23.2 C
Chișinău

Bani pentru distracții – da, iar pentru proiecte importante – ba! Cum ar fi putut folosiți altfel, cele 10 milioane de lei cheltuiți de Guvern pentru concertele din PMAN | VIDEO

Găsesc bani pentru distracţii, dar nu şi pentru implementarea proiectelor guvernamentale. Trei zile de evenimente festive în Piața Marii Adunări Naționale a capitalei cu ocazia Zilei Independenței Moldovei au costat bugetul de stat aproape 10 milioane de lei. Cu aceşti bani puteau fi lansate mai multe proiecte din programul național „Satul European 2024”.

Astfel, dacă luăm în considerare că, potrivit Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, bugetul mediu al unui proiect pentru construirea sistemelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare este de 7,6 milioane lei, în loc de trei zile de festivități puteau fi finanțate 1,5 astfel de proiecte, sau, de exemplu, renovarea a două clădiri publice, inclusiv măsuri de eficiență energetică, cu un buget pentru fiecare de 4,1 milioane, ori modernizarea a trei obiecte de infrastructură sportivă și agrement la un cost de 3,3 milioane.

O altă variantă de utilizare a acestei sume este implementarea a şase proiecte de iluminat public cu un buget de circa 1,7 milioane fiecare.

Între timp, în mai multe sate implementarea proiectelor de infrastructură avansează cu mare dificultate din cauza lipsei de finanțare. De exemplu, primarul satului Mereșeni, raionul Hîncești, a aplicat pentru finanțarea unui proiect de extindere a rețelei de aprovizionare cu apă, însă după trei luni nu a primit niciun răspuns.

Localitatea nu dispune nici de o rețea de canalizare.

Victor Dragan, primarul din Budăi, Teleneşti, a declarat anterior pentru Canal 5 că este amânat de ani de zile proiectul privind reparația drumului ce leagă această localitate cu Bănești, Telenești și Țibirica. Autoritățile mai mereu strâng din umeri și spun că nu au destui bani.

Medicii din satul Gordinești, raionul Edineț, 10 ani primesc pacienții într-un centru medical care riscă să se prăbușească. Doar recent, Consiliu Raional Edineț a alocat, într-un final, trei milioane de lei, din care va fi construit un centru medical nou.

Amintim că 612 proiecte, selectate în cadrul Programului Național ”Satul European, ediția 2024”, au fost aprobate de Guvern pentru implementare, cu toate că nu există siguranța de a le vedea realizate. Motivul este lipsa banilor. Despre asta spune Ministerul Finanțelor, care avertizează că bugetul este insuficient pentru a acoperi valoarea totală a proiectelor de circa 2,8 miliarde de lei.

Asta chiar dacă Ministerul Infrastructurii vrea să aloce din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală o sumă cu 300 de milioane de lei mai mică, iar restul să vină din bugetele locale. Ministerul Finanțelor spune însă NU și consideră inoportună includerea celor 612 proiecte pentru a fi finanțate, în condițiile în care există un deficit major în bugetul de stat, iar pentru Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală sunt prevăzute doar 581,5 milioane de lei.

În plus, după cum a aflat Rise Moldova, pentru organizarea celor trei zile de concerte în Piața Marii Adunări Naționale, cu ocazia Zilei Independenței, Cancelaria de Stat a recurs la încheierea unui contract direct cu o companie de producție și nu a anunțat licitație publică. Conform portalului Agenției Achiziții Publice, Guvernul a încheiat contractul în 7 august.

Într-un răspuns pentru jurnaliştii de investigaţie, comunicatorul Guvernului a declarat că nu a fost organizată o licitație publică „din cauza termenelor restrânse”. Potrivit Executivului, banii necesari au fost alocați după rectificarea bugetară din luna iulie.

Experții consideră însă că urgența nu justifică încălcarea legii și este nepotrivit să vorbim despre asta, din moment ce despre sărbătoare se ştia demult. Din ce anume constă suma de 10 milioane de lei, cât s-a cheltuit pentru artiștii invitați și alte cheltuieli nu se cunoaşte deocamdată.

ARTUR MIJA, secretarul de stat al Guvernului: „E binecunoscut faptul că onorariile nu sunt făcute publice. Există clauze contractuale care interzic acest lucru din motive lesne de înţeles.
– Dar care a fost cel mai costisitor interpret?
– Nu putem să vă spunem din aceleași motive”.

În 2019, când Maia Sandu ocupa funcția de prim-ministru, anunța că a redus la maxim costurile de Ziua Independenței.

„Am renunțat la elementele costisitoare, bugetul total al evenimentului constituind aproximativ 960 de mii de lei, cu jumătate de milion mai puțin decât anul trecut”, scria Sandu într-o postare.

Anul acesta însă, când nu sărbătorim o cifră rotundă, dar suntem în perioada electorală pentru prezidențiale și referendumul de aderare la UE, zilele de sărbătoare durează, ca niciodată, trei zile, și, respectiv, cheltuielile sunt semnificativ mai mari.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE