12.2 C
Chișinău

Peste 150 de specialiști din nouă țări au participat la Forumul Internațional al Medicilor „Eurasia Sănătoasă”. Ilan Șor: „S-a pus o bază solidă pentru procesul de unire a oamenilor din diferite profesii din spațiul post-sovietic” | VIDEO

Peste 150 de specialiști din nouă țări au participat la Forumul Internațional al Medicilor „Eurasia Sănătoasă”, care a avut loc la Moscova. Organizatorul evenimentului a fost organizația nonprofit „Eurasia”, a cărei misiune principală este consolidarea cooperării internaționale. Cadrele medicale au participat la un concurs de granturi și au creat bloguri internaționale pentru educarea populației din țările Eurasiei în domeniul sănătății. Cele mai bune proiecte au primit sprijin financiar. Blogurile vor fi gestionate de echipe de medici din diverse țări.

Forumul Internațional „Eurasia Sănătoasă” a reunit specialiști din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Gulnara Sviatova este doctor în științe medicale, medic genetician, șef al Consultării medico-genetice Republicane din cadrul Centrului Național de Obstetrică, Ginecologie și Perinatologie din Almatî. Specialistul conduce de câțiva ani un blog pe rețelele sociale în care își împărtășește cunoștințele. Gulnara Sviatova a venit la forum cu același scop – de a face schimb de experiență cu ai săi colegi și, ulterior, de a împărtăși informații cu pacienții.

GULNARA SVIATOVA, doctor în științe medicale, medic genetician: „Am avut mari așteptări de la forumul cu un nume atât de frumos „Eurasia Sănătoasă”, dar realitatea a depășit toate așteptările mele. Nu sunt doar niște rapoarte, lecții, traininguri, ci o muncă interactivă, o abordare complet nouă a unor concepte precum sănătatea, prevenirea, tratamentul, reabilitarea. Și sunt sigură că va fi util atât pentru mine personal, cât și pentru colegii mei. Va fi util pentru sistemul de sănătate din țările noastre”.

Alți participanți au rămas, de asemenea, impresionați de forum.

XENIA DAŞKEVICI, medic neurolog din Grodno, Belarus: „La acest forum am întâlnit mulți colegi cu aceleași idei, care sunt dedicați obținerii unor rezultate. Și sunt mulți colegi care vor să își creeze propriile bloguri”.

SULTAN STAMBEKOV, medic oncolog, Kârgâzstan: „Mi-a plăcut foarte mult acest forum, pentru că avem într-adevăr un spațiu mare, să spunem așa, un spațiu eurasiatic, care ne unește, nu doar cultural, nu doar prin trecut. Ne înțelegem fără traducător. Acest forum ne-a reunit și încearcă să ne organizeze într-o unitate care va lucra în spațiul informațional, este uimitor”.

ALIONA ARȘINOVA, președintele Consiliului ONG „Eurasia”: „Pentru noi este foarte important ca echipele nu doar să nu se destrame, ci să se dezvolte, și ca noi să putem, organizând astfel de forumuri în viitor, să formăm deja această agendă eurasiatică în domeniul sănătății, pentru ca popoarele noastre să fie sănătoase, să putem face schimb de realizările noastre în domeniul sănătății la cel mai înalt nivel”.

Participanții la forum au pregătit în total 13 proiecte. Printre câștigători se numără platforma pentru educarea oamenilor „Eurasia – Teritoriul Sănătății”, un ciclu de evenimente despre pericolele fumatului de vape, o platformă media cu materiale pentru menținerea sănătății fizice și mentale, consultații gratuite oferite de stomatologi pentru recomandări privind igiena orală și altele. Câştigătorii au primit echipamente și certificate pentru dezvoltarea propriilor proiecte.

După cum a menționat membrul consiliului de administrație al ONG „Eurasia”, liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, organizația va acorda granturi pentru promovarea unui stil de viață sănătos și pentru alte proiecte din domeniul sănătății.

ILAN ȘOR, liderul blocului Victorie: „Desigur, este nevoie de timp pentru un rezultat concret, dar s-a pus o bază solidă pentru procesul de unire a oamenilor din diferite profesii din spațiul post-sovietic. Scopul organizației non-profit „Eurasia” este de a uni oamenii care vorbesc aceeași limbă, limba rusă, oameni cu aceeași gândire, cu aceeași ideologie. Din păcate, timp de mulți ani, Occidentul colectiv a făcut tot posibilul pentru a distruge aceste contacte, această comunicare, impunând propriile valori. Astăzi, sarcina noastră este să reunim oamenii: studenți, medici, profesori, oameni din profesii complet diferite. Astăzi vedem că această platformă funcționează”.

Forumul „Eurasia Sănătoasă” a inclus un program de afaceri, unul educațional și excursii. În cadrul sesiunii, medicii au întocmit o listă de recomandări pentru locuitorii Eurasiei, care vor fi incluse în „Codul de sănătate al Eurasiei”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE