23.2 C
Chișinău

Reprezentanții diasporei moldovenești din Rusia, despre guvernării de la Chișinău pentru referendum și alegerile prezidențiale: „Nu suntem doriți acasă, nu ne așteaptă nimeni, iar statul face tot posibilul să-și exprime lipsa de respect” | VIDEO

Reprezentanții diasporei moldovenești din Rusia sunt nemulțumiți de atitudinea actualei guvernări din Moldova, care, potrivit lor, face tot posibilul ca cetățenii noștri care locuiesc în Federația Rusă să nu revină niciodată acasă. Această opinie a fost exprimată de un concetățean de-al nostru, reprezentant al diasporei moldovenești din regiunea Iaroslavl, Mihail Ahremțev, comentând pregătirile oficiale ale Chișinăului pentru viitorul referendum și alegeri prezidențiale.

MIHAIL AHREMȚEV, reprezentantul diasporei moldovenești, regiunea Iaroslavl: „Privind la ceea ce se întâmplă în Moldova și cu Moldova, cred că, în unanimitate, din numele tuturor celor care sunt aici, în Rusia, nu putem exprima decât indignare. Pur și simplu, pentru că simțim că acolo nu suntem doriți, nu ne așteaptă nimeni, iar statul face tot posibilul să-și exprime lipsa de respect. Nu suntem nici măcar cetățeni de rang secund, de rangul trei, ci mai degrabă, conform principiului țărilor baltice – „fără cetățenie”.

Mihail Ahremțev a subliniat că toate declarațiile conducerii Moldovei se referă exclusiv la diaspora care locuiește în țările UE și în Vest.

În schimb, cu cetățenii Moldovei din Rusia, autoritățile nu doar că nu mențin niciun contact, nici măcar la nivelul ambasadei, dar pun și obstacole. Să mergi din Rusia în Moldova la familia ta și să te întorci înapoi este o mare problemă. Recent, a mai apărut o problemă.

MIHAIL AHREMȚEV, reprezentantul diasporei moldovenești, regiunea Iaroslavl: „Dacă înainte vorbeam despre faptul că o mare parte din bugetul Moldovei era construit din banii care, printre altele, erau câștigați în Rusia și trimisi în Moldova rudelor, acum este destul de dificil să trimiți ceva din Rusia în Moldova. Sistemele bancare sunt complet separate și Moldova nu are de gând să facă ceva în această privință. – Iar, în al doilea rând, acele „norme minunate”, când în Moldova încep să-ți interogheze rudele de unde au acei bani, pur și simplu te temi să trimiți bani”.

Concetățeanul nostru a subliniat, cu regret, că autoritățile moldovenești discriminează diaspora moldovenească din Rusia, prin faptul că, la viitoarele alegeri prezidențiale, au intenția de a deschide un număr foarte mic de secții de votare, în timp ce în țările din Vest intenționează să introducă și votul prin corespondență.

MIHAIL AHREMȚEV, reprezentantul diasporei moldovenești, regiunea Iaroslavl: „Și așa sunt suficiente întrebări despre transparența sistemului electoral, care există acum în Moldova. Și în acest moment introduceți un alt element, complet neverificat. Îl introduceți cu un moment discriminatoriu, uitânduvă cu atenție la cetățenii aflați în Canada și America. În ultimii ani, din numele Moldovei nu au existat sondaje, întrebări sau apeluri către cetățenii care locuiesc aici. Dragilor, vă este confortabil să votați la alegeri? Mai aveți nevoie de votare? Poate că aveți nevoie de ajutor, ca să vă simțiți implicați în ceea ce se întâmplă în Moldova?”.

Menționăm că CEC a publicat lista preliminară a numărului de secții de votare, care vor fi deschise în străinătate la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. De exemplu, în Italia se preconizează deschiderea a peste 62 de secții, iar în Rusia – 29.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE