23.2 C
Chișinău

Moldova devansează țările UE după numărul de decese cauzate de accidentele rutiere. În prima jumătate a acestui an, numărul acestora a ajuns la aproape 700 | VIDEO

Anul trecut, în Republica Moldova au fost mai multe decese cauzate de accidente rutiere decât în UE. Cel puțin, asta au arătat datele prezentate de Ministerul Infrastructurii în strategia națională de mobilitate, aprobată miercuri de Cabinetul de Miniștri. Astfel, potrivit documentului, în 2023, rata deceselor a fost de 79 la un milion de locuitori, comparativ cu 46 de decese la un milion în Europa, adică de aproape 1,7 ori mai mică.

Întrebat de reporterul Canal 5 dacă situația criminogenă în Moldova într-adevăr crește și că cei de la MAI nu prezintă starea de lucruri reală, Adrian Efros a declarat că acestea sunt niște falsuri.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Suntem complet transparenți și, din acest motiv, putem observa o creștere nesemnificativă a infracționalității. Totuși, doresc să subliniez că aceasta este în mare parte infracționalitate de import. Lucrăm împreună cu colegii noștri din Ucraina și România și utilizăm diverse instrumente europene pentru a combate aceste acțiuni ilegale care se desfășoară atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în apropiere”.

De altfel, în top 5 țări cu cele mai multe decese în urma accidentelor rutiere se află și România, dar și Bulgaria, Letonia și Lituania.

Statisticile arată că, în prima jumătate a acestui an, numărul accidentelor rutiere a ajuns la aproape 700, iar 85 de oameni au murit în urma acestora.

Anterior, activistul și președintele Unirea – ODIP, Vlad Bilețchi a declarat că poliția nu are timp să asigure ordinea publică, dar este ocupată să execute ordinele politice ale guvernării. Și fosta comunicatoare a Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbancă a declarat că poliția are alte priorități, cum ar fi lupta cu opoziția politică și nu întărirea și asigurarea securității publice.

Amintim că, în utlima perioadă, mai multe accidente grave, soldate cu decese, s-au produs pe drumurile naționale. Poliția a publicat anterior imagini cu șoferi care ies neregulamentar la depășire, dar nu a prezentat și soluții, cum ar fi ajustarea infrastructurii rutiere, pentru a preveni astfel de ilegalități.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE