17.7 C
Chișinău

„Eliberarea. Operațiunea Iași-Chișinău”. Boris Șapovalov și Victor Gaiciuc au lansat o carte dedicată aniversării a 80-a de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă | VIDEO

De ziua eliberării Moldovei de ocupanţii româno-germani, în 24 august, la Chișinău a avut loc prezentarea cărții lui Boris Șapovalov și Victor Gaiciuc, dedicată aniversării a 80-a de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă — „Eliberarea: Operațiunea Iași-Chișinău”. La eveniment au participat experți, politicieni și personalități. Potrivit lor, datorită unor astfel de lucrări, toate încercările de a rescrie istoria noastră eroică și de a uita eroismul strămoșilor noștri vor eșua.

Unul dintre autorii operei, Boris Șapovalov, a subliniat că acum 80 de ani, avea loc asaltul asupra Chișinăului. Anume în timpul operațiunii Iași-Chișinău, în 23 şi 24 august, Chișinăul a fost dezrobit de către Armata a 5-a a generalului Berzarin. În 23 august, la ora 22:00, în centrul Chișinăului, batalionul de asalt al căpitanului Belski a ridicat steagul roșu al eliberării.

BORIS ȘAPOVALOV, istoric, autorul cărții 01.41 Evident, trebuie să ţinem minte această dată, să o cunoaștem, să o sărbătorim, deoarece pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, 24 august este ziua păcii, care a fost rezultatul eliberării pământului nostru de ocupanții fasciști.

Potrivit lui Boris Șapovalov, valoarea acestei lucrări constă în faptul că este documentară, două treimi din documentele publicate sunt introduse în premieră în circulația științifică și istorică. În plus, cartea este deosebit de actuală acum, când în Moldova se încearcă falsificarea istoriei, iar în școli, de exemplu, operațiunea IașiChișinău este menționată doar în câteva cuvinte. Președintele Comitetului Național Coordonator „Victorie”, Alexei Petrovici, a declarat că Ziua Eliberării Moldovei – Ziua Victoriei noastre din 9 Mai – ar fi fost imposibilă fără victoria în operațiunea Iași-Chișinău. Prin urmare, potrivit lui, a 80-a aniversare de la eliberarea Moldovei de ocupanții fasciști germano-români este o Zi a Libertății și Independenței țării noastre.

ALEXEI PETROVICI, șeful Comitetului Național Coordonator „Victorie”: „Anume în această zi, țara noastră a fost eliberată de sclavia fascistă și a obţinut independența față de robia nazistă. Anume din acest motiv, după 80 de ani, suntem obligaţi să aducem omagiu memoriei tuturor celor care au căzut eliberând pământul nostru, care au supraviețuit și au reconstruit orașele noastre din ruine, puținilor veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei care mai sunt în viață printre noi”.

Editarea cărții „Eliberarea: Operațiunea Iași-Chișinău” anume în ziua sărbătoririi a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de ocupanții germano-fasciști este un moment foarte semnificativ și important, a subliniat deputatul blocului „Victorie”, Vadim Fotescu.

VADIM FOTESCU, deputatul blocului „Victorie”: „Sala este plină pentru că oamenii ţin minte, își cunosc eroii. Și acum, sarcina noastră nu este doar să ţinem minte toate aceste evenimente și acel eroism, datorită căruia noi trăim sub un cer pașnic, ci neapărat să transmitem toate astea, cunoștințele acumulate, generației tinere. Din păcate, în ultimul timp se încearcă distorsionarea istoriei şi glorificarea călăilor hitleriști.”

Potrivit reprezentantului Blocului Politic „Victorie”, Iurie Vitneanschi, „astfel de lucrări sunt fundamentale pentru întreaga societate moldovenească și permit să fie păstrată memoria evenimentelor Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a operațiunii Iași-Chișinău.”

IURI VITNEANSCHI, membrul Blocului Politic „Victorie”: „Noi, desigur, la rândul nostru, încercăm să facem tot posibilul ca aici şi acum să luptăm ideologic pentru memoria eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei și să transmitem din gură în gură tot amarul lui prin care au fost nevoiţi să treacă strămoșii noștri. Dar anume cărțile, cum este cea prezentată astăzi, permit ca această memorie să fie mare și să rămână în mințile generațiilor viitoare.”

Membrul Blocului Politic „Victorie”, Serghei Burgudji, speră că datorită unor astfel de cărți istoria noastră nu va putea fi rescrisă.

SERGHEI BURGUDJI, membrul Blocului Politic „Victorie”: Vreau să felicit autorii pentru cartea minunată, dedicată împlinirii a 80 de ani de la eliberarea RSSM. Această publicație este minunată și, în condițiile blocadei informaționale, cu posturi TV și presa tipărită închisă, avem posibilitatea să luăm o sursă tipărită concretă și să citim, să ne familiarizăm cu evenimentele care au avut loc anterior. Cred că istoria nu poate fi rescrisă, datorită oamenilor care publică astfel de cărți.”

În cadrul prezentării cărții „Eliberarea: Operațiunea Iași-Chișinău” a fost expusă copia steagului militarilor sovietici – stindardul de asalt al Batalionului 2 de puşcaşi al Regimentului 273 de puşcaşi al Diviziei 89 pușcași de gardă din cadrul Armatei a 5-a de Șoc, care au eliberat Moldova de fasciști.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE