Proiectul votului prin corespondență a fost conceput inițial de partidul de guvernământ, PAS, pentru a falsifica rezultatele referendumului și alegerilor prezidențiale, însă a eșuat complet. Dar, diaspora moldovenească nu se grăbește să se înscrie. Declarația a fost făcută de expertul în drept Serghei Mișin, într-un comentariu pentru Mega TV. Altfel, mai spune expertul, apare întrebarea – de ce se deschid secții de votare în țările unde este planificat votul prin corespondență?
SERGHEI MIȘIN, expert în drept: „A fost făcut pentru a organiza o falsificare directă a alegerilor. Și există deja dovezi că se poate chiar din Moldova, folosind VPN, să te înscrii în SUA sau în țările scandinave și să efectuezi acest vot, folosind diferite pașapoarte cu aceeași fotografie. Și, în plus, votul prin corespondență nu garantează că persoana nu va veni în ziua alegerilor la secție și nu va vota a doua oară. De ce să deschizi 21 de secții în SUA, dacă ai dat dreptul oamenilor să voteze prin corespondență? Puteți să nu deschideți deloc secții acolo”.
Schema este simplă, spune expertul. Alegătorul vine la secția din SUA sau Canada, prezintă pașaportul, datele sunt introduse în sistem și sistemul arată că, de exemplu, acest cetățean a fost deja înscris pentru votul prin corespondență. Dar acesta poate spune oricând că nu a votat, deoarece nu a reușit să trimită scrisoarea, și de aceea a venit la secția de votare.
SERGHEI MIȘIN, expert în drept: „Nu există nicio confirmare a acestui fapt. Și operatorul, membrul comisiei nu are dreptul să mă refuze și este obligat să-mi elibereze buletinul de vot, deoarece am venit fizic la secție. Prin urmare, problema că persoana poate vota de două ori este foarte reală și evidentă în această situație. Și, în această situație, poate fi desenat orice număr. Dar, după cum presupun eu, pentru a nu fi prea mult zgomot, va fi aproximativ între 20 și 60 de mii”.
Ce să mai spunem despre Moldova, dacă chiar și în Austria, unde legislația electorală este strict respectată și reglementată, a existat un precedent de anulare a rezultatelor votului prin corespondență, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2016.
Atunci, președintele Curții Constituționale a Austriei, Gerhart Holzinger, a declarat că motiv pentru un astfel de verdict au fost numeroasele încălcări comise de comisiile electorale la numărarea voturilor trimise prin corespondență. În unele comisii, buletinele de vot au fost deschise în prealabil, sortate și numărate. Și acest lucru a fost făcut fără participarea angajaților birourilor electorale sau a observatorilor din partea partidelor. Curtea Constituțională a Austriei a stabilit că au fost puse sub semnul întrebării 77.926 de voturi ale alegătorilor, „care ar fi putut influența semnificativ rezultatul final”.
Amintim că, potrivit Legii privind votul prin corespondență, pe care partidul de guvernare PAS a adoptat-o prin încălcarea Codului electoral, practicii internaționale și contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, vor putea vota prin corespondență doar membrii diasporei moldovenești din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia. Toți cei interesați trebuie să se înscrie până în 6 septembrie. Dar, conform datelor CEC, până în prezent s-au înscris doar 524 de persoane. De exemplu, din SUA au fost trimise 294 de cereri, iar din Canada – și mai puține. În același timp, punerea în aplicare a acestui proiect va costa aproximativ 19 milioane de lei.
De asemenea, menționăm că anterior, președintele CEC, Angela Caraman, a anunțat că se preconizează majorarea numărului de secții de votare la prezidențiale din străinătate, cu cel puțin 59, față de cele parlamentare din 2021. În total, CEC-ul a planificat resurse financiare pentru organizarea a 209 secții de votare peste hotare.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe în octombrie, simultan cu referendumul constituțional. La cele anterioare, din 2020, aproape 150.000 de moldoveni au votat în străinătate în primul tur și mai mult de 260.000 – în al doilea.