Mitropolia Moldovei ar putea fi interzisă. Deputatul PAS Vasile Şoimaru a declarat în platoul TVR Moldova că activitatea acestei entităţi cu drept de autoadministrare a Bisericii Ortodoxe Ruse în țara noastră ar putea fi oprită după exemplul Ucrainei. Potrivit parlamentarului, preoții acestei Mitropolii se implică în politică și sunt finanțați din Rusia. Reprezentantul partidului de guvernământ a adăugat că problema ar putea fi rezolvată chiar la toamnă.
VASILE ŞOIMARU, deputatul PAS: „Vine momentul când și noi ca Ucraina o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei, care de fapt e a Rusiei. Iată cum ei singuri se bagă, își bagă capul sau gâtul bagă în jug. Eu cred că se va rezolva problema Mitropoliilor acuma, în toamna asta se va rezolva”.
Canal 5 a solicitat o reacţie de la Mitropolia Moldovei. Episcopul Ioan de Soroca, responsabil de poziţia entităţii în cazuri ce ţin de biserică, stat, societate etc. ne-a spus că este ocupat şi că va reveni cu un răspuns.
Solicitată să comenteze declarația deputatului Vasile Şoimaru, purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare a partidului Acțiune și Soliditate, Adriana Vlas, ne-a spus că această afirmaţie despre Mitropolia Moldovei este părerea lui personală și nu reprezintă poziția PAS.
Biserica Ortodoxă din Moldova, aflată sub jurisdicția celei ruse, este cu drept de autoadministrare. A fost înființată în 1813 și numără peste 1200 de parohii şi şapte eparhii.
Aproximativ 90 la sută din populația Moldovei se consideră creștinortodocsă.
În ultimii ani, mai mulți clerici din Mitropolia Moldovei au decis să treacă la cea a Basarabiei, unde le sunt oferite salarii mari. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis că toți preoții români din Republica Moldova care revin la Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și că sancțiunile disciplinare aplicate de Mitropolia Moldovei sunt „nule și neavenite”.
În această iarnă, Mitropolitul Vladimir și Sinodul Bisericii Ortodoxe au trimis o scrisoare Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române cu cererea de a „contribui la cooperarea care va restabili ascultarea și ordinea canonică”. Autorii își exprimă, de asemenea, îngrijorarea că toate contradicțiile între clerici sunt din nou folosite ca armă electorală și speră că, în cadrul dialogului, mântuirea și grija față de credincioși vor trece în prim-plan, indiferent de apartenența acestora la o structură canonică sau alta.