10 C
Chișinău

După toate necazurile care s-au abătut asupra lor, fermierii au fost lipsiţi şi de rambursarea taxei pe valoarea adăugată: Nu s-a reușit la timp adoptarea documentelor necesare, pentru că s-a plecat… în concediu | VIDEO

Nu este de ajuns că subvențiile în agricultura Moldovei sunt mult mai mici decât în Europa, iar fermierii noștri le primesc cu întârziere, precum și asistență pentru depășirea necazurilor naturale, că autoritățile nu ajută la înghețarea creditelor care falimentează producătorii agricoli, aceştea au fost lipsiţi şi de rambursarea taxei pe valoarea adăugată. O nouă nenorocire s-a abătut asupra agricultorilor moldoveni deoarece structurile responsabile nu au reuşit să adopte la timp documentele necesare, pentru că s-au grăbit să plece în concediu, spun indignați reprezentanții Asociației Forța Fermierilor. Ei au publicat o scrisoare de la Ministerul de Finanțe, care anunță aprobarea cererii producătorilor agricoli de prelungire a perioadei de rambursare a TVA.

Şi deși adresarea lor a fost expediată încă în luna mai, iar răspunsul Ministerului a venit în iulie, comisia parlamentară nu s-a grăbit să o examineze, în ciuda crizei din agricultură și a situației catastrofale în regiunea de sud, spune Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației Forţa Fermierilor.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „A fost prelungită perioada cu un an și de fiecare dată am depus această cerere pentru a o prelungi în continuare. Dar ea a expirat în iunie, aşa că anul acesta prelungirea nu a fost aprobată, deoarece Parlamentul a plecat în concediu. Și în cele aproape două săptămâni în care Ministerul de Finanțe a examinat și a aprobat cererea noastră, Legislativul nu a decis prelungirea legii”.

Potrivit reprezentanților Asociației Forţa Fermierilor, întrucât perioada de rambursare a TVA nu a fost prelungită și, prin urmare, legea nu funcționează, banii din TVA acumulaţi pe conturile agricultorilor nu sunt utilizaţi.

Potrivit celor mai modeste estimări ale producătorilor agricoli, este vorba de o sumă de la 500 de milioane până la un miliard de lei – și asta în comparaţie cu cele 100 de milioane pe care autoritățile le-au oferit fermierilor drept asistență după o discuţie cu premierul Recean și şeful Ministerului Agriculturii Bolea.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Fermierii dau salarii angajaților în fiecare lună, fără să aibă bani, ei declară cât plătesc sau trebuie să plătească angajaților. Statul, respectiv, primește impozite pentru fiecare plată de salarii, așa că agricultorii, neavând bani să plătească aceste impozite, au sperat la acest instrument de rambursare din contul TVA acumulat. Noi nu ne plângem de faptul că producătorii agricoli plătesc aceste impozite, evident, trebuie să plătească, dar în această situație de criză, când mai e şi secetă și fermierii sunt în pragul falimentului, având instrumentul anterior de rambursare a impozitelor din TVA acumulat, dar el nu funcţionează”.

SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căuşeni: „La mine personal, din 2020, statul utilizează banii mei – de la două la patru milioane de lei, şi dacă eram într-o ţară normală, aş fi scris o cerere la Fisc şi după un audit, la sfârşitul anului aceşti bani ar veni în contul meu. Și nu aş fi nevoit să merg la bancă și să iau un împrumut. Da așa banii ăștia stau într-un cont al statului, el îi folosește, iar eu iau credite cu o dobândă de 22%”.

Potrivit Asociației Forța Fermierilor, zeci de producători agricoli din raioanele de sud sunt deja sancționați de bănci: bunurile și tehnica gajate au fost arestate sau confiscate. Ei insistă ca, de îndată ce Parlamentul revine din concediu, să fie examinată de urgență prelungirea perioadei de rambursare a TVA pentru a atenua situația şi aşa dificilă a agricultorilor.

Asociația a reamintit că fermierii continuă să examineze posibilitatea organizării protestelor în toată ţara. Ei insistă pe elaborarea și implementarea unui plan de acțiuni pentru protejarea sectorului agricol, inclusiv, de aproximativ un an, pe amânarea plăților pentru împrumuturi. Dar deocamdată fără rezultat.

Amintim că, asistența promisă de autorități pentru compensarea necazurilor legate de vremea rea de anul trecut a fost primită de producătorii agricoli cu foarte mare întârziere, doar anul acesta, dar nu de toţi și nici în volumul cerut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE