada supremă a Ucrainei, săptămâna trecută. Cred ei în mare parte, unii politicieni din Republica Moldova cred că, pe baza la acest moment poate să își facă un anumit raiting politic și să folosească chestia asta pentru a interzice și Biserica Ortodoxă din Republica Moldova. Sper din tot sufletul, Dumnezeu să le de-a suficient înțelepciune ca să nu ia decizii prepinte. La sigur astfel de decizii nu o să le crească raitingul”.

Ba mai mult, Iulian Rață a declarat că toate aceste lucruri vor evolua după scenariul Ucrainei.

IULIAN RAȚĂ, protopop de Orhei, parohul bisericii „Sf. Treime”, din s. Lucășeuca: „Sunt mai mult decât sigur, cred și sunt ferm convins că se va încerca în mare măsură, nu cred anul acesta, poate după alegerile parlamentare. Se va încerca să se urmeze scenariul ucrainean și în Republica Moldova, evident cu anumite adaptări,cu anumite momente de logistică mai bine căutate, mai bine verificate, mai bine documentate”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE