11.2 C
Chișinău

Pavel Durov, directorul serviciului Telegram, a fost arestat în Franţa

Patronul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, în apropiere de Paris, după ce anchetatorii francezi au emis un mandat de percheziție contra sa pentru diverse infracțiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată, au declarat surse apropiate cazului pentru France Presse. Aflat împreună cu garda sa de corp și cu asistenta sa, care îl însoțesc în permanență, miliardarul franco-rus în vârstă de 39 de ani a fost arestat în terminalul aeroportului Bourget între 19:30 și 20:00, a declarat pentru AFP una dintre aceste surse, scrie Hotnews.

El venea de la Baku (Azerbaidjan) și urma să petreacă cel puțin o seară la Paris, unde plănuia să ia cina, a adăugat o altă sursă apropiată cazului.

Durov urmează să fie prezentat justiției duminică.

Serviciul de mesagerie online lansat în 2013 de Pavel Durov și fratele său Nikolai, pe care comunicațiile sunt criptate și care are sediul în Dubai, s-a poziționat în opoziție cu platformele americane, criticate pentru exploatarea comercială a datelor personale.

Telegram s-a angajat să nu dezvăluie niciodată informații despre utilizatorii săi.

Într-unul dintre rarele sale interviuri acordate în luna aprilie a anului trecut în Dubai, Pavel Durov a povestit cum i-a venit ideea de a lansa un serviciu de mesagerie criptată, după ce a fost supus unor presiuni puternice din partea autorităților ruse în momentul lansării VK, o rețea socială pe care a creat-o în țara sa natală înainte de a o vinde și a părăsi Rusia în 2014.

El a declarat că a încercat apoi să se stabilească la Berlin, Londra, Singapore și San Francisco înainte de a opta pentru Dubai, lăudând mediul de afaceri și „neutralitatea” de acolo.

„Cred că facem o treabă excelentă cu Telegram, are 900 de milioane de utilizatori, va avea probabil un miliard de utilizatori activi într-un an”, a spus el.

În Dubai, Telegram s-a pus la adăpost de regulile de moderare guvernamentale, într-un moment în care atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite fac presiuni asupra marilor platforme pentru a elimina conținutul ilegal.

Având grupuri de discuții de până la 200.000 de persoane, serviciul de mesagerie este uneori acuzat că sporește potențialul viral al informațiilor false și răspândește conținut instigator la ură, neo-nazist, pedofil, conspiraționist sau terorist.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE