17.7 C
Chișinău

Pensii mici, servicii scumpe, agricultura la pământ și o viață din ce în ce mai grea. De Ziua Independenței, unii cetățenii spun că nu prea au de ce sărbători | VIDEO

De Ziua Independenței, pe care Moldova o sărbătorește pe 27 august, unii cetățeni au declarat jurnaliștilor postului nostru de televiziune că starea lor de spirit este departe de a fi una festivă. Oamenii spun că timp de 33 de ani de independență, viața în țară a devenit din ce în ce mai grea, iar dezvoltarea este exclusă. Deosebit de greu este însă pentru persoanele în vârstă și anume pentru pensionari.

„Au trecut ani de zile, dar vă rog să mă scuzați, totul se transformă în Europa și uitați-vă la prețuri, la pensiile mici pe care le avem, iar prețurile alimentelor sunt oribile!”.

„Rău, foarte rău, nu poate fi mai rău.
-De ce?
– În toate sensurile! Ce este bun?! În toate felurile, și medicina, și serviciile, și plata facturilor, mâncarea, totul – totul este rău! Noi nu trăim, noi existăm!!!”.

„Ei bine, viața oamenilor, cuiva îi este bine, iar cuiva îi este rău, mă scuzați! Pensionarilor le este foarte greu. Pentru că așa este pensia – 2 mii, pensia minimă este de 2 mii? Acolo va fi o pensie mare, iar aici – 2 mii, e de râsul lumii”.

„Cine și ce face pentru noi, că suntem pensionari? Ne-au ridicat pensia cu 4%. Ce-i asta? E bătaie de joc. Ce face pentru noi că nu fac nimic pentru noi, pensionarii, tot pentru ei fac.
-Cum vă descurcați dvs ca pensionar în Moldova?
-Tare greu”.

„Nimic nu s-a schimbat, este mai rău decât a fost, nu mai am nimic de spus, cu un astfel de președinte. Nu în bine, ci în rău, pentru că prețurile sunt ridicate, serviciile comunale sunt ridicate, de ce ar trebui să ne bucurăm? Aceasta este o dictatură, dar nu o democrație. Muncesc pentru că, dacă nu muncesc, este imposibil să trăiesc din acești bani”.

Cetățenii moldoveni consideră că economia este la un nivel minim record în țara care solicită aderarea la Uniunea Europeană, nemaivorbind de industria zero și o agricultură grav afectată de criză.

„Obiectiv vorbind, a devenit mai greu. În economie sunt probleme. Nivelul de trai este în scădere, probabil, eu cred.
– Cu ce este legat acest lucru?
– Nu sunt suficiente locuri de muncă, salariile sunt mici”.

„Nu mai există nicio industrie și asta e rău. Că nimeni nu o face, că ei pierd totul. Uzina de tractoare, am lucrat acolo, / au mai rămas doar coloane, și producea produse și era cerere. 5.000 de persoane lucrau, iar această fabrică aducea jumătate din bugetul anual al orașului Chișinău. Acum, toate aceste întreprinderi s-au închis, practic oamenii și-au pierdut locurile de muncă, ingineri și profesii de lucru: strungar, frezor, care au mai fost”.

Oamenii au menționat de asemenea, cu regret, migrația masivă a forței apte de muncă din țară. Și că numărul tinerilor care pleacă peste hotare nu face decât să crească în fiecare an.

„N-au de lucru, au învățat la universitate șase ani de zile și când au dat să intre la lucru, nu au de lucru, erau nevoiți să plece peste hotare”.

„Tinerii pleacă, fiindcă acolo undeva, unde pleacă ei e mai plătit, ei caută lucru mai plătit, mai bun, li se dă de locuit găsesc, cumpără de acolo, e mai ieftin, mai comod pentru ei”.

„Ei nu se întorc pentru că salariile sunt mai mari acolo, de aceea pleacă, pentru că salariile vor fi mai mari. De ce altceva pleacă de aici? Pentru că salariul nu este satisfăcător! Nu există locuri de muncă, mai puțin invers este, așa că ei iau și pleacă!”.

„Tinerii noștri sunt foarte buni și alfabetizați. Se descurcă bine la școală, obțin o specialitate, învață diferite limbi. dar nu toată lumea se poate dezvolta singură, trebuie să plece”.

„Mulți oameni pleacă, știu, chiar și fiica mea, are o familie, și ea a plecat, deși a lucrat aici, a fost economistă, are studii superioare și acum a plecat și lucrează în Germania. Pentru că nu există locuri de muncă aici, nu există locuri de muncă în profesia mea, mai ales din această cauză”.

Ținem să remarcam faptul că mai mult de 44% dintre respondenții la un sondaj realizat de iData în luna mai a acestui an consideră că lucrurile în Moldova merg într-o direcție greșită, aproximativ 40%, care au participat la alt sondaj, sunt nemulțumiți de nivelul lor de trai, iar 49% dintre cetățenii intervievați consideră că situația economică din țară s-a înrăutățit de la venirea la putere a actualului partid de guvernământ.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE