Maia Sandu a înregistrat mai multe mesaje video în care și-a rezumat activitatea de șef al statului. Cu intenţia să candideze pentru al doilea mandat prezidențial, Sandu susține că majoritatea promisiunilor sale electorale au fost îndeplinite, în ciuda situației din țară și a amenințărilor externe. Ca, de altfel, și cele cinci obiective naționale pe care și le-a stabilit în 2020. Să analizăm dacă acest lucru este adevărat sau nu.
Primul dintre aceste obiective, promis de Sandu la alegerile prezidențiale din 2020, este scoaterea Moldovei din izolare și apropierea de Uniunea Europeană.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „După patru ani, am devenit nu doar stat candidat pentru aderare, ci am reușit să deschidem negocierile”.
Dar Republica Moldova nu a început deocamdată negocierile. Și asta a recunoscut recent viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov. Ea a declarat că discuţiile cu Bruxelles-ul, și doar pe primul capitol din cele 33, vor începe abia în primul trimestru al anului viitor.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Apropierea de UE a venit şi cu ajutor financiar fără precedent pentru infrastructură și dezvoltare”.
Şi reprezentantul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, a anunțat despre ajutor din partea UE în valoare de un miliard. Dar locuitorii țării sunt nedumeriti: unde sunt acești bani? Iar autoritățile refuză să dea un raport detaliat.
Iată o investiție cu adevărat fără precedent în infrastructură drumul Leova-Bumbăta. Construcția arterei de 3,6 km lungime și infrastructurii punctului de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a costat 280 de milioane de lei. Adică, un kilometru – aproximativ 3,5 milioane de euro, așa că poate fi numit cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.
Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, a spus că această arteră ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” şi a cerut președintelui Maia Sandu să intervină şi să-l oblige pe ministrul Infrastructurii Andrei Spînu să facă publice contractele de construcție a drumului. După mai bine de o lună și jumătate – nicio reacţie.
Cel de-al doilea obiectiv național proclamat de Maia Sandu la alegerile prezidențiale din 2020, este alocarea a două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Lucrurile pe care le-am făcut nu sunt doar cifre de pus în rapoarte. Sunt mii, sute de mii de oameni, de care am avut grijă”.
Dar programul național „Satul European”, lansat cu fast de ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, pe care Maia Sandu l-a numit cel mai eficient program de dezvoltare locală din toți anii de independență, s-a blocat grav. În luna iulie, portalul bani.md a scris că în cadrul acestui program Ministerul Infrastructurii se confruntă cu dificultăți financiare, suma totală solicitată pentru cele 748 de proiecte ajungând la 3,7 miliarde de lei, depășind cu mult bugetul disponibil.
Iar săptămâna aceasta, Ministerul Finanțelor s-a declarat categoric împotriva includerii în planul de implementare a proiectelor din cadrul programului Satul European pentru acest an a încă 612 proiecte în valoare de 2,8 miliarde de lei, pentru că pur și simplu nu sunt bani în vistieria statului, având în vedere deficit bugetar uriaș.
În timp ce Maia Sandu raportează că viața în sate este din ce în ce mai bună, potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimii patru ani, adică în perioada președinției lui Sandu și a guvernării PAS, populația țării a scăzut cu peste 200 de mii de oameni, ceea ce reprezintă populația mai multor raioane ale republicii. Şi în mare parte se depopulează satele, din care locuitorii pleacă în căutarea unei vieți mai bune.
Al treilea obiectiv național din raportul Maiei Sandu este majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei. Iată prospectul electoral din 2020 al actualului președinte – „Nici o pensie sub 2000 de lei”, scrie cu litere mari.
Dar până la urmă, nu toți pensionarii au văzut pensia minimă de 2.000 de lei, ci doar cei care aveau stagiul deplin de cotizare. De exemplu, în 2022, aproape 200 de mii de cetățeni au primit o pensie sub 2000 de lei. Totodată, pensionari au fost lipsiţi cde adaosul de 1.000 de lei de Paște, iar anul trecut autoritățile au refuzat, în ciuda obligației legislative, să indexeze pensiile la nivelul inflației, care la sfârșitul anului 2022 se ridica la peste 30%. Dar partidul de guvernământ susține că pensionarii trăiesc mult mai bine.
„Pentru prima dată, pensia minimă, pentru cei cu stagiu deplin de cotizare, – de 2777 lei, este mai mare decât minimul de existență – 2389 lei”, a scris în această primăvară pe rețelele de socializare deputatul PAS Radu Marian. În același timp, miniștrii cu toate adaosurile primesc până la 100 de mii de lei pe lună, dar şi deputații nu sunt săraci.
A patra idee națională proclamată de Maia Sandu sunt locuri de muncă acasă și familii unite. Dar patru ani mai târziu, în loc de reunificare, se atestă o creștere semnificativă a migrației și o scădere critică a natalității.
VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „În 2021-2022 aveam cea mai mare reducere a populației din istoria țării. În 2021 a scăzut cu 2,35%, în anul 2022 – cu 2,04%”.
În ceea ce privește locuri de muncă acasă, doar anul acesta din Moldova au plecat doi mari investitori străini – compania japoneză Fujikura și cea germană Coroplast. Și doar la Fujikura lucrau peste 1 mie de oameni care au rămas şomeri.
Și, în sfârșit, cel de-al cincilea obiectiv național de la Maia Sandu, proclamat de ea la alegerile prezidențiale din 2020, era „Dreptate, ordine și disciplină”. Se pare că închiderea a 15 posturi TV și a peste 50 de portaluri de internet și interdicţia de participare la alegeri pentru partidele și politicienii incomozi este „dreptate” în opinia actualului președinte.
Iar uciderea cetățenilor străini pe străzile Chișinăului în plină zi, haos, percheziții ilegale și haosul din Aeroport, sau scandalul de corupție cu Interpol legat de acordarea de azil în Republica Moldova persoanelor căutate de alte țări este „ordine” și disciplină”. Dar, după cum a spus Maia Sandu în mesajul său video actual, „nu am promis raiul pe pământ”, și toată lumea greșeşte. Problema e că ceea ce Maia Sandu numește greșeli costă prea mult țara și populația ei. În consecinţă, în cei 4 ani de guvernare a Maiei Sandu, numărul proeuropenilor în Moldova a scăzut cu peste 10%.