23.2 C
Chișinău

Două cazuri reflectate în presă total diferit și abordate selectiv de autorități. Incidentul din parcul GagauziyaLand VS accidentul de muncă cu șase muncitori răniți | VIDEO

Inspectoratul General al Poliției, urmat de presa proguvernamentală, a raportat operativ și detaliat că în 26 august, o fetiță de 10 ani s-a ales cu piciorul rupt în parcul de distracții GagauziyaLand. Comunicatul IGP despre accidentarea copilei în timp ce sărea pe o trambulină în Congaz a fost postat la ora 21:38.

În această seară, Poliția din Comrat a fost informată de medici despre un incident grav produs pe teritoriul parcului de distracții “GagauziyaLand”, unde o fetiță de 10 ani s-a ales cu fractură dublă la picior în timp ce se juca la unul dintre terenurile amplasate pe teritoriul parcului. După mai multe examinări la Spitalul din Comrat copila a fost transportată de urgență la Chișinău pentru îngrijiri medicale. În mesaj se aminteşte că, deschiderea acestui parc de distracții pentru copii nu a fost autorizată de autoritățile competente nici până la moment, administratorii căruia au riscat cu sănătatea și viața minorilor și au permis accesul acestora pe teritoriu. Mai mult, pe acest caz Poliţia imediat a pornit un proces penal în baza articolului 157 din Codul Penal “vătămarea gravă ori medie a integrității corporale sau a sănătății cauzată prin imprudență”, se mai arată în comunicat.

După asta au urmat titluri tari.

”Caruselele lui Ilan Șor, periculoase pentru viață”.

„Pericol la „GagauziyaLand”.

„Un copil și-a rupt piciorul în parcul de distracții GagauziyaLand. Poliția investighează incidentul”. Şi tot aşa mai departe.

Apropo, primele două titluri încalcă grav codul deontologic al jurnalistului, iar în cazul postului TV şi Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Este vorba despre generalizări, concluzii fără temei, care constituie dezinformare, impunerea opiniei care aparţine autorului materialului, ceea ce la fel constituie o încălcare a legii.

Un moment important: administrația parcului GagauziyaLand a reacţionat imediat la incident. Declarația oficială spune că fata și familia ei vor primi asistență maximă posibilă, parcul va acoperi toate cheltuielile necesare pentru tratamentul și reabilitarea copilei ca ea să se recupereze cât mai repede.

Comunicatul subliniază faptul că parcul este echipat în conformitate cu toate standardele de siguranță, are toate autorizațiile necesare, iar trambulina unde s-a produs accidentul este nouă și îndeplinește toate cerințele tehnice.

„Suntem surprinși de acuzațiile nefondate împotriva parcului venite din partea forțelor de ordine, care induc publicul în eroare, fără să desfășoare ancheta în mod corespunzător”, au mai declarat reprezentanții GagauziyaLand.

Tot în 26 august, dar cu câteva ore mai devreme decât incidentul din Congaz, la Chișinău s-a produs un incident mult mai grav: cinci muncitori de origine străină au fost transportați la spital cu diverse traume după prăbușirea acoperișului unei clădiri în construcție aflate pe teritoriul noului cartier din Chișinău „Satul German”, care se construiește la Botanica.

Despre această situație tragică nici acum nu scrie nimic nici pe site-ul oficial al Inspectoratului, nici pe paginile acestuia din rețele de socializare. Este doar un comentariu pe care purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Natalia Stati, l-a făcut pentru jurnalişti tocmai la o zi după incident. Ea a spus că totul s-a întâmplat în a doua parte a zilei de 26 august.

La fața locului, polițiștii au stabilit că au căzut de la înălțime şase persoane în timp ce efectuau lucrări de betonare a planșeului de la etajul doi al complexului sportiv. Potrivit martorilor oculari, muncitorii erau în timpul programului de muncă. Aceștia au fost transportați imediat la spital. Totodată a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. În plus se va efectua o expertiză tehnică cu privire la construcție”, a precizat reprezentanta poliției pentru Newsmaker.

Publicând aceste informații, portalul nu a specificat unde s-a produs exact incidentul și despre ce fel de construcţie este vorba. În material doar se arată că la Chișinău șase persoane au avut de suferit pe teritoriul unui șantier din bulevardul Dacia. Nu au urmat comunicate oficiale nici de la dezvoltator, nici de la instituția medicală în care au fost internați muncitorii străini răniți, dar nici de la ministerele de resort. Conturile din Telegram susțin că incidentul s-a produs pe șantierul „Satul German” şi este tăinuit din cauza afilierii proprietarilor obiectului cu partidul de guvernământ.

Două incidente care au avut loc în aceeași zi și comunicate absolut diferit. Operativ, și, ca de obicei, extrem de negativ despre parcul de agrement și distracţii GagauziyaLand, construit cu sprijinul lui Ilan Şor. Iar despre construcția complexului rezidențial de elită – cu dorința clară de a nu face rău sau pur și simplu de a tăinui. Cel puțin așa pare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE