17.2 C
Chișinău

An nou școlar, situație veche: Mulți dintre elevii Moldovei, inclusiv cei din satul Baroncea, vor începe școala în condiții precare, fără blocuri sanitare renovate | VIDEO

Și în acest an școlar, mulți dintre elevii Moldovei vor începe școala în condiții precare, fără blocuri sanitare renovate. În această situație se află copiii care merg la gimnaziul cu predare în limba rusă din satul Baroncea, raionul Drochia. În ciuda promisiunilor repetate ale autorităților de a îmbunătăți infrastructura școlară, elevii se vor afla, în continuare, în condiții nesigure și insalubre. Directorul spune că, încă la începutul anului trecut de învățământ, a aplicat pentru un proiect de modernizare a toaletei, dar nici acum nu are un răspuns.

IURIE BEJAN, directorul gimnaziului din satul Baroncea: „Ceea ce depindea de noi, cereri, documente pe care noi trebuie să le prezentăm, tot am făcut. Lucrurile nu se mișcă însă. MUSCĂ Majoritatea părinților au mers la același veceu din curte și nu înțeleg de ce lucrurile durează atât de mult. Eu îi înțeleg, dar nu depinde doar de noi”.

În plus, directorul afirmă că și-ar dori ca proiectul de finanțare să fie aprobat cât mai curând, iar ei să înceapă lucrările, pentru că veceul din curte este într-o stare deplorabilă, iar elevii se află în nesiguranță și fără condiții elementare de igienă.

IURIE BEJAN, directorul gimnaziului din satul Baroncea: „Există geamuri, uși, dar oricum, rămâne veceu de curte și pentru copii, mai ales pentru copiii mici și mai ales iarna nu este confortabil, mai ales fetele, înțelegeți… Cei mari se mai descurcă, dar și ei sunt copii”.

Și profesorii vorbesc despre situația complicată în care sunt puși copiii.

PAȘCANIAN OLGA, profesoară de clase primare: „Cel mai mult suferă copiii din clasele întâi și toți cei din primare. Ei învață la etajul doi și le e greu să ajungă până afară, iar unii dintre ei sunt bolnavi. Până la urmă e vorba de condiții elementare care nar fi rău să existe și la noi”.

CORINA CALMAȚUI, reporter Canal 5: „Din păcate, astfel de toalete mai pot fi întâlnite în secolul 21 în curțile unor școli din satele Moldovei, asta în timp ce Ministerul Educației jonglează iscusit cu noțiuni precum eficientizare, digitalizare, modernizare. În școala din satul Baroncea învață peste 100 de copii, care și în acest an vor folosi toaleta din curte”.

Elevii din satul Moara de Piatră, tot din raionul Drochia, au avut mai mult noroc. Blocul sanitar din școala în care învață a fost renovat, dar nu prin contribuția autorităților.

CORINA CALMAȚUI, reporter Canal 5: „În satul Moara de Piatră în curtea școlii, am găsit această toaletă pentru elevi. Toată iarna trecută, ca de altfel ani la rând, copiii s-au folosit de acest veceu, care arată așa cum îl vedeți – fără ferestre, cu tavanul stricat și pereții jerpeliți. Probabil situația ar fi rămas aceeași încă mult timp, dacă nu as-ar fi găsit un sponsor străin, datorită căruia, începând din acest an, elevii din satul Moara de Piatră vor avea condiții moderne”.

Condițiile decente au fost create cu suportul unei organizații religioase din SUA. Tot cu ajutor străin ar fi trebuit să fie renovate blocurile sanitare din 118 școli din țară. O spunea ministerul Educației încă anul trecut.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Noi vorbim de 118 școli care ar urma să fie renovate anul viitor, în anul ăsta din bugetul de stat s-a reușit 25, iar anul viitor practic numărul o să fie de 4 ori mai mare și o să fie și o provocare să absorbim aceste resurse pentru că și capacitatea de implementare este importantă de asta anul viitor o să mergem pe granturile care sunt puse la dispoziție de către UNICEF și Banca Mondială în acest sens și în esență 118 școli practic o să acopere o mare parte a necesităților”.

Totuși, după cum s-a văzut, și anul acesta mulți copiii vor merge la veceuri fără apă, fără hârtie igienică și neîncălzite. Asta în timp ce Guvernul și unii reprezentanți ai instituțiilor statului își alintă subalternii cu condiții luxoase. Spre exemplu, miniștrii își cumpără hârtie igienică de calitate lux, pe care dau jumătate de milion de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE