11.2 C
Chișinău

„Memoria este ceea ce unește moldovenii și rușii, armenii și azerii, evreii și germanii”. La Chișinău a avut loc conferința internațională, consacrată operațiunii Iași-Chișinău | VIDEO

La Chișinău a avut loc conferința internațională „Operațiunea Iași Chișinău – prologul eliberării Europei: evaluare din viitor”. Teleconferința Moscova-Chișinău-Tiraspol-Iaşi-Sofia cu participarea istoricilor și academicienilor din Moldova, Rusia, Bulgaria și România a fost organizată de Uniunea Internațională a Organizațiilor Neguvernamentale „Adunarea Popoarelor din Eurasia”. Scopul principal al evenimentului a fost de a evalua din nou rezultatele Operațiunii Iași-Chișinău și de a discuta importanța ei atât pentru rezultatele Marelui Război pentru Apărarea Patriei, cât și pentru dezvoltarea ulterioară a țărilor din Europa de Est.

„Memoria este ceea ce unește moldovenii și rușii, armenii și azerii, evreii și germanii, și este deosebit de importantă acum, la granițele europene”. Cu aceste cuvinte a început conferința „Operațiunea IașiChișinău – prologul eliberării Europei: evaluare din viitor”. Președintele Consiliului ONG-ului „Eurasia”, Aliona Arșinova, a amintit participanților forumului despre suferințele prin care a trecut Moldova în perioada ocupației fasciste.

ALIONA ARȘINOVA, președintele Consiliului ONG „Eurasia”: „Între 1941 și 1944, Moldova a fost practic ocupată de către ocupanţi români şi fascişti. Aproximativ jumătate de milion de vieți au fost curmate, mulți dintre ei au fost torturați în lagăre de concentrare – erau aproximativ 13 pe teritoriul actualei Moldove. În ele au fost uciși aproximativ 90.000 de evrei și torturați romii. Nu se vedea sfârșitul nenorocirilor și terorii, până când a venit Armata Roșie.”

Istoricul moldovean Boris Șapovalov, cunoscut pentru numeroasele sale lucrări despre Moldova Sovietică în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, consideră că operațiunea Iași-Chișinău este unul dintre cele mai importante episoade ale celui de-al Doilea Război Mondial.

BORIS ȘAPOVALOV, istoric: „Operațiunea Iași-Chișinău este remarcabilă prin unicitatea sa. Este greu să vorbesc despre asta, nu-mi ajung puteri, dar atunci când se discută despre această operațiune, se spune că victoria a fost obținută cu sânge minim. Ce înseamnă asta? 1% dintre decedaţi sunt soldații sovietici de pe fronturile 2 și 3 ucrainene. Au murit 13 mii din 1,3 mil de oameni. Asta se numește sânge minim. Dar dacă vrem să fim corecți, sângele minim al operațiunii Iași-Chișinău este talentul comandanților sovietici: Tolbuhin, Malinovski și compatriotului nostru, originar din Moldova, dublu erou al URSS, mareșalul Timoșenko.”

La eveniment s-a acordat o atenție deosebită importanței operațiunii „Iași-Chișinău” pentru popoarele Moldovei Sovietice, României, Bulgariei și altor țări din estul Europei. Potrivit istoricilor, astfel de forumuri permit o evaluare obiectivă a celor întâmplate și înțelegerea impactului lor asupra dezvoltării ulterioare a întregii regiuni.

VICTOR ȚVIRCUN, doctor în Istorie: „Ceea ce discutăm astăzi are o importanță imensă nu doar pentru generația actuală, ci și pentru viitor, deoarece, dezvăluind evenimentele de acum 80 de ani, avem posibilitatea să privim obiectiv la cele întâmplate și să înțelegem în ce măsură evenimentele de atunci au influențat și au importanță pentru decadele viitoare, atât pentru popoarele fostei URSS, cât și pentru cele din Europa de Est și Sud-Est.”

Președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova, Valeri Klimenko, și-a dedicat discursul memoriei istorice și principalei întrebări ale vremurilor actuale: „Cum să o păstrăm în Moldova?” În opinia lui Klimenko, acum are loc un adevărat război împotriva memoriei istorice.

VALERI KLIMENKO, președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova: „Are loc falsificarea totală a istoriei, a tuturor faptelor legate de Marele Război pentru Apărarea Patriei. Anul acesta a fost sărbătorită debarcarea aliaților în Normandia, la care Rusia nu a fost invitată. Iar Rusia a fost unul dintre participanții principali ai celui de-al Doilea Război Mondial și nu a fost invitată la evenimentul care a avut loc în timpul războiului. Ce înseamnă asta? Că Europa colectivă a luptat atunci, în 1941, alături de naziști, și istoria, așa cum știm, se repetă. În prezent, Europa colectivă luptă din nou cu Rusia.”

Operațiunea „Iași-Chișinău” a avut loc în perioada 20-29 august 1944. Acţiunea strategică de atac a intrat în istorie ca una dintre cele mai strălucitoare din anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Pătrunderea rapidă a Armatei Roșii a permis eliberarea definitivă a teritoriului Moldovei actuale, a scos România din război, care lupta alături de Germania nazistă, și a deschis drumul către Balcani pentru continuarea eliberării popoarelor din sud-estul Europei de jugul nazist.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE