12.2 C
Chișinău

Marș, depuneri de flori și un minut de reculegere în memoria eroilor. La Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni” au avut loc evenimente dedicate aniversării a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă | VIDEO

În 24 august, la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni” au avut loc evenimente festive dedicate aniversării a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă. La marşul amplu au participat veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, politicieni, deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor obşteşti. Participanții au purtat steaguri, jerbe și pancarte în memoria eroilor și evenimentelor din 1944. Sute de cetățeni au adus flori la mormintele soldaților sovietici, osemintele cărora au fost descoperite deja după război de căutători.

REGHINA APOSTOLOVA, deputatul blocului Victorie: „Capul de Pod Şerpeni” este locul unde vrei să vii, deoarece este un loc al memoriei, este istoria noastră. Anume de la operațiunea Iași-Chișinău a început eliberarea Republicii Moldova și a Europei. Astăzi este deosebit de important – 80 de ani trăim în pace, 80 de ani de când fascismul a fost alungat din Republica Moldova noastră dragă și iubită. Ne dorim foarte mult ca veteranii care au participat la operațiunea Iași-Chișinău, care au apropiat ziua victoriei, să fie sănătoși și în viață. Au mai rămas foarte puțini, iar datoria noastră este să onorăm memoria celor care nu au ajuns până în această zi și, desigur, să-i omagiem pe cei care sunt în viață”.

În august 1944, a avut loc bătălia pentru eliberarea definitivă a teritoriului Moldovei. În lupte au căzut aproximativ 13.000 de soldați ai Armatei Roșii.

OLEG VASNEȚOV, ambasadorul Federației Ruse la Chişinău: „Astăzi, în memoria acelor evenimente, spunem că vom cinsti și ne vom aminti de eroii acelui război. Numeroșii eroi căzuți aici, numeroșii eroi ai poporului sovietic multinațional, care a pierdut 27 de milioane de vieți în numele libertății. Memorie veșnică”.

Capul de Pod Şerpeni, din zona satului cu acelaşi nume, de pe malul drept al Nistrului, a jucat un rol de distragere în războiul cu ocupanţii germano-români. Datorită acestuia, operațiunea ofensivă Iași-Chișinău a Armatei Roșii s-a încheiat cu distrugerea totală a grupului de trupe germane.

ALEXEI PETROVICI, şeful Comitetului Național Coordonator Victorie: „Cel care cinstește trecutul său are cu siguranță un viitor. Poporul nostru și-a demonstrat dreptul la viitor, la o istorie corectă, şi-a demonstrat dreptul de a-și cinsti strămoșii eroici, așa că astăzi este o zi destoinică și corectă pe care am marcat-o cu memoria destoinică a eroilor”.

Evenimentul festiv s-a încheiat cu o ceremonie solemnă de depunere de flori la memorialul eroilor căzuți. Cei prezenți au cinstit memoria celor decedați cu un minut de reculegere.

MARINA TAUBER, deputatul blocului Victorie: „Este o dată foarte importantă pentru întreaga țară. Suntem datori să cinstim memoria soldaților sovietici, strămoșilor noștri care ne-au salvat și ne-au oferit posibilitatea de a trăi, de a vedea acest cer albastru, soarele, toată această frumusețe, de a trăi în pace. Le suntem recunoscători pentru pace, le suntem recunoscători familiilor lor care le-au fost alături în acele vremuri dificile. Din păcate, acum autoritățile încearcă să rescrie istoria, dar noi toți, cei care ţinem minte și cunoaştem istoria, trebuie să transmitem aceste cunoștințe generațiilor viitoare, ca ele să nu cedeze manipulărilor”.

VASILE BOLEA, deputatul blocului Victorie: „Slavă eroilor căzuţi pe câmpurile de bătălii. Acum sarcina noastră este să-i ţinem minte, să-i cinstim și să transmitem informația generațiilor viitoare, pentru ca toți să ţină minte cele întâmplate, ca nimeni să nu uite cine și cu ce preţ a eliberat Moldova, ca nimeni să nu poată rescrie istoria, în ciuda numeroaselor încercări”.

Acum 80 de ani, în august 1944, în cadrul operațiunii Iași-Chișinău, Armata Roșie a eliberat capitala Moldovei și ulterior întreaga republică, înaintând spre direcţia Balcani pentru eliberarea Europei.

Autoritățile actuale ale Moldovei au ignorat această dată.

Președintele Maia Sandu și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, au felicitat în această zi Ucraina cu ocazia Zilei Independenței, dar niciun site de stat oficial nu a scris nimic despre acest eveniment semnificativ din istoria Republicii Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE