17.7 C
Chișinău

Pavel Durov, fondatorul și șeful messengerului Telegram, a fost reținut în Franța. Ce se știe despre caz până acum | VIDEO

Fondatorul și șeful messengerului Telegram, Pavel Durov, a fost reținut sâmbătă, după ce a aterizat cu avionul său privat pe aeroportul Le Bourget din Franţa. Potrivit presei franceze, mandatul de arestare a fost emis pentru „lipsa de moderare” a conținutului din aplicaţie și a refuzului de a coopera cu instituţiile de drept, ceea ce la făcut pe Durov, potrivit autorităților, „complice la traficul de droguri, pedofilie și fraudă.”

Potrivit Le Figaro, conform datelor neoficiale, Parisul „vrea să obțină acces de la Durov la corespondența criptată din Telegram în dosare de terorism, trafic de droguri, fraudă, precum și infracțiuni împotriva copiilor. Mandatul ar fi emis pentru că miliardarul nu a cooperat cu forțele de securitate”.

Durov are cetățenie franceză și riscă până la 20 de ani de închisoare. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova a expediat o notă prin care cere accesul la omul de afaceri reținut, dar autoritățile franceze percep cetățenia franceză a lui Durov ca fiind cea principală. Ambasada Rusiei de la Paris a comunicat că a solicitat acces consular la fondatorul Telegram și ca drepturile lui să fie protejate, dar și explicaţii imediate privind motivele reţinerii. Dar partea franceză deocamdată evită să interacționeze cu diplomații ruși.

Șeful Comisiei Consiliului Federației pentru protecția suveranității statului rus, Andrei Klimov, a declarat pentru RIA-Novosti că Durov a fost arestat în Franța „la cererea Statelor Unite”.

În februarie, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson în Dubai, unde se află sediul principal al Telegram, Durov a spus că unul dintre motivele mutării în Emiratele Arabe Unite a fost atenția atentă a FBI și a serviciilor de securitate, care, potrivit lui, „vroiau detalii” despre activitatea messengerului. Durov credea că această cooperare contravine principiilor companiei, care pledează pentru confidențialitate.

Iar primăvara, Telegram a intrat în vizorul autorităților europene. Bloomberg, citând surse, a scris că în mai, autoritățile UE au început negocierile cu Telegram cu privire la baza de utilizatori a messengerului în Europa. Potrivit datelor oficiale ale platformei, audiența sa europeană număra în februarie 41 de milioane de conturi, însă, potrivit autorităților de reglementare, numărul real al utilizatorilor este mai mare, a menționat Bloomberg.

În iunie, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourová, a declarat că „Telegram subevaluează numărul utilizatorilor săi pentru a evita urmărirea penală de către autoritățile de reglementare din UE”. Problema audienței acestui messenger a devenit importantă, deoarece serviciile cu 45 de milioane sau mai mulți utilizatori sunt considerate platforme online foarte mari, în conformitate cu legislația europeană, și trebuie să fie supuse unor reguli mai stricte, conform legislației UE.

Comentând reţinerea lui Durov, Elon Musk, proprietarul rețelei de socializare X, față de care Washington și Bruxelles-ul la fel au mari pretenţii, a scris ironic: „În Europa anului 2030, vei fi executat pentru că ai dat like la un meme”.

La o zi după arestarea fondatorului și liderului său, compania Telegram a venit cu o declarație oficială. Mesajul a apărut pe reţeaua oficială de limbă engleză. În comunicat se spune că Telegram respectă legile UE, inclusiv serviciile digitale – moderarea sa respectă standardele industriei și este constant îmbunătățită.

„Este absurd să afirmăm că o platformă sau proprietarul ei sunt responsabili pentru abuzarea ei. Aproape un miliard de utilizatori din întreaga lume folosesc Telegram ca mijloc de comunicare și sursă de informații importante. Așteptăm o soluţionare rapidă a situației. Telegram rămâne cu voi toți”, a menţionat compania în comunicat.

Autoritățile franceze nu au reacționat deocamdată la această declarație.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE