17.2 C
Chișinău

Cu câteva zile înainte de 1 septembrie, aproape 400 de locuri în clasa zecea au rămas neacoperite în școlile din capitală. Explicațiile autorităților municipale | VIDEO

Aproape 400 de locuri în clasa zecea au rămas neacoperite în școlile din capitală. Chiar dacă au rămas zile numărate până în 2 septembrie, autoritățile municipale din educație încă acceptă cererile de înscriere. Despre aceasta, șeful adjunct al Direcției municipale Educație, Andrei Pavaloi, a declarat la ședința de luni a Primăriei.

ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcției municipale Educație: „Mai continuă înscrierea pentru clasa întâi, conform regulamentului, în perioada 20-30 august este etapa a treia, iar din cele 10 409 locuri planificate înscriere în clasa I, au fost înmatriculați 10 364 de copii. Credem că, până la 30 august, această cifră va fi depășită”.

Contactat de Canal 5 pentru a spune de ce nu au fost ocupate toate locurile rezervate, Andrei Pavaloi a spus că există mai multe motive.

ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcției municipale Educație: „În anumite instituții, mai ales în instituțiile din suburbii, nu a fost suplinit numărul de locuri programat. De regulă, elevi absolvenți ai gimnaziilor au optat pentru ori pentru a merge în clasa a 10-a întrun loc liceu sau au mers la colegiu sau avem situații când pleacă peste hotare la studii”.

Pavaloi a declarat că situația privind admiterea va fi clară în 15 septembrie când vor fi făcute totalurile pentru admitere în clasa întâi, conform ordinelor de înmatriculare semnate de manager instituțiilor de învățământ. Așa sau altfel, situația este mai proastă în suburbii,a adăugat funcționarul.

ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcției municipale Educație: „De cele mai multe ori, avem locuri libere în instituțiile din suburbii, dar există și instituții în oraș care au mai puține locuri ocupate, marea majoritate sunt instituțiile ruse, dar s-a optat de unele instituții în ultimii ani pentru deschiderea și a claselor cu predare în limba română”.

Deocamdată, nu se știe cum stau lucrurile la nivel de țară. Ministerul Educației nu a prezentat încă nici măcar date provizorii.

Potrivit datelor expertului economic Veaceslav Ioniță, în perioada 2014-2024, numărul copiilor de până la 14 ani a scăzut cu 89.000, ajungând la 424.000. În același interval, ponderea populației plecate peste hotare a crescut semnificativ, atingând 16,9% din totalul copiilor de până la 14 ani, cu 7% mai mult decât în trecut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE