11.2 C
Chișinău

80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă. Membrii și deputații Blocului „Victorie”, alături de veterani ai războiului, au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” | VIDEO

Membrii și deputații Blocului „Victorie” au pornit, sâmbătă, 24 august, într-un marș organizat cu prilejul aniversării a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația germano-fascistă. Alături de veterani ai războiului, și cetățene de rând au mers să cinstească memoria celor care și-au dat viața pentru pace. Într-o coloană ei sau îndreptat spre Complexul Memorial „Eternitate” din Chișinău, unde au ținut un minut de reculegere și au depus flori.

Deputații grupului parlamentar „Victorie” și-au exprimat recunoștința pentru acei soldați care și-au dat viața pe câmpul de luptă ca într-un final să ne dăruiască pacea și liniștea din zilele noastre.

MARINA TAUBER, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Este o zi cu adevărat foarte importantă pentru toată țara și pentru toată lumea și noi mereu trebuie să ținem minte de eroismul ostașilor sovietici. Această sărbătoare, această dată trebuie să fie marcată cu mare fast în fiecare an și astăzi, când noi marcăm 80 de ani, toată țara trebuie să fie atentă la această dată. Urmașii noștri, generațiile tinere trebuie să știe despre ce a fost făcut pentru dânșii. Noi ne închinăm în fața strămoșilor noștri, care au făcut în așa mod, care au luptat ca noi să putem să trăim și să vedem acest cer senin”.

VADIM FOTESCU, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Pentru Moldova această zi trebuie egalată cu marea sărbătoare Ziua Victoriei, deoarece în această zi, în urma operațiunii IașiChișinău, a fost eliberat Chișinăul, a fost eliberată Moldova. A fost o operațiune militară bine planificată, în rezultatul căreia, cu victorii minimale s-a reușit distrugerea ocupanților fasciști, care au invadat țara noastră. Această zi este deosebit de importantă, anume astăzi, în realitățile noastre, deoarece noi vedem încercările frecvente de a rescrie istoria și de a înjosi poporul biruitor, acel popor sovietic multinațional care a plătit cu zeci de milioane de vieți pentru victoria care a eliberat toată Europa de ciuma fascistă”.

VASILE BOLEA, membru al blocului politic ”Victorie”: „Noi îi ținem minte pe acei soldați care și-au dat viața pe câmpurile acestui război, milioane de soldați. Îi ținem minte pe acei oameni care s-au dat în partizani, noi îi ținem minte, inclusiv, pe acei oameni care au muncit și nu au lăsat mâinile în jos, asigurând frontul cu produse, pe cei care tratau răniții în spitale. Și desigur că îi ținem minte pe soldații noștri învingători care s-au întors biruitori și care au crescut și au educat generația viitoare”.

Veteranii care au mers pe câmpul de luptă își amintesc și acum ororile prin care au trecut și sunt mândri că au reușit să ajungă acasă eroi ai patriei.

SERGIU DODONOV, veteran de război: „Tatăl meu a luptat și a fost rănit, dar eu sunt mulțumit că a supraviețuit. Eu la fel am luptat și știu ce înseamnă asta, când lupți împotriva cuiva, dar atunci erau fasciștii. Sunt foarte bucuros că tatăl meu a eliberat nu doar Moldova, dar și întreaga Uniune și s-a întors acasă, sănătos și m-a educat pe mine”.

VITALIE DURBALOV, veteran de război: „Această dată este neapărat să o avem în memorie, pentru ca ai noștri copii și nepoți să-i cinstească pe părinții lor, pe bunei și străbunei, unii din ei care și-au pierdut viața în lupta pentru eliberarea acestui teritoriu pe care ne aflăm, de fasciști”.

Oamenii care au venit să depună flori în cinstea memoriei celor apropiați, care au căzut în lupte, spun că le vor cinsti mereu curajul.

„Bunicii și bunicile, toți au luptat. Eu am venit din Tiraspol ca să cinstesc această zi și sunt extrem de bucuroasă că oamenii sunt foarte mulți, toți îi comemorează pe cei apropiați și asta mă bucură foarte mult”.

„Bunelul meu a ajuns la Berlin, îl cheamă Ulia și a obținut foarte multe distincții și medalii. Mă mândresc cu asta și nicidecum nu pot uita și nu voi uita acestă zi, eliberarea Moldovei. Întotdeauna ne vom aminti și vom cinsti memoria strămoșilor care ne-au cucerit libertatea și o viață frumoasă și minunată”.

Menționăm că 80 de ani s-au împlinit sâmbătă de la victoria trupelor sovietice asupra forţelor fasciste în lupta pentru teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscută și ca operațiunea Iași-Chișinău. Intervenția s-a soldat cu modificări ale liniei frontului şi ieşirea
României din război din rândul Puterilor Axei, care cuprindeau Germania Nazistă, Italia Fascistă și Japonia imperialistă, şi trecerea ulterioară de partea Aliaţilor, adică alături de Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE