De Ziua Independenței, înalții oficiali ai țării au adresat și felicitări locuitorilor Republicii Moldova. Maia Sandu a publicat în mod tradițional, un videoclip motivant, realizat profesionist, în care, în contextul viitorului Referendum, a remarcat clar că suntem ceea ce alegem. Și, în numele echipei sale, sau în numele întregii țări, a spus că alegem speranța, munca, pacea.
Cu o zi înainte, Sandu a anunțat că are Covid și că nu va putea participa la evenimentele oficiale. Ulterior s-a aflat că în seara zilei de 27 august, mesajul video al președintelui va fi difuzat în piață. șeful legislativului și liderul partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a fost mai succint în felicitări. Dar pe fondul a ceea ce face acest guvern în realitate, pare un discurs formal și plin de clișee.
„Îmi doresc o Moldovă puternică și hotărâtă, în care cetățenii decid singuri viitorul și au libertatea de a-și construi propria țară așa cum o văd ei. Și eu sunt sigur că nouă, moldovenilor, nimic nu ne poate sta în cale dacă muncim împreună. De aceea, să dăm toți ce avem mai bun pentru a construi Moldova Europeană!”, a scris Grosu în postarea sa.
Mulți ar spune că este foarte cinic să declari libertatea de a-ți alege viitorul, când zeci de site-uri și canale TV sunt închise, iar cetățenii sunt lipsiți de dreptul de a viziona și de a citi ceea ce doresc, atunci când o singură cale este impusă societății integrarea europeană, iar dizidenții sunt declarați dușmani ai poporului și trădători, dezbinarea și împărțirea în prieteni și dușmani sunt cultivate în societate. Dar pe Igor Grosu se pare că nu îi deranjează acest lucru.
Nici premierul Dorin Recan nu s-a zgarcit în această zi la cuvinte frumoase în postarea sa de pe rețelele de socializare.
„Avem o țară cu oameni talentați și doar împreună, uniți, continuăm calea de dezvoltare și modernizare – investind în educație, sănătate, în infrastructură, în satele și orașele noastre. La 33 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, să ne unim forțele pentru a construi o Moldovă Europeană, prosperă și pașnică pentru toți cetățenii țării”, a declarat Recean.
Premierul nu a indicat ce fel de dezvoltare și modernizare ne cheamă să promovăm. Or, atât statisticile, cât și experții declară că aproape toate domeniile vieții din țarănoastră sunt în declin. Economia scade exporturile sunt tot mai muici, datoria internă și externă crește rapid, profesioniștii părăsesc țara numărul instituțiilor de învățământ este în scădere – sub masca modernizării, serviciile medicale devin mai puțin accesibile, iar nivelul sărăciei bate este sub orice limită.
Programul festiv de Ziua Independenței s-a decis să fie diversificat cu vizitele oficiale ale președinților republicilor baltice – Estonia, Letonia și Lituania, care au semnat la Chișinău Declarația de sprijin pentru integrarea europeană a Moldovei. Sosirea lor, potrivit autorităților, trebuia probabil să simbolizeze un exemplu de dezvoltare de succes ca urmare a aderării la UE, care a avut loc acum 20 de ani. Dar, desigur, la întâlnirile și conferințele de presă de astăzi, nu s-a vorbit despre cealaltă latură a acestui succes. În toate cele trei state s-au pierdut sectoare tradiționale ale economiei, iar în ceea ce privește rata depopulării, țările baltice dețin recorduri în Europa, la egalitate cu unele state din fosta Iugoslavie. Din 1991, Lituania a pierdut 25% din populație, Letonia 33% și Estonia 20%. Moldova urmează deja această cale, dar pentru noi se prevăd consecințe și mai grave.