23.2 C
Chișinău

Nu sunt bani sau nu e timp? Andrei Spînu confirmă că nu toate proiectele selectate pentru anul 2024 în cadrul Satului European vor fi finanțate | VIDEO

Ministerul Finanțelor spune una, Andrei Spînu afirmă alta. După ce instituția responsabilă de distribuirea banilor din buget semnala că nu sunt suficienți lei ca să acopere toate proiectele selectate pentru finanțare în cadrul Satului European, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a prezentat presei altfel de explicații. Motivul pentru care nu toți cetățenii își vor vedea satele europene este lipsa timpului, spune oficialul.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Ce a spus Ministerul Finanțelor și a spus corect că odată ce includem toate cele 612 proiecte în Documentul unic de program, care se încheie în 2024, cu siguranță nu vom reuși să le finanțăm pe toate, pentru că se încheie anul”.

Ministerul Finanțelor afirma însă că, de fapt, problema e că nu ajung bani ca să acopere valoarea totală de 2,8 miliarde de lei pentru cele 612 proiecte selectate. Bugetul este insuficient, avertiza instituția, menționând că pentru Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală sunt prevăzute doar 581,5 milioane de lei și, în plus, în bugetul de stat deja s-a format un deficit major.

În aceste condiții, Ministerul a recomandat în avizul proiectului Guvernului ca în Documentul unic de program pentru anii 20222024 să fie incluse doar proiectele în curs de execuție, iar distribuția  proiectelor între actualul DUP și cel care urmează să fie elaborat pentru perioada 2025-2027. 

 

Atunci, Ministerul Infrastructurii nu a fost de acord cu propunerea Ministerului Finanțelor, argumentând că includerea proiectelor în DUP-ul 2025-2027 ar întârzia inițierea și implementarea acestora.

Totodată, amintim că, mai mulți primari care au aplicat la începutul anului pentru finanțare în cadrul programului ”Satul European, ediția 2024”, spuneau că fie nu și-au primit banii, fie nu au un răspuns de la autorități dacă sunt sau nu acceptați, în timp ce alții au primit o sumă mică, iar pe cea care lipsește fiind nevoiți să o caute din surse alternative pentru a putea termina lucrul început.

O astfel de situație a fost în satul Șestaci, raionul Șoldănești, unde proiectul „Satul european” a fost aplicat doar pe jumătate. De proiectul de aprovizionare cu rețea de apeduct și canalizare beneficiază doar 100 de gospodării din peste 400. Ca să asigure întreaga localitate, primarul trebuia să caute încă 15 milioane de lei, la cele doar 10 milioane primite în cadrul Satului European.

De asemenea, primarul satului Mereșeni a aplicat pentru finanțarea unui proiect de extindere a rețelei de aprovizionare cu apă, în cadrul proiectului Satul European ediția 2024, însă după trei luni nu a primit niciun răspuns. Satul nu dispune nici de o rețea de canalizare, iar fiecare gospodar se descurcă așa cum poate.

Menționăm că până în 31 iulie curent, din cele 581,5 milioane lei ale Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală doar 340 de milioane au fost alocate pentru finanțarea proiectelor, reprezentând 58,5% din suma totală.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE