17.2 C
Chișinău

Deputatul PAS și-a depașit atribuțiile, astfel de declarații alimentează conflictele interconfesionale. Experți, despre afirmația scandaloasă a lui Vasile Șoimaru privind Mitropolia Moldovei | VIDEO

Prin afirmația sa, precum că Mitropolia Moldovei ar putea fi interzisă, deputatul PAS Vasile Şoimaru și-a depășit atribuțiile, a explicat pentru CANAL 5 sprecialist în comunicare publică și tehnologii politice, Vitalie Dragancea, care este de părere că în țară sunt, și fără asta, prea milte probleme.

VITALIE DRAGANCEA: „Când vorbim despre interzicerea Mitropoliei, eu aș vrea să știu cum în genere parlamentul a ajuns că acest subiect este o prioritate pentru Parlament astăzi. În momentul în care Republica Moldova confruntă un set întreg de crize grave după mine. Noi confruntăm o criză socială și demografică profundă, noi ne depopulăm și îmbătrânim, noi pierdem investitori și economia noastră se prăbușește, Guvernul se îneacă în datorii iar preocuparea noastră numărul unu este Mitropolia. Din perspectiva constituțională domnul legiuitor cred că își depășește atribuțiile. Sunt îngrădite drepturile și libertățile oamenilor și el asta a uitat”.

Aproximativ 90% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt creștini ortodocși, iar o astfel de decizie a autorităților ar încălca flagrant acestora, precizează fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi. În aceste condiții, afirmă el, Biserica Ortodoxă ar trebui să-și apere poziția în instanțele de judecată.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fostul judecător la CEDO: „A le încălca drepturile într-un mod atât de nerușinat, cred că ar fi o greșeală politică foarte mare. Eu cred că dacă biserica noastră apelează la instanțele internaționale, la Curtea de la Strasbourg, vor avea câștig în cauză și se va constata că drepturile lor au fost încălcate. Cred că astcfdel de declarații alimentează conflictele interconfesionale. Este un teren atât de subtil, încât să-ți babi mâinile murdare, este pur și simplu greșit din multe puncte de vedere. Dar, în primul rând, ar fi o mare greșeală politică”.

Iar ex-ministrul Educației, Culturii și Cercetării este ferm convins că biserica ortodoxă va continua să existe pe teritoriul Republicii Moldova atât timp cât va exista poporul. Mai mult, Popovici se arată încrezător de faptul că soarta bisericii va fi decisă de Mitropolie, și nu de politicieni.

CORNELIU POPOVICI, ex- ministru al Educației, Culturii și Cercetării: „Intervenția sau imixtiunea politicului în treburile bisericii, care este o structură, separată de stat, conform Constituției, este inadmisibilă. Și o astfel de intervenție, cu siguranță, ar fi cu o conotație anticonstituțională. Separarea statului și a bisericii este un principiu constituțional și respectiv, dacă statul, sau, să spunem așa, sfera politicului, se implică în activitatea bisericii, nu este altceva decât o imixtiune anticonstituțională”. 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE