17.7 C
Chișinău

Tombolă, artiști cu renume, bucate oferite gratis și show incendiar de artificii. Ziua Independenței Republicii Moldova, sărbătorită cu mare fast la Orhei | VIDEO

Sărbătorile dedicate aniversării a 33 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova au început cu mult fast la Orhei. De dimineață, deputații grupului parlamentar „Victorie”, dar și membrii Blocului, împreună cu locuitorii și oaspeții orașului au participat la o paradă festivă.

Deputații s-au îndreptat spre monumentul lui Vasile Lupu, unde au depus flori. Tot acolo au fost intonate melodii festive, dedicate Orheiului, dar și întregii Republici Moldova.

După depunerile de flori, deputații și orheienii s-au îndreptat într-o coloană cu muzică și fanfară spre parcul OrheiLand, acolo unde sărbătoarea continuă cu multe surprize pentru toți oaspeții municipiului.

Primarul orașului Orhei, Tatiana Cociu, a ținut să felicite toți moldovenii cu prilejul Zilei Independenței.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei: „Independența este un lucru sfânt pentru o țară, nu este un dar, ci este o comoară, unde trebuie să domnească liniștea, unde trebuie să domnească tradițiile și în primul rând Constituția Republicii Moldova să fie respectată și dusă la cel mai înalt nivel”.

Secretarul executiv al Comitetului executiv al Blocului politic „Victorie”, Marina Taber a declarat că Republica Moldova trebuie cu orice preț să-și păstreze independența și să nu se lase îngenuncheată în fața provocărilor.

MARINA TAUBER, secretarul executiv al Comitetului Executiv al blocului „Victorie”: „Astăzi sărbătorim Ziua Independenței, dar ne punem o întrebare, ”dacă suntem noi independenți” ca țară și societate. 33 de ani în urmă, am primit acest drept, dar în ultimii patru ani, parcă lam pierdut. Nu putem să alegem calea unde să mergem, nu putem să fim liberi, nu putem să vorbim în limba în care dorim să vorbim. Noi ne mândrim cu țara noastră, noi ne mândrim cu poporul nostru, noi ne mândrim cu limba noastră, noi ne mândrim că suntem moldoveni și nimeni nu trebuie să ne dea altă denumire a limbii. Noi vom lupta pentru independența noastră și în continuare”.

Deputații grupului parlamentar ”Victorie” și membrii blocului i-au felicitat pe locuitorii orașului Orhei, dar și pe toți moldovenii și au declarat că independneța Republicii Moldova trebuie să rămână și peste ani pilonul de bază al țării.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”: „În Constituția Republicii Moldova există trei cuvinte care pe parcursul a 33 de ani ne-au încălzit sufletele. Acestea sunt: „Moldova este o republică suverană”, „Moldova este o republică neutră” și „Moldova este o țară independentă”. Vreau să vă doresc tuturor, copiilor, noștri, nepoților noștri și strănepoților ca Republica Moldova pentru mulți, mulți ani înainte să rămână o țară independentă”.

PAVEL VEREJANU, membru al Blocului politic „Victorie”: „Independența ar însemna pe noi toți o suveranitate, un stat neutru, un stat prosper cu un viitor la fel prosper cu copii și urmași aflați aici pe teritoriul Republicii Moldova. Din păcate vedem că tulburările care sunt în vecinătate, dar și pe întreg globul pământesc, fac ca independența și ziua de astăzi să fie și mai sacră pentru noi ca popor, ca neam, fiindcă, cum am spus, suntem acei norocoși care avem de toate, doar trebuie să o păstrăm”.

Vasile Bolea, deputat și președintele grupului parlamentar ”Victorie” a declarat că, după la 33 de ani, Republica Moldova a ajuns la vârsta maturității, când ar trebui să-și aleagă singură calea spre care se îndreaptă.

VASILE BOLEA, deputat, președintele grupului parlamentar ”Victorie”: „Toate aceste încercări, toată acestă perioadă ne-a făcut pe noi mai maturi în primul rând, mai uniți, eu aș vrea să sper dacă am devenit mai uniți și din acest punct de vedere, toți acești ani ne-a făcut pe noi mai puternici. Vreau să le urez cetățenilor Republicii Moldova, Republicii Moldova, mulți ani înainte, să ne mândrim că suntem moldoveni, că avem țara noastră și indiferent de ceea ce se întâmplă să ținem la țara noastră, să ținem la tradițiile noastre, la neamul nostru. Să nu uităm niciodată că aici, în acest colț al pământului este casa noastră de care trebuie să îngrijim”.

Orheienii, împreună cu deputații și oaspeții orașului, s-au prins într-o horă și au început să danseze sub cerul senin, bucurându-se de sărbătoare.

Și pentru că tot e zi liberă și e distracție, oficialii au dat mai apoi câte o tură și la caruselele de pe teritoriul parcului OrheiLand.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei: „Securitatea este la un nivel cel mai înalt, toate atracțiile sunt în ordine, sunt verificate periodic. De noi, personal, iată astăzi cu domnul Bolea chiar le-am încercat și încă odată ne convingem că OrheiLand este la cel mai înalt nivel”.

Tot în această seară, la OrheiLand, se va desfășura o mega tombolă cu premii valoroase din partea lui Ilan Șor. Pentru a participa la loterie, doritorii trebuie să se înregistreze pe un site special. Acesta poate fi accesat prin intermediul unui cod QR, care este afișat pe ecranul scenei de la OrheiLand. Prima rundă a tombolei va avea loc la ora 20:00, iar cea de-a doua – la ora 21:00. Pentru a putea primi premiile, o condiție obligatorie pentru participanți este să se afle pe teritoriul parcului de distracții OrheiLand în timpul desfășurării tombolei.

Vizitatorii au savurat și prestația artiștilor autohtoni precum Doinița Gherman și Moldavlaska, care au creat o atmosferă de neuitat. Programul evenimentelor a integrat însă nu doar distracții, dar și diferite gustoșenii. Chiar dacă au fost făcute impedimente, oaspeţii au reușit să se delecteze cu mămăligă cu brânză, și frigărui preparate la grătar, înghețată, dar și vată de zahăr, toate oferite gratuit de către organizatori.

Spre seară, pe scenă, în cadrul unui concert festiv, au mai urcat Laurențiu Popescu, Sergiu Țurcan, Ricu Vodă, Carolina Prepeliță și Mariana Șura. Sărbătoarea a culminat cu un spectaculos foc de artificii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE