17.7 C
Chișinău

Orchestră, flori și drapele ale Victoriei. Mii de locuitori din Găgăuzia au sărbătorit 80 de ani de la eliberarea orașului Comrat de sub ocupația germano-fascistă | VIDEO

Orchestră, flori și drapele ale Victoriei. Mii de locuitori ai Găgăuziei au mers într-un marș festiv pentru a sărbători 80 de ani de la eliberarea orașului Comrat de sub ocupația germano-fascistă. Evenimentul a început cu depuneri de flori la monumentul situat la marginea vestică a capitalei găgăuze. Parcul în care se află tancul T-34 este un simbol al eroismului soldaților sovietici în timpul eliberării orașului Comrat în cadrul operațiunii Iași-Chișinău. La eveniment au participat Bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare Dmitri Constantinov, deputați ai parlamentului și ai Adunării Populare, membri ai Executivului, activiști ai blocului „Victorie” și mulți tineri.

„Aceasta este memoria noastră, acestea sunt tradițiile noastre. Acestea sunt lucrurile de care suntem legați”

„Pentru noi este foarte important, pentru că cinstim memoria acelor eroi care au luptat pentru libertatea noastră”.

„Sărbătoarea de astăzi este o dată foarte importantă. Trebuie să cinstim și să ne amintim – astăzi se împlinesc 80 de ani de la eliberarea orașului nostru de sub ocupația fascistă, trebuie să transmitem aceasta din generație în generație, pentru ca informația să ajungă de-a lungul vremurilor. Este o sărbătoare foarte importantă pentru fiecare locuitor al orașului nostru și al întregii Republici Moldova”.

„Astăzi este un mare miracol pentru noi. Mulțumim strămoșilor noștri că trăim și nu existăm”.

În august 1944, patru tancuri au pătruns în orașul ocupat Comrat cu o misiune de luptă – să taie drumul de retragere al garnizoanei germane spre râul Prut. Atunci, echipajul sublocotenentului Tretiakov s-a distins în mod deosebit în luptă, iar numele său a fost dat uneia dintre străzile centrale ale orașului Comrat. Iată că, după 80 de ani, mii de descendenți recunoscători sau adunat pe acest loc.

„Acum 80 de ani, Uniunea Sovietică a eliberat Comratul, pierzând în acest proces 28 de tineri și pe locotenentul Tretiakov. Desigur, trebuie să ne amintim de această dată însemnată”.

„Dacă ne gândim bine, au mers la război tineri de 18 ani. Acestea sunt fiii noștri, sunt nepoții noștri acum. Acest eroism nu are preț – și-au dat viețile, au eliberat orașul, au crezut că fac un lucru just, că eliberează de ocupatorii germanofasciști și români – este un eroism fără egal! Personal, tatăl meu a luptat, dar el nu mai este în viață. Soacra mea a luptat de asemenea. Pentru mine, totul este emoționant până la lacrimi”.

Bașcanul Evghenia Guțul, care a participat la festivitate, a subliniat că această zi va rămâne pentru totdeauna în memoria poporului găgăuz ca un simbol al curajului, al tăriei și al dragostei de patrie. Șefa autonomiei a felicitat locuitorii regiunii cu ocazia sărbătorii, subliniind importanța păstrării adevărului istoric despre paginile glorioase ale istoriei și despre faptele eroilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei.

EVGHENIA GUȚUL, bașcnul Găgăuziei: „Trebuie să transmitem generațiilor viitoare istoria noastră, pe care nu trebuie să o uităm și să o ștergem din memorie. Trebuie să le povestim copiilor noștri, nepoților noștri, despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în acele vremuri. Și să nu ne ajute Dumnezeu să trăim acele vremuri sau să le trăiască copiii noștri. Aș dori să le urez tuturor să cinstim memoria soldaților din Marele Război pentru Apărarea Patriei și să ne amintim de istoria noastră”.

Despre faptul că memoria noastră este scut împotriva încercărilor de a distorsiona istoria și de a distruge ne moștenirea a vorbit și deputatul grupului parlamentar ”Victorie”, Vadim Fotescu.

VADIM FOTESCU, deputatul grupului parlamentar ”Victorie”: „Și noi trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru ca această tragedie – deoarece războiul este întotdeauna o tragedie – să nu se repete pe pământul nostru. Doar datorită memoriei naționale, în care trăiesc toți eroii care nu s-au întors din acest război groaznic, vom putea, cu ajutorul lui Dumnezeu, să evităm următorul război. De aceea, doresc orașului Comrat și întregii Republici Moldova – cer senin și memorie, respect pentru eroismul celor care și-au dat viețile pentru libertatea și viața noastră pe acest pământ frumos”.

Evenimentele festive dedicate eliberării pământului moldovenesc de sub ocupația fascistă au loc în aceste zile în multe regiuni ale țării. Dar autoritățile oficiale nu participă la acestea.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE